Кульбаба в харчуванні? Ви знали?

Навесні пробуджується вся природа. Зеленіє травичка, з’являються перші весняні квіти. Однією із них є кульбаба лікарська. За яскравий жовтий колір її ще називають ”маленьким сонечком”.

  
 Кульбаба — найяскравіша весняна квітка. Вона містить стільки сонця, радості, тепла, що хочеться щоб вона цвіла ціле літо. Якщо кульбабу зірвати, то вона розквітлою пробуде лічені години і зів’яне. Розпускається вона тоді, коли сонце піднімається високо вгору і радує зір своїм яскравим кольором. А ви знаєте, що є страви з кульбаби? Ні? Тоді дивіться нижче!

Зелень кульбаби у харчуванні



  • Свіжі листки придатні для салатів після попереднього вимочування у солоній воді.
  • Їх можна маринувати в оцті і добавляти до овочевих страв як приправу. 




  • Маринують і бутончики кульбаби, вживають їх замість каперсів.
  • Їстивними є теж корені кульбаби, попередньо проварені в двох водах з домішкою оцту.






  • З коренів також готують сурогат кави, а цукор, що міститься в них, при підсмажуванні карамелізується і надає відвару аромату і кавового забарвлення. 







Інулін при підсмажуванні перетворюється на цукор. Розрізані вздовж коріння кульбаби висушують, потім підсмажують до почервоніння і хрустіння. Підсмажені корені кульбаби солодкуваті, з ними можна пити чай. Підсмажені корені розмелюють і вживають як каву.

    Мед з кульбаби

     



    Мед з кульбаби густий, швидко кристалізується, забарвлення від яскраво-жовтого до темно-янтарного кольору.


    Складники:

    • пелюстки кульбаб – 1л
    • вода – 1 л
    • лимон– 3 скибки 6-7мм
    • цукор – 1 кг






     Приготування:

    Для меду нам потрібні тільки жовті пелюстки.
    1. Залити пелюстки водою і довести до кипіння.
    2. Зменшити вогонь і поварити при слабкому кипінні 30 хвилин. Потім залиште на 5-6 годин.
    3. Процідити. Додати цукор і нагріти на невеликому вогні до його повного розчинення.
    4. Уварити сироп до необхідної густини.

    Чай

     


    1-2 чайні ложки нарізаної сировини залити 1/4 л холодної води, довести до кипіння, кип’ятити хвилину. Через 10 хвилин процідити. Пити двічі на день по горнятку такого чаю не менш ніж 4-6 тижнів.

    Варення з кульбаби 

     


    Інгредієнти на 4-8 порцій:

    • пелюстки кульбаби - 100 грам
    • цитрусова шкірка - 500 грам (лимони, апельсини, грейпфрути)
    • яблука - 500 грам
    • цукровий пісок - 500 грам



    Приготування:

    1. Переберіть кульбаби. Видаліть пелюстки з допомогою ножиць і покладіть їх у миску.

    2. Викласти яблука (разом з серцевиною і шкіркою), цитрусові скориночки і половину (50 г) кульбаб у велику каструлю. Залити все водою, щоб покрити суміш.

    3. Довести воду до кипіння і варити протягом 1 години.

    4. Відвар процідити. Залишити на ніч.



    5.Перелити проціджену рідину у велику каструлю, додати 500 г цукрового піску на кожні 600 мл рідини. Довести до кипіння. Помішувати сік поки весь цукор не розчиниться. Продовувати кип'ятити ще 10 хвилин



    6. Зняти варення з вогню і перемішати до зникнення бульбашок і піни. Поставити охолоджувати на якийсь час. Варення розлити в теплі чисті банки і відразу ж закатати їх металевими кришками.


    Спробуйте! Вам сподобається!

    Немає коментарів: