Кульбаба — найяскравіша весняна квітка. Вона містить стільки сонця, радості, тепла, що хочеться щоб вона цвіла ціле літо. Якщо кульбабу зірвати, то вона розквітлою пробуде лічені години і зів’яне. Розпускається вона тоді, коли сонце піднімається високо вгору і радує зір своїм яскравим кольором. А ви знаєте, що є страви з кульбаби? Ні? Тоді дивіться нижче!
Зелень кульбаби у харчуванні
- Свіжі листки придатні для салатів після попереднього вимочування у солоній воді.
- Їх можна маринувати в оцті і добавляти до овочевих страв як приправу.
- Маринують і бутончики кульбаби, вживають їх замість каперсів.
- Їстивними є теж корені кульбаби, попередньо проварені в двох водах з домішкою оцту.
- З коренів також готують сурогат кави, а цукор, що міститься в них, при підсмажуванні карамелізується і надає відвару аромату і кавового забарвлення.
Інулін при підсмажуванні перетворюється на цукор. Розрізані вздовж коріння кульбаби висушують, потім підсмажують до почервоніння і хрустіння. Підсмажені корені кульбаби солодкуваті, з ними можна пити чай. Підсмажені корені розмелюють і вживають як каву.
Мед з кульбаби
Мед з кульбаби густий, швидко кристалізується, забарвлення від яскраво-жовтого до темно-янтарного кольору.
Складники:
- пелюстки кульбаб – 1л
- вода – 1 л
- лимон– 3 скибки 6-7мм
- цукор – 1 кг
Приготування:
Для меду нам потрібні тільки жовті пелюстки.
1. Залити пелюстки водою і довести до кипіння.
2. Зменшити вогонь і поварити при слабкому кипінні 30 хвилин. Потім залиште на 5-6 годин.
3. Процідити. Додати цукор і нагріти на невеликому вогні до його повного розчинення.
4. Уварити сироп до необхідної густини.
Чай
1-2 чайні ложки нарізаної сировини залити 1/4 л холодної води, довести до кипіння, кип’ятити хвилину. Через 10 хвилин процідити. Пити двічі на день по горнятку такого чаю не менш ніж 4-6 тижнів.
Варення з кульбаби
Інгредієнти на 4-8 порцій:
- пелюстки кульбаби - 100 грам
- цитрусова шкірка - 500 грам (лимони, апельсини, грейпфрути)
- яблука - 500 грам
- цукровий пісок - 500 грам
Приготування:
1. Переберіть кульбаби. Видаліть пелюстки з допомогою ножиць і покладіть їх у миску.
3. Довести воду до кипіння і варити протягом 1 години.
4. Відвар процідити. Залишити на ніч.
5.Перелити проціджену рідину у велику каструлю, додати 500 г цукрового піску на кожні 600 мл рідини. Довести до кипіння. Помішувати сік поки весь цукор не розчиниться. Продовувати кип'ятити ще 10 хвилин
6. Зняти варення з вогню і перемішати до зникнення бульбашок і піни. Поставити охолоджувати на якийсь час. Варення розлити в теплі чисті банки і відразу ж закатати їх металевими кришками.
Спробуйте! Вам сподобається!
Немає коментарів:
Дописати коментар