Кутя називається «голодною» тому, що увесь день, окрім вечора, і до наступного дня, доки не освятиш воду, слід постити.
Сама вечеря, як і на Свят-вечір перед Різдвом, теж має бути пісною, проте містить значно менше страв; окрім куті та узвару на столі обов’язково повинні бути вареники.
Саме у цей день, після усіх новорічних свят, виносять з хати дідуха, який був головним різдвяним символом ще до ялинки. Його виносять на вулицю і спалюють, щоб закликати ранню і теплу весну. Попіл із дідуха розвіюють на городі, щоб був добрий врожай.
Перед вечерею господар молиться разом з усією родиною, першим сідає за стіл та запрошує усіх інших. А після вечері залишки куті віддають курям, щоб добре неслися.
Не обходиться у цей вечір і без ворожінь — дівчата полюбляють у цей день гадати на своє майбутнє. А дітям подекуди дозволяють ще раз прогулятись по вулиці зі щедрівками.
В переддень Водохреща християни йдуть в церкву святити посуд. Перед цим вони його прикрашають різними декоративними елементами. Зазвичай це може бути "безсмертник" або сухий базилік (васильок) — "щоб Бог милував від злої напасти".
А ось рецепти деяких пісних страв, які можна приготувати на другий Святий Вечір.
Грибна юшка з вушками
Інгредієнти:
- сушені білі гриби – 300 г,
- 1 морква, 1 цибуля,
- вода (2 літри),
- перець чорний горошком, лавровий лист,
- борошно пшеничне – 1 склянка,
- сіль, перець,
- олія соняшникова – 2 столові ложки.
Приготування:
1. Якщо гриби сушені, то їх слід замочити на 30 хвилин в холодній воді та добре промити. Якщо свіжі – то тільки промити.
2.Гриби нарізати невеликими шматочками та покласти у каструлю з водою. Варити на невеликому вогні 20 хвилин.
3. Очистити моркву та цибулю. Моркву натерти на тертці, а цибулю дрібно посікти. Смажити 3-4 хвилини на невеликій кількості олії.
4. Шумівкою вибрати гриби та викласти до овочів. Смажити ще 2-3 хвилини, додайте сіль та перець.
5. Половину утвореної маси викласти у каструлю та залити водою, довести до кипіння та відкласти. Іншу половину маси подрібнити в блендері до однорідності.
6. Замішати тісто, як на вареники.
7. Розкачати, нарізати квадратиками 4х4 сантиметри або кружечками. На середину кожного квадрата викласти чайну ложку начинки і зліпити вушка: зробити вареники, а потім кінці трикутника з'єднати разом.
8. Вушка відварити у киплячій підсоленій воді, додавши у воду столову ложку олії, 1 лавровий листок і 2 горошини чорного перцю. Після закипання варити ще 2-3 хвилини;
При подачі у кожну тарілку викласти 5-6 грибних вушок та залити грибною юшкою.
Тушкована квасоля
Страви з квасолі та гороху на Святвечір – символізують весну, яка завжди відроджується після зими.
Інгредієнти:
- 2 склянки квасолі (білої або червоної),
- 250 г печериць,
- 1 морква,
- 1 цибулина,
- 2 столових ложки томатної пасти та дрібка паприки,
- сіль і перець за смаком,
- рослинна олія.
Приготування:
1. Квасолю замочити на ніч в холодній воді, після цього добре промити.
2. Далі залити теплою водою і варити на середньому вогні до напівготовності.
3. Гриби, цибулю та моркву нарізати скибочками.
4. Сковороду розігріти і , вливши 1-2 столові ложки рослинної олії, обсмажити гриби до напівготовності, потім додати цибулю, моркву і смажити все разом протягом 6-7 хвилин.
5. Далі додати готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкувати, помішуючи, ще 5-6 хвилин.
1. Квасолю замочити на ніч в холодній воді, після цього добре промити.
2. Далі залити теплою водою і варити на середньому вогні до напівготовності.
3. Гриби, цибулю та моркву нарізати скибочками.
4. Сковороду розігріти і , вливши 1-2 столові ложки рослинної олії, обсмажити гриби до напівготовності, потім додати цибулю, моркву і смажити все разом протягом 6-7 хвилин.
5. Далі додати готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкувати, помішуючи, ще 5-6 хвилин.
Дорадо, запечена з лимоном.
Риба у ранньому християнстві – це символ Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса – читається як "риба". Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту.
Інгредієнти:
- 2 тушки дорадо ,
- листя шавлії (невелика гілочка),
- 1 лимон,
- морська сіль за смаком,
- чорний перець,
- 1-2 столові ложки рослинної олії
Приготування
1. Духовку розігріти до 190 градусів.
1. Духовку розігріти до 190 градусів.
2. Очищену рибу помити, обсушити і натерти сіллю та перцем зовні і всередині.
3. Гострим ножем зробити по три діагональних розрізи з кожного боку. Покласти в кожен розріз по листку шавлії і шматочку лимона.
4. Рибу викласти на змащене маслом деко і запікати протягом 10-15 хвилин. Потім перевернути іншою стороною і залишати в духовці ще 10-15 хвилин.
Подавати зі скибочками лимона.
Смачної куті та справжнього Водохреща!
Немає коментарів:
Дописати коментар