Найкраща приправа до м'яса

Розмарин. Курячий салат з виноградом та розмарином

 




Розмарин - ця ароматна приправа є візитною карточкою італійської та прованської кухні.

Корисні властивості цієї запашної трави давно відомі, не дарма його офіційна назва має додаток «лікарський».

Розмарин - хороший антисептик, має загальнозміцнювальну дію, покращує пам'ять і допомагає при багатьох хворобах.

 

Чим корисний розмарин для організму людини

 

Розмарин - це рослина, яка може похвалитися вмістом таких компонентів як


Саме з цієї причини розмарин досить часто застосовують як антисептичний засіб.

Якщо людина захворіла на ангіну, стоматит чи гінгівіт, допоможе розмарин, можна жувати свіже листя , або з полоскати горло теплою водою з  розмариновою олією.

Розмарин є прекрасним засобом в боротьбі з фарингітом. Необхідно закапувати в кожну ніздрю по одній краплі розмаринової олії. Таким чином, стінка носоглотки зволожується, а також під дією розмаринової олії гинуть мікроби і бактерії.

 Розмарин  має властивість підсилювати скорочення серцевого м'яза і цим самим підвищувати артеріальний тиск.

Періодичне вживання розмарину покращує пам'ять здатність до концентрації, допомагає позбутися від депресій, головних болів і безсоння. Він буде корисним для жінок з порушеннями менструального циклу.

Розмарин - чудовий протиспазматичний засіб. Завдяки цій властивості він допомагає при спазмах шлунково-кишкового тракту і жовчних протоків, сечовивідних шляхів, периферичних судин. Розмарин буде незамінним для людей з порушеннями мозкового кровообігу.

Протипоказання:

 

Розмарин має сечогінну дію. Саме тому препарати на основі розмарину та розмаринової олії не  рекомендується вживати людям з хворобами нирок.

Розмарин не бажано вживати в період вагітності, а також додавати в їжу маленьким дітям.

 Серед протипоказань - епілепсія, підвищена чутливість шкіри, алергія на дану рослину і гіпертонія. У людей, схильних до різкого підвищення тиску, можуть навіть початися судоми.

Як вже говорилося вище, розмарин підвищує кров'яний тиск. Отже, якщо ви гіпертонік, вживання препаратів з розмарином має бути зведено до мінімуму. (Мова не йде про вживання в їжу як приправу).



Розмарин чудово росте на городніх та дачних ділянках, а також його можна вирощувати вдома - в приміщенні або на балконі.

Розмарин – найкраща приправа до м’яса.

 

У кулінарії використовують як свіжі, так і висушені листочки розмарину.

Ця приправа додається в багато страв зі свинини, баранини, ягнятини, птиці та дичини.

Розмарин добре переносить теплову обробку, тому його можна сміливо додавати на початку процесу приготування.

Наприклад, можна отримати смачну запечену птицю, якщо попередньо обернути її гілочками розмарину.


Навіть вважається, що приправа здатна зменшити утворення канцерогенів.

Також вона використовується для надання аромату печеній картоплі, овочевим супам, темним соусам.

Розмарин входить у склад приправи "Прованські трави", яка часто застосовується у французькій кухні.

 Але дуже важливо  не переборщити з цієї спецією в стравах.

Розмарин має дуже виражений смак та запах. Це приправа, застосування якої здатне заглушити смак інших інгредієнтів.

Зате ця властивість робить розмарин незамінним в стравах з баранини, м'яса кролика, а також різноманітної дичини. Він переб'є специфічний присмак такого м'яса і додасть благородну  нотку.

Можна просто кинути кілька гілочок розмарину в мангал на вугілля, і шашлик або барбекю набудуть приємного аромату.

Доречний розмарин при приготуванні розсолів і маринадів для консервування овочів та грибів, можна додати трохи приправи в квашену капусту.

Будь-яка страва з грибів тільки виграє від додавання розмарину.
 

 Розмарин поєднується з майже усіма прянощами, виняток - лавровий лист.
 В одній страві з розмарином він не доречний. При цьому приправи цілком взаємозамінні.

Італійці традиційно додають цю спецію в піцу, фокаччу і соуси.

А ось рецепт курячого салату з виноградом та розмарином







Складники на 7-8 порцій:

    • 250 г печеного або смаженого курячого м'яса;
    • 1 цибулина,
    • 1 пучок редиски;
    • 100 г сиру;
    • по 100 г чорного та зеленого винограду;
    • 100 г стручкової квасолі (можна консервовану або заморожену, яку заздалегідь відварити у підсоленій воді);
    • 2 помідори;
    • 100 г подрібнених грецьких горіхів, можна соняшникове насіння чи кунжут.
         







      Для соусу:

        • 100 мл рослинної олії,
        • 50 мл винного оцту,
        • 1/2 склянки сухого рожевого вина,
        • 4 столові ложки виноградного соку,
        • сіль, цукор, вустерський або соєвий соус за смаком,
        • 1 столова ложка приправи "Розмарин",
        • чорний молотий перець за смаком.

           

           



          Приготування:


          1. М'ясо та сир нарізати кубиками, цибулю - півкільцями, а редиску - тонкими кружальцями.

          2. Виноградини розрізати навпіл і видалити кісточки.

          3. Свіжу квасолю очистити та варити 5 хвилин у підсоленій воді.

          4. Помідори бланшувати, зняти шкірку, видалити зернята і нарізати кусочками.
          5. Горіхи мілко посікти і додати до попередніх складників. Все добре перемішати
          6. Олію змішати з оцтом, вином, розмарином та виноградним соком; приправити сіллю, цукром, перцем та вустерським чи соєвим соусом.

          Готовий салат залити соусом та покласти перед подачею в холодильник на 2 години.



          Складники можна змінювати за бажанням, подібних салатів існує безліч!

          Смакуйте, готуйте салати без майонезу!;)

          Немає коментарів: