Турецький горох.Чим корисний нут і що з нього приготувати?

Під час  Великого посту рекомендую звернути увагу на нут. Чим же він корисний та які страви можна з нього приготувати?


Нут баранячий (турецький горох, нут культурний, баранячий горох) відноситься до рослин сімейства бобових. У їжу вживають насіння нуту, яке є прекрасним джерелом рослинного білка.



Батьківщиною нуту вважають південно-східну Туреччину і північно-східну Сирію. Турецький горох вирощують у понад 50 країнах, але лідером є Індія, Пакистан, Іран, Туреччина, Сирія, а також Австралія і Ефіопія. Український нут цінується у багатьох країнах світу, зокрема, в Туреччині.

Нут: корисні властивості




Нут містить :

  • близько 20−30% білка,
  • 50−60% вуглеводів 
  • до 7% корисних жирів,






а також :

  • цинк,
  • фолієву кислоту,
  • фосфор,
  • калій,
  • магній,
  • лізин,
  • вітаміни B1 і B6.

Турецький горох містить розчинні і нерозчинні харчові волокна, які позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт.


Нут рекомендують включати в раціон людей, які дотримуються дієтичного харчування, так як він нормалізує рівень цукру і добре насичує.

Завдяки метіоніну, нут здатний впливати на зниження рівня холестерину в крові. Також нут позитивно позначається на роботі нервової системи через велику кількість марганцю.

Завдяки вмісту заліза, турецький горох корисно їсти людям з анемією.

Як і що приготувати з нуту? 

 



Нут досить поширений в країнах Західної і Середньої Азії, Північної Америки, Північної Африки. Він є основою для таких страв як хумус, фалафель і чана-масала.

Нут використовується в салатах, супах, рагу, а також його смажать, отримуючи хрусткі ласощі леблебі.


Баранячий горох досить часто використовують в своєму раціоні вегани і вегетаріанці, які отримують з насіння рослинний білок.



Відомий нут і в індійській кухні - його подають з індійським хлібом чапаті.


Також з нуту роблять борошно.


Варити нут потрібно набагато довше, ніж сочевицю або горох — близько години.

 Перед тепловою обробкою, нут важливо замочувати в холодній воді на 8−12 годин.

Після того, як нут буде готовий, його потрібно очищати від лушпиння, але є деякі сорти, які не обов’язково очищати. Зокрема, такий нут використовується і в індійській кухні, за розміром він трохи дрібніший за звичайний нут.


Готуйте нові страви, дбайте про різноманітний раціон для себе та своїх близьких! Смачного!

Немає коментарів: