Рецепт перевірений і точний, користуйтесь
і підписуйтесь на канал "Кулінарне мистецтво" - і у вас все буде вдаватися!
Галина Тимофіївна використовує і пшеничне і житнє борошно. Якщо Вам житнє борошно не до вподоби, його спокійно можна виключити з рецептури і додати таку саму кількість пшеничного. Так само можна зробити зі спеціями. Їх можна взагалі не давати, або ж додати ті, які Вам смакують!
Гарного усім приготування і насолоди смаком!
- борошно житнє – 100 г,
- борошно пшеничне – 850 г,
- тепла вода – 550 мл,
- сіль – 20 г (2 ч. л.), цукор – 20 г (2 ч. л.),
- оцет (яблучний) – 13 мл (1 ст. л.),
- дріжджі пресовані – 19 г (1/6 частина від пачки 100 г),
- прянощі за смаком (по 1 г) – куркума, сушені зелена цибуля, петрушка, кріп, орегано…, можна використати суміш «Італійські трави»,
- олія рафінована – 100 мл.
Приготування:
1. У теплій воді розчинити дріжджі, сіль, цукор, влити оцет, олію і додати прянощі за бажанням.
2. Добре перемішати, всипати суміш просіяного житнього і пшеничного борошна та замісити пружне, еластичне тісто протягом 5-8 хвилин.
3. Замішане тісто повинно відставати від рук і стінок посуду. Тісто накрити кришкою чи харчовою плівкою і покласти у тепле місце на 1 годину для бродіння.
5. Через 1 годину тісто необхідно перем’яти протягом 10-15 сек. – зробити обминку, а через 30-40 хвилин – другу обминку.
6. Після обминки процес бродіння посилюється. Тісто знову залишаємо на бродіння.
Загальний час бродіння тіста (залежно від температури приміщення) – 2,5-3 години.
Формування хліба:
1. Викисле тісто розділити на 3 частини, сформувати 3 батони (руки і стіл змастити олією), викласти їх на деко, застелене пергаментом на деякій відстані один, від одного.
2. Сформований хліб накрити харчовою плівкою і знову покласти у тепле місце для настоювання протягом 35-40 хвилин.
4. Перед випіканням поверхню змастити теплою водою.
Випікати у розігрітій до 180С духовці протягом 30-35 хвилин. Гарячий випечений хліб змастити водою та залишити для повного охолодження.
Цей хліб з'їдають дуже швидко! Але для того, щоб він не черствів, загорніть його у харчову плівку – так він залишиться свіжим протягом 3-4 днів.
1. У теплій воді розчинити дріжджі, сіль, цукор, влити оцет, олію і додати прянощі за бажанням.
2. Добре перемішати, всипати суміш просіяного житнього і пшеничного борошна та замісити пружне, еластичне тісто протягом 5-8 хвилин.
3. Замішане тісто повинно відставати від рук і стінок посуду. Тісто накрити кришкою чи харчовою плівкою і покласти у тепле місце на 1 годину для бродіння.
5. Через 1 годину тісто необхідно перем’яти протягом 10-15 сек. – зробити обминку, а через 30-40 хвилин – другу обминку.
6. Після обминки процес бродіння посилюється. Тісто знову залишаємо на бродіння.
Загальний час бродіння тіста (залежно від температури приміщення) – 2,5-3 години.
Формування хліба:
1. Викисле тісто розділити на 3 частини, сформувати 3 батони (руки і стіл змастити олією), викласти їх на деко, застелене пергаментом на деякій відстані один, від одного.
2. Сформований хліб накрити харчовою плівкою і знову покласти у тепле місце для настоювання протягом 35-40 хвилин.
4. Перед випіканням поверхню змастити теплою водою.
Випікати у розігрітій до 180С духовці протягом 30-35 хвилин. Гарячий випечений хліб змастити водою та залишити для повного охолодження.
Цей хліб з'їдають дуже швидко! Але для того, щоб він не черствів, загорніть його у харчову плівку – так він залишиться свіжим протягом 3-4 днів.
Усім вдалого приготування, приємного частування та насолоди смаком!
Якщо Вам сподобався цей рецепт, ставте лайки і підписуйтеся на канал Галини Зайцевої!
Будемо вдячними!
Немає коментарів:
Дописати коментар