Рибний холодець

На Свят-Вечір на столі обов'язково повинна бути пісна їжа, тобто без м'яса, молока та тваринного жиру. Всі страви готуються на рослинній олії. У різних районах України вечеря складається з дванадцяти, дев'яти та семи страв. Звичайно, чільне місце займають страви з риби.


Пропоную рецепт рибного холодцю, який можна приготувати для святкового столу.



Складники:

  • 1,5 кг риби,
  • 2 цибулини,
  • корінь петрушки,
  • маленька скибочка червоного буряка,
  • 1 морквина,
  • 2-3 лаврових листки,
  • 3-4 горошини перцю,
  • 2-3 зубочки часнику, 
  • 2 чайні ложки желатину,
  • сіль за смаком.





Приготування: 





1. Підготовлену рибу нарізати на порційні шматки-кругляки. Якщо вони надто великі, то можна розрізати по хребту на дві частини. Посолити та натерти розтовченим часником і залишити на дві години.






2.  Обчищені овочі, риб'ячі голови, плавники та спеції залити 1,5л холодної води, довести до кипіння і варити протягом 30 хвилин на слабкому вогні. Бажано використовувати широку каструлю.


3. Процідити та ще раз довести бульйон до кипіння, викласти в нього шматки риби і варити на невеликому вогні ще 30 хвилин. Для того, щоб бульйон був прозорим, слідкувати за тим, щоб він ледь кипів.




4. Бульйон охолодити, вибрати порційні шматки риби, обережно  видалити з них великі кістки і викласти на довгастий полумисок, надаючи форму рибини.

За бажанням долучити голову та хвіст.

Можна прикрасити фігурно нарізаною морквою, листочками петрушки та кружальцями вареного яйця.

5.  Желатин, попередньо замочений в чаї або в кип'яченій воді, розмішати з  теплим рибним бульйоном, який процідити через густе сито і досолити до смаку. Залити викладені шматки риби.


6.  Перед подачею на стіл прикрасити півкільцями лимону ( лимон ретельно вимити гарячою водою і ополоснути холодною). Можна подати в окремій посудині соус до риби.

Спробуйте і ви приготувати холодець з риби, фантазуйте, придумуйте свої варіанти цієї страви! Смачної вам куті!  ;)

Немає коментарів: