Три смачні і здорові страви до святкового столу. Блог Євгена Клопотенка
Наші смаки походять із дитинства. Тому смачний і корисний святковий стіл може закласти основу для правильних харчових звичок.
Але крім цього, прийнято ще і накривати стіл смачними і різноманітними стравами. Не дарма ж вечір напередодні Старого Нового року називають "Щедрим". Я мрію змінити культуру харчування в нашій країні. Тому не міг обійти стороною і це святкове меню.
Я вже не раз говорив, що всі наші смакові переваги корінням сягають у дитинство. Те, чим вас годували вдома, а потім в школі, залишає великий відбиток на усьому вашому житті. Нерозумно заперечувати і говорити, що ви любите котлети тому, що вони смачні. Ні, швидше за все, ви їх любите тільки тому, що ви до них звикли. І не більше.
Я впроваджую новий збірник рецептур в шкільні їдальні, щоб діти вчилися правильно харчуватися протягом усього свого життя. Щоб школярам справді хотілося йти в їдальню і не боятися, що там їх чекає макаронна каша з молоком. Але цього замало! Дуже важливо, чим діти харчуються вдома. А оскільки вони беруть приклад з дорослих, то на кожному з нас лежить велика відповідальність.
У нашій країні, на жаль, традиції важливіше самої їжі. Але навіть традиційні страви можна зробити смачнішими і кориснішими!
На Старий Новий рік особливе місце на столі займають м'ясні страви. Адже Різдвяний піст закінчився і можна знову використовувати будь-які м'ясні продукти. В якості основної страви пропоную спробувати ніжну індичу ніжку з хрусткою скоринкою і ягідним соусом.
Рецепт індичої ніжки з журавлиновим соусом
Інгредієнти на 1 порцію:
- 1 невелика індича ніжка (гомілка),
- 150 г замороженої журавлини,
- 50 г цукру,
- 1 паличка кориці,
- 1 зірочка бадьяну,
- 1 гілочка розмарину,
- оливкова або соняшникова олія для смаження,
- сіль і перець за смаком.
- Розігріваємо духовку до 180 градусів. Індичу гомілку натираємо сіллю і перцем та обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом і гілочкою розмарину з усіх боків до золотистої скоринки. Потім відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (залежно від розміру ніжки).
- Готуємо журавлиновий соус. У невеликій каструлі з'єднуємо журавлину, цукор і спеції, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 10 хвилин. Потім перетираємо соус через сито. Якщо соус виходить дуже рідкий, то залишаємо його на вогні ще трохи для випаровування.
- Подаємо індичу ніжку з журавлиновим соусом. Ідеальним гарніром до ніжки стане картопля, запечена в духовці з розмарином.
Рецепт канапок з мандарином і сиром фета
Інгредієнти на 4 порції:- 4 шматочка свіжого багета,
- 150 г сиру фета,
- 3 мандарина,
- кілька гілочок м'яти,
- 2 ст. л. оливкової олії,
- мелений перець за смаком.
- Нарізаємо хліб, мандарини очищаємо від шкірки і розбираємо на часточки, зі стебел м'яти обриваємо листочки.
- На хліб викладаємо шматочки фети, шматочки мандарин, листочки м'яти, поливаємо невеликою кількістю оливкової олії і посипаємо свіжозмеленим перцем.
Рецепт трюфелів з буряка
Інгредієнти на 4 порції:
- 1 великий варений буряк,
- 1 м'яке авокадо,
- 1 ч. л. ванільного цукру,
- 2 ст. л. меду,
- 100 г темного какао-порошку (плюс 20 г для посипання),
- 50 г вершкового масла.
- У чаші блендера змішуємо варений буряк (якщо варите його самі, дайте йому добре охолонути в холодильнику), м'якоть авокадо, ванільний цукор, мед і вершкове масло кімнатної температури. Подрібнюємо до отримання однорідної консистенції.
- Додаємо 100 г темного какао-порошку і ще раз добре збиваємо. Відправляємо суміш в холодильник на 1 годину.
- Руками формуємо з шоколадно-бурякової маси невеликі круглі трюфелі (зручно набирати порцію за допомогою чайної ложки). Обкачуємо кожен трюфель в какао-порошку, викладаємо на тарілку і ставимо в холодильник ще на годину.
Немає коментарів:
Дописати коментар