Холестерин та яйця

Що потрібно знати про користь яєць і холестерину. Пояснює Оксана Скиталінська

Яйця містять життєво важливі вітаміни та мікроелементи

Фото: nata_vkusidey/Depositphotos

Усі ми чимало чули про користь яєць. І все ж час від часу хтось видає: "Там же ж холестерин!"

А ще багато-хто мовчить, але сумнівається у тому, чи можна їсти яйця щодня и скільки яєць на день споживати.

Масштабні “гоніння” на яйця почалися наприкінці 1950-х.

"Батьком" антихолестеринової епопеї можна вважати російського вченого Ніколая Анічкова, який після годування травоїдних кроликів та морських свинок гігантськими дозами холестерину виявив, що така їжа викликає в них атеросклероз.

Щоправда, історія замовчує, що у собак атеросклероз було досягнути дуже важко, а у всеїдних пацюків – неможливо.

Через антихолестеринову кампанію почали випускати "безхолестеринові" продукти, зокрема, маргарини, які широко рекламувалися як здорові.



 Холестерин яєць "стабілізований" лецитином, тому правильно приготоване яйце (варене на м'яко, паровий омлет або яєшня, смажена на сковорідці, ледь змащеній тонким шаром оливкової олії чи якісного смальцю) принесе лише користь.



Неправильно приготовлене яйце, тобто смажене на будь-якій поліненасиченій олії (кукурудзяній, соняшниковій, лляній тощо, крім оливкової) чи на беконі, не лише сприятиме порушенню холестеринового обміну, але й підвищить вміст продуктів окислення, які сприяють запальним процесам, прискорюють старіння, підвищують ризик онкологічних захворювань.

22 березня 2013 року на сторінці Департаменту здоров'я та соціального захисту уряду Великобританії з'явилося детальне "розслідування" ролі яєць.

Журнал Британського фонду із харчування писав: “Час розвіяти міфи про зв'язок яєць із захворюваннями серця та відновити їхнє законне місце у нашому раціоні, бо вони мають велике значення для збалансованого харчування".

Яйця корисні всім. Хіба що є доведена алергія на яєчний білок, та й тоді потрібно перевірити, чи не страждає людина на синдром “дірявого кишечника” (він виникає внаслідок багатьох причин: при вживапнні антибіотиків, дефіциті клітковини, при надмірному споживання легких вуглеводів тощо).

Холестерин необхідний для побудови якісних мембран клітин, він забезпечує пружність та протизапальні властивості. Без холестерину не можуть синтезуватися життєво необхідний вітамін D та статеві гормони.

Холін яєць – це будівельний матеріал для мембран клітин, особливо критично його дефіцит відображається на стані нервової системи (погіршується пам'ять, розвивається депресія), нирок та серцевого м'яза, що веде до поступового порушення їхньої функції.

Дефіцит холіну, особливо поєднаний із надміром простих (швидких) вуглеводів, веде до жирової інфільтрації печінки (стеатозу).

Яйця є незамінними в процесі нормалізації маси тіла, для тих, хто тренується, для вагітних та жінок, що годують немовлят, а також для дітей, підлітків і дорослих будь-якого віку.

Яйця є доступним джерелом якісних вітамінів D та А, магнію та калію, а також лютеїну, тобто допомагають підтримувати здоров'я шкіри, зору та судини. Вони корисні для профілактики остеопорозу та знижують рівень запалень.

 

Тож раджу їсти на сніданок одне-два яйця і доповнювати їх складними вуглеводами, тобто овочами і кашами з цільного зерна.


Одне яйце — це 70-80 ккал, 6-7 грамів оптимально збалансованого за амінокислотами білка (яйце має найвищу засвоюваність серед всіх білкових продуктів: 99-100%, тому його вважають "золотим стандартом білка"), 250 г холіну.

За кілька днів святкуватимемо Великдень, яєць буде багато. Але майте на увазі: зварене на твердо яйце вже не має тих цінних властивостей, які має яйце з рідким жовтком, тому краще зварити кожному члену родини по одному яйцю.І просто запам'ятайте життєве правило: хочете бути здоровими – їжте яйця.

Немає коментарів: