Здорові та смачні страви до святкового столу

Три смачні і здорові страви до святкового столу. Блог Євгена Клопотенка 


Наші смаки походять із дитинства. Тому смачний і корисний святковий стіл може закласти основу для правильних харчових звичок.


Всі ми знаємо, що після Різдва закінчується досить суворий піст, в Старий Новий рік прощають всі образи і непорозуміння і починають новий життєвий етап.

Але крім цього, прийнято ще і накривати стіл смачними і різноманітними стравами. Не дарма ж вечір напередодні Старого Нового року називають "Щедрим". Я мрію змінити культуру харчування в нашій країні. Тому не міг обійти стороною і це святкове меню.

Я вже не раз говорив, що всі наші смакові переваги корінням сягають у дитинство. Те, чим вас годували вдома, а потім в школі, залишає великий відбиток на усьому вашому житті. Нерозумно заперечувати і говорити, що ви любите котлети тому, що вони смачні. Ні, швидше за все, ви їх любите тільки тому, що ви до них звикли. І не більше.

Я впроваджую новий збірник рецептур в шкільні їдальні, щоб діти вчилися правильно харчуватися протягом усього свого життя. Щоб школярам справді хотілося йти в їдальню і не боятися, що там їх чекає макаронна каша з молоком. Але цього замало! Дуже важливо, чим діти харчуються вдома. А оскільки вони беруть приклад з дорослих, то на кожному з нас лежить велика відповідальність.

У нашій країні, на жаль, традиції важливіше самої їжі. Але навіть традиційні страви можна зробити смачнішими і кориснішими!

На Старий Новий рік особливе місце на столі займають м'ясні страви. Адже Різдвяний піст закінчився і можна знову використовувати будь-які м'ясні продукти. В якості основної страви пропоную спробувати ніжну індичу ніжку з хрусткою скоринкою і ягідним соусом.

Рецепт індичої ніжки з журавлиновим соусом



Інгредієнти на 1 порцію:
  • 1 невелика індича ніжка (гомілка),
  • 150 г замороженої журавлини,
  • 50 г цукру,
  • 1 паличка кориці,
  • 1 зірочка бадьяну,
  • 1 гілочка розмарину,
  • оливкова або соняшникова олія для смаження,
  • сіль і перець за смаком.
Як приготувати індичу ніжку:
  1. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Індичу гомілку натираємо сіллю і перцем та обсмажуємо на сковороді з рослинним маслом і гілочкою розмарину з усіх боків до золотистої скоринки. Потім відправляємо в духовку на 30-40 хвилин (залежно від розміру ніжки).
  2. Готуємо журавлиновий соус. У невеликій каструлі з'єднуємо журавлину, цукор і спеції, доводимо до кипіння і варимо на маленькому вогні 10 хвилин. Потім перетираємо соус через сито. Якщо соус виходить дуже рідкий, то залишаємо його на вогні ще трохи для випаровування.
  3. Подаємо індичу ніжку з журавлиновим соусом. Ідеальним гарніром до ніжки стане картопля, запечена в духовці з розмарином.
На кожному столі також є закуски. Найпопулярніші – це різні канапки. Така закуска може бути не нудною, якщо відійти від поєднань у вигляді масла, ковбас і сиру. Дуже простими і несподівано ефектними будуть канапки з мандаринами (адже ще сезон) і сиром фета.


Рецепт канапок з мандарином і сиром фета

Інгредієнти на 4 порції:
  • 4 шматочка свіжого багета,
  • 150 г сиру фета,
  • 3 мандарина,
  • кілька гілочок м'яти,
  • 2 ст. л. оливкової олії,
  • мелений перець за смаком.
Як приготувати канапки з мандаринами і сиром фета:
  1. Нарізаємо хліб, мандарини очищаємо від шкірки і розбираємо на часточки, зі стебел м'яти обриваємо листочки.
  2. На хліб викладаємо шматочки фети, шматочки мандарин, листочки м'яти, поливаємо невеликою кількістю оливкової олії і посипаємо свіжозмеленим перцем.
А ось на десерт пропоную дуже незвичну страву, яка точно не залишить вас байдужими – трюфелі з буряка. Повірте, такі "цукерки" точно довго не стоятимуть у вашому холодильнику, на відміну від важкого і маслянистого торта.

Рецепт трюфелів з буряка



Інгредієнти на 4 порції:
  • 1 великий варений буряк,
  • 1 м'яке авокадо,
  • 1 ч. л. ванільного цукру,
  • 2 ст. л. меду,
  • 100 г темного какао-порошку (плюс 20 г для посипання),
  • 50 г вершкового масла.
Як приготувати трюфелі з буряка:
  1. У чаші блендера змішуємо варений буряк (якщо варите його самі, дайте йому добре охолонути в холодильнику), м'якоть авокадо, ванільний цукор, мед і вершкове масло кімнатної температури. Подрібнюємо до отримання однорідної консистенції.
  2. Додаємо 100 г темного какао-порошку і ще раз добре збиваємо. Відправляємо суміш в холодильник на 1 годину.
  3. Руками формуємо з шоколадно-бурякової маси невеликі круглі трюфелі (зручно набирати порцію за допомогою чайної ложки). Обкачуємо кожен трюфель в какао-порошку, викладаємо на тарілку і ставимо в холодильник ще на годину.
Спробуйте приготувати хоча б одну з цих страв на Старий Новий рік. Це буде невеликим, але дуже важливим кроком до формування нових кулінарних, а головне здорових звичок у Новому році! Зробіть собі найкращий подарунок – подбайте про своє здоров'я і подаруйте масу незвичайних смакових експериментів.

Немає коментарів: