Батьківщиною нуту вважають південно-східну Туреччину і північно-східну Сирію. Турецький горох вирощують у понад 50 країнах, але лідером є Індія, Пакистан, Іран, Туреччина, Сирія, а також Австралія і Ефіопія. Український нут цінується у багатьох країнах світу, зокрема, в Туреччині.
Нут: корисні властивості
Нут містить :
- близько 20−30% білка,
- 50−60% вуглеводів
- до 7% корисних жирів,
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgIESYnoeBUvW9PFFVg28PJYQUxwReSK1oAQxPfyWY5nEqke4_Cf4lBnkTkK25gYAsThMLW1HcenSUumMaqIOBXs-ZijkwyHFZlPfEnpL2pottnNNjRQ20MWN1_O6rBGRrDxLpVoPbK6Ul2/s400/%25D0%25BD%25D1%2583%25D1%25827.jpg)
- цинк,
- фолієву кислоту,
- фосфор,
- калій,
- магній,
- лізин,
- вітаміни B1 і B6.
Турецький горох містить розчинні і нерозчинні харчові волокна, які позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт.
Нут рекомендують включати в раціон людей, які дотримуються дієтичного харчування, так як він нормалізує рівень цукру і добре насичує.
Завдяки метіоніну, нут здатний впливати на зниження рівня холестерину в крові. Також нут позитивно позначається на роботі нервової системи через велику кількість марганцю.
Завдяки вмісту заліза, турецький горох корисно їсти людям з анемією.
Як і що приготувати з нуту?
![](https://images.weserv.nl/?q=85&output=webp&bg=white&url=https://nv.ua/system/MediaPhoto/images/000/038/108/big/10b8086f5f7b3b537764d95bd85a2350.png?stamp=20200228123538)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhi7clCZkw1HGtOH6JdSlzElFY8B0EqAPCiLnc2kAbk3iKZt_Ij9FLejx2RVnqoHZw_scGLNQZyIPPa6_ItVclt87hXaYJap7Ejgpbc8WsrswKHfCN5yJFrUxG_mlbCkJSRa-rdc-2OKE0f/s320/%25D1%2587%25D0%25B0%25D0%25BD%25D0%25B0-%25D0%25BC%25D0%25B0%25D1%2581%25D0%25B0%25D0%25BB%25D0%25B0.jpg)
Нут використовується в салатах, супах, рагу, а також його смажать, отримуючи хрусткі ласощі леблебі.
Відомий нут і в індійській кухні - його подають з індійським хлібом чапаті.
Також з нуту роблять борошно.
Варити нут потрібно набагато довше, ніж сочевицю або горох — близько години.
Перед тепловою обробкою, нут важливо замочувати в холодній воді на 8−12 годин.
Після того, як нут буде готовий, його потрібно очищати від лушпиння, але є деякі сорти, які не обов’язково очищати. Зокрема, такий нут використовується і в індійській кухні, за розміром він трохи дрібніший за звичайний нут.
Готуйте нові страви, дбайте про різноманітний раціон для себе та своїх близьких! Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар