Рецепт паски, яка завжди вдається

Традиція пекти паски походить з дохристиянських часів, ну, а освячувати хліб як тіло Господнє під час літургії започаткували Апостоли. Артос, хліб, паска - найдавніші символи Воскресіння Христового. В різних регіонах України паски печуть у різні дні Страсного тижня: в середу, четвер, - а Олекса Воропай у книзі "Звичаї нашого народу" пише, що в Галичині паски пекли у п'ятницю.



В теперішній час про випікання пасок є чимало матеріалів: друкованих і оцифрованих, також чимало переписів. Та саме для тих, хто пектиме паску вперше, сьогоднішня розповідь. Вам все покажуть та розкажуть викладачі спецдисциплін Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій.
Тамара Миколаївна Горпинко розповідає про те, що є певні секрети та традиції приготування паски, завдяки яким вона завжди вдається, виходить пухкою та пишною. Тамара Миколаївна приводить слова Дарії Цвек, відомої прикарпатської майстрині-кулінара, про те, що традиції - це не тільки минуле, але й майбутнє. Приготування паски починається з гарного настрою, світлих думок, вимитої та вичищеної оселі. Господиня має бути святково вдягнена, зі старанно вимитими руками. Тільки після молитви можна приступити до приготування паски.

Для випікання паски важливим моментом є підготовка сировини - всі продукти в потрібній кількості бажано заздалегідь викласти на стіл, щоб вони набули кімнатної температури.



Борошно слід вибирати з високим вмістом клейковини, двічі просіяти його через сито для того, щоб воно наситилося повітрям і стало пухкішим.










Необхідно також, щоб пресовані дріжджі були свіжими, пересвідчитися в цьому можна, протерши невеликий їх шматочок пальцями, - повинна утворитися  маса крохмальної консистенції.










Молоко повинно також бути свіжим, підігрітим до 30С.












Бажано використовувати домашні яйця, які спершу обов'язково помити під проточною водою.











Родзинки слід старанно помити і підсушити, а перед тим, як додавати в тісто, обкачати в борошні, тоді вони рівномірно розподіляться в тісті і не осядуть на дно форми.




Паска готується опарним способом, тобто, спочатку готується опара. Якщо всі компоненти змішати одночасно, паска підходитиме дуже повільно.

Опара - це рідке тісто, в склад якого входить вся норма дріжджів, 1-2 столові ложки цукру, половина всієї кількості теплого молока і приблизно стільки ж борошна.

Все це необхідно перемішати до однорідної сметаноподібної консистенції, зверху присипати шаром борошна, накрити чистим рушником  та покласти в тепле місце для бродіння.

Під час бродіння опара піднімається і через 2-2,5 години буде готовою до використання.  Про її готовність свідчитиме те, що вона збільшиться в об'ємі в 2-3 рази, а на поверхні з'являться бульбашки. В момент просідання бульбашки будуть лопатися, а опара буде легко відставати від стінок.

Для випікання 2 пасок середнього розміру потрібно:
  • борошно вищого ґатунку - 1кг 130г;
  • дріжджі - 100г;
  • сіль - 20г;
  • цукор - 240г;
  • масло чи маргарин - 120 г;
  • яйця - 3 штуки;
  • 50г олії;
  • родзинки - жменя;
  •  молоко - 140г;
  • ванільний цукор - 1 пачка.

 А далі слідкуйте за процесом приготування разом з Ромою Володимирівною Душенко
 Випікання паски - процес тривалий, але на відео все відбувається значно швидше.

 Радимо не експериментувати зі складниками і способами замішування - саме цей рецепт приготування паски вивірений сотні разів! Якщо кажуть "за годинниковою стрілкою замішувати" - значить так і треба робити! Повірте, і це має значення!

Тамара Миколаївна стверджує, що для того, щоб у паски при випіканні утворилася рум'яна шкірочка і вона довго не черствіла, перед тим, як її відправляти в духову шафу, поверхню можна змастити смальцем. Ви про це знали?

Паску випікають при 180С 30-40 хвилин. Час залежить від розмірів паски.

Тамара Миколаївна розкрила ще одну таємницю - перед випіканням паску слід проткнути в декількох місцях дерев'яною паличкою. Це гарантія того, що паска не трісне і буде рівненькою. Ще здавна вірили, що якщо паска вийшла красивою та рівною - це запорука добробуту, благополуччя та здоров'я всієї родини протягом всього року.

Поки печеться паска, потрібно дотримуватися спокою та тиші, не можна гримати дверима чи чимось іншим.

Поділилася своїм секретом і Рома Володимирівна - для того, щоб оформлення паски потім не відпало та не потріскало, після випічки паску слід накрити на декілька хвилин зволоженою марлею.

Якщо ви були уважними і звернули увагу на всі етапи та секрети випікання паски,у вас вона обов'язково вдасться! 

Спробуйте, це не так важко, як здається, у вас все вийде! 

Найсмачніша паска - це приготована власними руками!

Христос воскрес!

Немає коментарів: