Другий Святий Вечір напередодні Водохреща

Другий Святий вечір або "Голодна кутя" - це вечір 18 січня напередодні Водохреща. З появою першої зірки на небі вся сім'я сідає за стіл, який накривають лише пісними стравами, і головною є, звичайно, кутя.


Кутя називається «голодною» тому, що увесь день, окрім вечора, і до наступного дня, доки не освятиш воду, слід постити.


Сама вечеря, як і на Свят-вечір перед Різдвом, теж має бути пісною, проте містить значно менше страв; окрім куті та узвару на столі обов’язково повинні бути  вареники.


Саме у цей день, після усіх новорічних свят, виносять з хати дідуха, який був головним різдвяним символом ще до ялинки. Його виносять на вулицю і спалюють, щоб закликати ранню і теплу весну. Попіл із дідуха розвіюють на городі, щоб був добрий врожай.


Перед вечерею господар молиться разом з усією родиною, першим сідає за стіл та запрошує усіх інших. А після вечері залишки куті віддають курям, щоб добре неслися.
Не обходиться у цей вечір і без ворожінь — дівчата полюбляють у цей день гадати на своє майбутнє. А дітям подекуди дозволяють ще раз прогулятись по вулиці зі щедрівками.

В переддень Водохреща  християни йдуть в церкву святити посуд. Перед цим вони його прикрашають різними декоративними елементами. Зазвичай це може бути "безсмертник" або сухий  базилік (васильок) — "щоб Бог милував від злої напасти".

А ось рецепти деяких пісних страв, які можна приготувати на другий Святий Вечір.

 

Грибна юшка з вушками 

 

 


Страви з грибами також обов'язково повинні бути присутніми на столі в Святвечір. Адже гриби символізують дві природи Ісуса Христа: божественну (шапочка) і земну (ніжка).

Інгредієнти:

  • сушені білі гриби – 300 г,
  • 1 морква, 1 цибуля,
  • вода (2 літри),
  • перець чорний горошком, лавровий лист,
  • борошно пшеничне – 1 склянка,
  • сіль, перець,
  • олія соняшникова – 2 столові ложки.

Приготування:

1. Якщо гриби сушені, то їх слід замочити на 30 хвилин в холодній воді та добре промити. Якщо свіжі – то тільки промити.

2.Гриби нарізати невеликими шматочками та покласти у каструлю з водою. Варити на невеликому вогні 20 хвилин.

3. Очистити моркву та цибулю.  Моркву натерти на тертці, а цибулю дрібно посікти. Смажити 3-4 хвилини на невеликій кількості олії.

4. Шумівкою вибрати гриби та викласти до овочів. Смажити ще 2-3 хвилини, додайте сіль та перець.

5. Половину утвореної маси викласти у каструлю та залити водою, довести до кипіння та відкласти. Іншу половину маси подрібнити в блендері до однорідності.

6. Замішати тісто, як на вареники.

7. Розкачати, нарізати квадратиками 4х4 сантиметри або кружечками. На середину кожного квадрата викласти чайну ложку начинки і зліпити вушка: зробити вареники, а потім кінці трикутника з'єднати разом.

8. Вушка відварити  у киплячій підсоленій воді, додавши у воду столову ложку олії, 1 лавровий листок і 2 горошини чорного перцю. Після  закипання  варити ще 2-3 хвилини;

При подачі у кожну тарілку викласти 5-6 грибних вушок та залити грибною юшкою.


 Тушкована квасоля 

 

 


Страви з квасолі та гороху на Святвечір – символізують  весну, яка завжди відроджується  після зими.

Інгредієнти:
  • 2 склянки квасолі (білої або червоної),
  • 250 г печериць,
  • 1 морква,
  • 1 цибулина,
  • 2 столових ложки томатної пасти та дрібка паприки,
  • сіль і перець за смаком,
  • рослинна олія.

Приготування:

1. Квасолю замочити на ніч в холодній воді, після цього добре промити.

2. Далі залити теплою водою і варити на середньому вогні до напівготовності.

3. Гриби, цибулю та моркву нарізати скибочками.

4. Сковороду розігріти і , вливши 1-2 столові ложки рослинної олії, обсмажити гриби до напівготовності, потім додати цибулю, моркву і смажити все разом протягом 6-7 хвилин.

5.  Далі додати готову квасолю, томатну пасту, 50 мл води, паприку, сіль і перець за смаком. Тушкувати, помішуючи, ще 5-6 хвилин.

 Дорадо, запечена  з лимоном. 

 


Риба у ранньому християнстві – це символ Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса – читається як "риба". Також рибу дозволено вживати в окремі дні посту.
Інгредієнти:
  • 2 тушки дорадо ,
  • листя шавлії (невелика гілочка),
  • 1 лимон,
  • морська сіль за смаком,
  • чорний перець,
  • 1-2 столові ложки рослинної олії
Приготування

1. Духовку розігріти  до 190 градусів.

2. Очищену рибу помити, обсушити і натерти сіллю та перцем зовні і всередині.

3. Гострим ножем зробити по три діагональних розрізи з кожного боку. Покласти в кожен розріз по листку шавлії і шматочку лимона.

4. Рибу викласти на змащене маслом деко і запікати протягом 10-15 хвилин. Потім перевернути іншою стороною і залишати в духовці ще 10-15 хвилин. 


Подавати зі скибочками лимона. 
 


Смачної куті та справжнього Водохреща!

Немає коментарів: