Батьківщиною нуту вважають південно-східну Туреччину і північно-східну Сирію. Турецький горох вирощують у понад 50 країнах, але лідером є Індія, Пакистан, Іран, Туреччина, Сирія, а також Австралія і Ефіопія. Український нут цінується у багатьох країнах світу, зокрема, в Туреччині.
Нут: корисні властивості
Нут містить :
- близько 20−30% білка,
- 50−60% вуглеводів
- до 7% корисних жирів,
- цинк,
- фолієву кислоту,
- фосфор,
- калій,
- магній,
- лізин,
- вітаміни B1 і B6.
Турецький горох містить розчинні і нерозчинні харчові волокна, які позитивно впливають на шлунково-кишковий тракт.
Нут рекомендують включати в раціон людей, які дотримуються дієтичного харчування, так як він нормалізує рівень цукру і добре насичує.
Завдяки метіоніну, нут здатний впливати на зниження рівня холестерину в крові. Також нут позитивно позначається на роботі нервової системи через велику кількість марганцю.
Завдяки вмісту заліза, турецький горох корисно їсти людям з анемією.
Як і що приготувати з нуту?
Нут досить поширений в країнах Західної і Середньої Азії, Північної Америки, Північної Африки. Він є основою для таких страв як хумус, фалафель і чана-масала.
Нут використовується в салатах, супах, рагу, а також його смажать, отримуючи хрусткі ласощі леблебі.
Відомий нут і в індійській кухні - його подають з індійським хлібом чапаті.
Також з нуту роблять борошно.
Варити нут потрібно набагато довше, ніж сочевицю або горох — близько години.
Перед тепловою обробкою, нут важливо замочувати в холодній воді на 8−12 годин.
Після того, як нут буде готовий, його потрібно очищати від лушпиння, але є деякі сорти, які не обов’язково очищати. Зокрема, такий нут використовується і в індійській кухні, за розміром він трохи дрібніший за звичайний нут.
Готуйте нові страви, дбайте про різноманітний раціон для себе та своїх близьких! Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар