Фалафель та соус тахiнi
Бобові замочують, перетирають в пасту або пюре, потім змішують з різними спеціями і прянощами і обсмажують в киплячому маслі до золотої скоринки.
Кульки з нуту виявилися настільки смачними, що за дуже короткий час завоювали широку популярність на Близькому Сході і трохи пізніше - в Північній Африці і на Середньому Сході. З такою ж швидкістю рецепт фалафеля поширився по всьому світу, ставши одним з найпопулярніших страв в різних закусочних або лотках зі швидкою їжею.
Фалафель настільки припав до душі жителям Ізраїлю, що ця страва стала, свого роду, символом країни. На будь-який вуличці, в будь-якому кафе з фаст-фудом ви обов'язково знайдете в меню фалафель.
Зазвичай, його загортають у лаваш або піту (грецьку прісну булочку) і подають з салатом зі свіжих овочів (білокачанна капуста + свіжі або солоні огірочки + свіжі помідори), листковим салатом.
Найчастіше в якості соусу використовується кунжутова паста Тахіні або майонез.
Щоб приготувати фалафель вдома, потрібно:
- 400 сухого нуту (турецького гороху, можна використати звичайний сухий горох, бажано жовтого кольору);
- 3 зуб. часнику;
- 1 цибулина , нарізана на дрібні кубики;
- 2,5 чайних ложки солі;
- 1 чайна ложка соди,
- рослинна олія для випічки - коло 400 мл.
Спеції для фалафеля:
- по 1 чайній ложці перцю і кмину
- по 1/3 чайної ложки мелених коріандру, кардамону, кориці, імбиру, мускатного горіха.
Для подачі на стіл:
- лаваш або піта,
- соус тахіні або домашній майонез.
- Нут всипати в каструлю, промити в проточній волі, воду злити.
- Залити холодною водою, (для 400 г сухого гороху потрібно 850 мл води), замочити на ніч;
- Воду злити, горох осушити.
- Додати сіль, цибулю, часник і соду та подрібнити в блендері (змішувати доти, поки, горох не почне склеюватися), вкінці додати листя петрушки і спеції.
- Сформувати невеликі кульки (розміром з невеликий волоський горіх) або маленькі млинці і відкласти на тарілку.
- Нагріти олію приблизно до 160 ° С, порціями вкладати кульки з нуту і смажити приблизно 3 хвилини з кожного боку.
- А ще можна спробувати запекти в духовці, збризнувши кожну кульку олією, - при 220С 15 - 20 хв., але в такому разі бажано робити кульки з відвареного горохового пюре, але це вже буде не зовсім фалафель.
В кухонному комбайні горох подрібнювати зручніше.
Примітка: справжній фалафель роблять тільки з сирого нуту, не використовують консервований або варений горох, тому що ідеальний фалафель має бути хрустким зовні, але м'яким всередині. А такого результату можна досягти тільки, скориставшись даним рецептом.
Соус тахіні - це суміш з кунжутної пасти тахіні, йогурту, часнику і лимонного соку. Його можна подавати до салатів або до смаженої цвітної капусти.
Складники:
- 2 столових ложки кунжутної пасти Тахіні,
- 1 зубчик часнику,
- 1 столова ложка лимонного соку,
- 250 мл натурального йогурту,
- сіль, кмин, гострий перець, пажитник,
- 1 столова ложка нарізаної петрушки та оливкової олії
Змішати всі інгредієнти в блендері або кухонному комбайні, починаючи змішувати тахіні з часником і лимонним соком, а потім додаючи йогурт. Можна також перемішати всі складники виделкою. Далі перекласти в соусницю, посипати петрушкою і скропити оливковою олією.
Пропоную скористатися рецептами соусів, які можна використовувати замість майонезу, і про які я вже писала раніше.
Переконайтеся, що фаст-фуд може бути здоровим харчуванням! Смачного!;)
Немає коментарів:
Дописати коментар