Як спекти вдома хліб на заквасці

Живий і корисний 

 



Володимир Ярославський, суддя МастерШеф.

Хліб на заквасці завжди більш ароматний і зовсім не пліснявіє.

Про хліб на заквасці людство знає з дуже давніх часів.

Вважається, що так готували ще за дві тисячі років до н.е. у Єгипті. 

Це найдавніша техніка обробки борошна, але з розвитком технологій суспільство відкрило для себе більш швидкі та легкі способи приготування
хліба.                                         

Коли ми додаємо в тісто готові дріжджі, продукт виходить рафінованим.

Однак останніми роками люди захопилися здоровим способом життя і стали більше уваги приділяти тому, що готують і їдять. Окремий акцент сьогодні стоїть на вивченні корисних бактерій, ферментації і нашого внутрішнього мікробіома. Вважається, що багато захворювань розвиваються якраз через те, що порушується баланс корисних бактерій у кишечнику. Тому про хліб на натуральній заквасці знову заговорили, і зараз він на слуху.

Про користь хліба на заквасці

 


Хліб на заквасці краще засвоюється. Глютен, який містився в борошні, легше переробляється, тому що його вже попередньо опрацювали бактерії. Крім того, тривала ферментація тіста призводить до появи нових вітамінів, зокрема, групи В. Бактерії та грибки, які присутні в натуральній заквасці, допомагають травленню людини і збільшують біодоступність багатьох мікроелементів.

Варто згадати і про фітинову кислоту, яка міститься в горіхах і зернових, а також в оболонці зерен пшениці.

Дієтологи рекомендують замочувати крупи і горіхи перед вживанням — якраз для того, щоб позбутися фітинової кислоти.

А в процесі приготування закваски, тобто під час тривалої ферментації, ця кислота розпадається, тому не несе нам шкоди. Крім того, завдяки речовинам, які утворюються в заквасці, гальмуються гнильні процеси в кишечнику. Такий хліб не викликає тяжкості в шлунку.

Про відмінності від звичайного хліба

 

Хліб на заквасці виходить більш кислим і важким, на відміну від звичного нам хліба з магазину. Зазвичай вологи в ньому більше, ніж у звичайному хлібі.

Часто у хліб на заквасці додають інші види борошна: цільнозернове, житнє, кукурудзяне, вівсяне.

Хліб на заквасці завжди більш ароматний
. Дехто каже, що такий хліб довше залишається свіжим і не черствіє, але я так не вважаю. Зате він зовсім не пліснявіє!

У процесі ферментації молочнокислі бактерії обробляють тісто і чинять антибіотичний ефект. На такому хлібі не розвиваються сторонні мікроорганізми, якщо тільки борошно не було спочатку чимось заражене.

Переваги закваски в тому, що її можна приготувати практично з будь-якого борошна і зробити це в домашніх умовах.

Варто розуміти, що це довгий, трудомісткий процес, більш складний, ніж приготування дріжджового хліба. Але я вважаю, що це дуже захопливо. Особливо зараз, коли ми всі сидимо вдома.

Ростити закваску — те ж саме, що ростити живу істоту, хліб виходить живим. З ним тепло і приємно працювати. Це якраз те заняття, якому зараз можна присвятити кожен день. І кожен новий хліб виходить все кращим і кращим.

Як вдома приготувати закваску

 


Закваска готується один-два тижні. Дехто готує протягом 6−7 днів, але тоді вона може вийти не такою «сильною», як двотижнева.

Я готую закваску, в якій 80% білого пшеничного борошна і 20% житнього.

На житньому борошні закваска виростає дуже швидко, але я рекомендую не використовувати тільки його, а змішувати з іншими хоча б у співвідношенні 50:50.

Також у мене є своя маленька хитрість. Я купую сушені родзинки — висушені на сонці, а не в духовці.

На таких родзинках теж мешкає велика кількість корисних бактерій, і з ними закваска помітно швидше росте. Я додаю 2−3 родзинки. Але важливо знайти якісні родзинки, що не оброблені хімікатами.

1 день

Змішати 20 г борошна і 20 г води кімнатної температури в скляній баночці. Прикрити кришкою, наглухо не закривати і залишити на добу на столі.

2 день

Додати до закваски 20 г борошна і 20 г води і чекати ще добу.

3 день

Якщо закваска не рухається і в ній не утворилися пори, знову додати 20 г борошна і 20 г води.

4 день

Закваска має почати пахнути. Запах може бути різним: квашеної капусти, огірків, кефіру і навіть хімічним.

Додаємо 40 г борошна і 40 г води і залишаємо на 12 годин.

Закваска має вирости приблизно вдвічі. Якщо ні, то вона підросте пізніше. Зручно робити закваску у високій, наприклад, літровій баночці, щоб можна було ставити позначки, наскільки закваска росте, а також час, на який залишили закваску.

Беремо 40 г нашої закваски, додаємо до неї 40 г води і 40 г борошна. Залишаємо на 12 годин.

5 день

Беремо 40 г від вже наявної закваски, знову додаємо 40 г води і 40 г борошна. Залишаємо ще на 12 годин. Закваска вже може «тікати», вона може стати дуже активною. На ніч ще раз годуємо: до 40 г закваски додаємо 40 г води і 40 г борошна.

6−7 день

Перевіряємо, як працює закваска. Беремо 15 г закваски, 75 г борошна і 75 г води. Закваска, що добре працює, виростає удвічі за 4−8 годин. Але також велике значення має температура в квартирі. Якщо вдома холодно, процеси сповільнюються.

Якщо ви замішали тісто на хліб, і за 4−8 годин воно збільшилося в 2−3 рази, це означає, що закваска дає хороший ріст і вона вже готова до випічки.

8−14 день

Якщо закваска не працює, продовжуємо годувати.

Що далі:

Закваску можна зберігати в холодильнику. Якщо вона опала, значить, набралася кислотності, і перед тим, як використовувати, її потрібно буде знову підживити. Підживлення завжди відбувається за тією ж схемою: 40 г закваски, 40 г борошна і 40 г води.

Коли закваска піднімається, піниться і смачно пахне дріжджами, я не викидаю ту частину, яка залишається: відкладаю її потроху в одну і ту ж миску і зберігаю в морозильній камері. А потім розморожую і смажу на сковорідці як млинці. Виходять дуже смачні та корисні хлібці.
Як приготувати хліб на заквасці

У приготуванні хліба найголовніше — це пропорції. 

Беремо:
  • 450 г борошна,
  • 325 г води,
  • 100 г активної закваски,
  • 11 г солі.
1. Закваску напередодні підгодувати і залишити в теплі.
2. Воду використовувати кип’ячену і ледь теплу. Можна додати 10 г меду.
3. Все замісити і добре вимісити. Дати постояти під рушником у мисці 2 години.
4. Після цього трохи витягуємо край тіста з одного боку і складаємо на третину всередину.
5. Через годину повторюємо те ж саме з іншого боку. Залишаємо ще на годину, знову витягуємо і складаємо, і, нарешті, ще через 60 хвилин, повторюємо ту ж операцію вчетверте.
6. Після цього дати тісту постояти 30 хвилин.

Форму для хліба посипати борошном (краще сумішшю рисового і пшеничного 50/50). Сформувати буханку, перекласти хліб у форму і дати ще піднятися.

Поставити хліб на ніч у холодильник. Дістати з холоду за годину до випічки.

7. Нагріти духовку до 240 градусів. Перекласти хліб у гарячу форму на пергамент, надрізати зверху, накрити кришкою. Випікати 20 хвилин при 240 градусах.

8. Потім відкрити кришку і знизити до 220 градусів, випікати 12−16 хвилин до рум’яного кольору.

Дістати на решітку і дати повністю охолонути.




Спробуйте! Можливо, вийде і у вас!

Немає коментарів: