Усвідомлене чи "правильне" харчування?

Блог Євгена Клопотенка 

 
 Фото: spaxiax/Depositphotos

Усвідомлений вибір їжі допомагає посилити задоволення від її споживання.

Як часто ви замислюєтеся про те, що ви їсте? Погодьтеся, що найчастіше ми харчуємося "автоматично" і не особливо дбаємо про підбір продуктів або страв. Я теж так робив раніше, поки не усвідомив, що їжа – це більше, ніж просто інструмент для втамування голоду.

Харчуватися потрібно не просто "правильно", як сьогодні модно говорити. Харчуватися потрібно усвідомлено, адже тільки тоді ви зможете отримати максимум задоволення і користі від трапези.

Різниця між усвідомленим і неусвідомленим харчуванням дуже проста, а коріння, як завжди, з дитинства.

Саме в дитинстві формується більшість смакових звичок, і вони залишаються з нами на все життя.

Це можна порівняти з тим, як діти вчаться ходити. Їм потрібна допомога, і батьки її надають. І ось вже через деякий час ви навіть і не замислюєтеся про те, як зробити свій крок. Так у нас з'являється любов до майонезу, жирних і важких страв. Але не тому що це смачно, а тому, що ми до цього звикли і обираємо їх вже несвідомо.

Усвідомлене харчування виключає з себе такі поняття, як "шкідливий" і "корисне".

Ви просто відмовляєтеся від надиктованих правил і застарілих рецептів, вчіться слухати себе і бажання вашого організму.

Вам хіба не дивно, що ви готуєте салат, який придумали ще під час величезного дефіциту продуктів? Або продовжуєте обсмажувати котлети до значної скоринки, коли поруч стоїть духовка? Але ж якщо прибрати тонну жиру і запекти, то ті самі котлети отримають зовсім інший смак.

Після всіх моїх кулінарних поневірянь я створив свою систему харчування – смачне харчування (СП). Я об'єднав в одне смачне, корисне і усвідомлене харчування.


Від несмачної їжі організму погано. Ви можете цього навіть не помічати, але якщо ви постійно не висипаєтеся, втомлюєтеся, а до кінця дня у вас взагалі немає сил, то частково в цьому винне ваше харчування. Коли людина переїдає, вона відчуває важкість, їй погано, і до того ж вона картає себе за з'їдене.

Або ж коли людина недоїдає під час суворої дієти. Тоді у неї теж занепад сил, немає бажання щось робити і постійно хочеться спати.

А ось зі смачною їжею – все навпаки! Коли ви її їсте – ви реально стаєте щасливішими. І, до речі, діти це відчувають на підсвідомому рівні. Ми проводили анкетування в школах, де міняємо харчування, і я знайшов для себе дивовижні речі. Діти хочуть більше салатів, більше свіжих овочів і фруктів. Вони не хочуть їсти смажені котлети або сосиски невідомого походження, тому що знають, що після такої їжі з'являється відчуття важкості і втоми.


Але в той же час діти з недовірою сприймають нові смаки або нові продукти. І, не маючи підтримки батьків, змінювати харчування в школах складно. Адже якщо діти вдома ніколи не бачили селеру, то зрозуміло, що в школі вони її теж не їстимуть. Таким чином, батьки несуть відповідальність за те, наскільки уважно і ретельно їхня дитина в майбутньому буде ставитися до харчування, а значить – і до свого здоров'я.

Найбільший плюс від усвідомленого харчування полягає в тому, що ви починаєте не тільки з більшою повагою ставиться до їжі, але і до самого себе і свого організму. Усвідомленість при виборі їжі допомагає посилити задоволення від споживання їжі, якого ви раніше могли навіть і не помічати. Це призводить нас до дуже простої істини: ми – те, що ми їмо. І вибір завжди залишається за нами!

Немає коментарів: