Домашній хліб зі спеціями (майстер-клас)

Запашний, неймовірно смачний хліб домашньої випічки можна приготувати за  рецептом від Галини Зайцевої, викладачки кулінарних дисциплін Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій.


Рецепт перевірений і точний, користуйтесь 
і підписуйтесь на канал "Кулінарне мистецтво" - і у вас все буде вдаватися!

Галина Тимофіївна  використовує і пшеничне і житнє борошно. Якщо Вам житнє борошно не до вподоби, його спокійно можна виключити з рецептури і додати таку саму кількість пшеничного. Так само можна зробити зі спеціями. Їх можна взагалі не давати, або ж додати ті, які Вам смакують! 

Гарного усім приготування і насолоди смаком! 



Рецептура на 3 батони загальною масою 1,5 кг: 

  • борошно житнє – 100 г, 
  • борошно пшеничне – 850 г, 
  • тепла вода – 550 мл, 
  • сіль – 20 г (2 ч. л.), цукор – 20 г (2 ч. л.),
  • оцет (яблучний) – 13 мл (1 ст. л.), 
  • дріжджі пресовані – 19 г (1/6 частина від пачки 100 г), 
  • прянощі за смаком (по 1 г) – куркума, сушені зелена цибуля, петрушка, кріп, орегано…, можна використати суміш «Італійські трави», 
  • олія рафінована – 100 мл.

Приготування: 

1. У теплій воді розчинити дріжджі, сіль, цукор, влити оцет, олію і додати прянощі за бажанням.

2. Добре перемішати, всипати суміш просіяного житнього і пшеничного борошна та замісити пружне, еластичне тісто протягом 5-8 хвилин.

3. Замішане тісто повинно відставати від рук і стінок посуду. Тісто накрити кришкою чи харчовою плівкою і покласти у тепле місце на 1 годину для бродіння.

5. Через 1 годину тісто необхідно перем’яти протягом 10-15 сек. – зробити обминку, а через 30-40 хвилин – другу обминку.

6. Після обминки процес бродіння посилюється. Тісто знову залишаємо на бродіння.

Загальний час бродіння тіста (залежно від температури приміщення) – 2,5-3 години. 

Формування хліба:

1. Викисле тісто розділити на 3 частини, сформувати 3 батони (руки і стіл змастити олією), викласти їх на деко, застелене пергаментом на деякій відстані один, від одного.

2. Сформований хліб накрити харчовою плівкою і знову покласти у тепле місце для настоювання протягом 35-40 хвилин.

4. Перед випіканням поверхню змастити теплою водою.

Випікати у розігрітій до 180С  духовці протягом 30-35 хвилин. Гарячий випечений хліб змастити водою та залишити для повного охолодження. 

Цей хліб з'їдають дуже швидко! Але для того, щоб він не черствів, загорніть його у харчову плівку – так він залишиться свіжим протягом 3-4 днів.

Усім вдалого приготування, приємного частування та насолоди смаком! 
Якщо Вам сподобався цей рецепт, ставте лайки і  підписуйтеся на канал Галини Зайцевої! 
Будемо вдячними!

Немає коментарів: