Чи може "швидке харчування" бути здоровим?

Фалафель та соус тахiнi

 

  Фалафель - це страва арабської кухні, яка готується з перетертого гороху - нуту і спецій. 
  Бобові замочують, перетирають в пасту або пюре, потім змішують з різними спеціями і прянощами і обсмажують в киплячому маслі до золотої скоринки. 
   Кульки з нуту виявилися настільки смачними, що за дуже короткий час завоювали широку популярність на Близькому Сході і трохи пізніше - в Північній Африці і  на Середньому Сході.   З такою ж швидкістю рецепт фалафеля поширився по всьому світу, ставши одним з найпопулярніших страв в різних закусочних або лотках зі швидкою їжею.

   Фалафель настільки припав до душі жителям Ізраїлю, що ця страва стала, свого роду, символом країни. На будь-який вуличці, в будь-якому кафе з фаст-фудом ви обов'язково знайдете в меню фалафель. 

 Зазвичай, його загортають у лаваш або піту (грецьку прісну булочку) і подають з салатом зі свіжих овочів (білокачанна капуста + свіжі або солоні огірочки + свіжі помідори), листковим салатом.

  
Найчастіше в якості соусу використовується кунжутова паста Тахіні або майонез.
 



Щоб приготувати фалафель вдома, потрібно:


  • 400 сухого  нуту (турецького гороху, можна використати звичайний сухий горох, бажано жовтого кольору);
  • 3 зуб. часнику;
  • 1 цибулина , нарізана на дрібні кубики;
  • 2,5 чайних ложки солі;
  • 1 чайна ложка соди, 
  • рослинна олія для випічки - коло 400 мл.

Спеції для фалафеля:

  •   по 1 чайній ложці перцю і кмину
  •   по 1/3 чайної ложки мелених коріандру, кардамону, кориці, імбиру, мускатного горіха.

Для подачі на стіл:
  • лаваш або піта,
  • соус тахіні або домашній майонез.
  Приготування:

  1. Нут всипати в каструлю, промити в проточній волі, воду злити.
  2. Залити холодною водою, (для 400 г сухого гороху потрібно 850 мл води), замочити на ніч;
  3. Воду злити, горох осушити.
  4. Додати сіль, цибулю, часник і соду та подрібнити в блендері (змішувати доти, поки, горох не почне склеюватися), вкінці додати листя петрушки і спеції.
  5. Сформувати невеликі кульки (розміром з невеликий волоський горіх) або маленькі млинці і відкласти на тарілку.
  6. Нагріти олію приблизно до 160 ° С, порціями вкладати кульки з нуту і смажити приблизно 3 хвилини з кожного боку. 
  7.  А ще можна спробувати запекти в духовці, збризнувши кожну кульку олією, - при 220С  15 - 20 хв., але в такому разі бажано робити кульки з відвареного горохового пюре, але це вже буде не зовсім фалафель.


   В кухонному комбайні горох подрібнювати зручніше. 
  

Примітка: справжній фалафель роблять тільки з сирого нуту, не використовують консервований  або варений горох, тому що і
деальний фалафель має бути хрустким зовні, але м'яким всередині. А такого результату можна досягти тільки, скориставшись даним рецептом.




  Соус тахіні  - це суміш з кунжутної пасти тахіні, йогурту, часнику і лимонного соку. Його можна подавати до салатів або до смаженої цвітної капусти.
 

Складники:


  •      2 столових ложки кунжутної пасти Тахіні,
  •      1 зубчик часнику,
  •      1 столова ложка лимонного соку,
  •      250 мл натурального йогурту,
  •      сіль, кмин, гострий перець, пажитник,
  •      1 столова ложка нарізаної петрушки та оливкової олії

   Змішати всі інгредієнти в блендері або кухонному комбайні, починаючи змішувати тахіні з часником і лимонним соком, а потім додаючи йогурт. Можна також перемішати всі складники виделкою. Далі перекласти в соусницю, посипати петрушкою і скропити оливковою олією.



  Пропоную скористатися рецептами соусів, які можна використовувати замість майонезу, і про які я вже писала раніше. 
  
  Переконайтеся, що фаст-фуд може бути здоровим харчуванням! Смачного!;) 

Немає коментарів: