Варення з айви дуже запашне і має красивий бурштиновий колір та святковий вигляд. Приємно зимовими вечорами смакувати чай з таким варенням.
Складники:
- 1,5 кг айви;
- 4 склянки води;
- 1кг цукру;
- 1/2 чайної ложки лимонної кислоти (або 2 столові ложки свіжого лимонного соку).
Приготування:
1. Айву помити, видалити тверду серцевину з насінням та порізати на скибочки.
Якщо шкірка дуже тверда, то можна очистити.
2. Якщо айву очищали, то очистки залити водою і , проваривши 10-15 хвилин, процідити.
3. Скибочки викласти у глибоку каструлю, залити гарячим відваром та довести до кипіння.
Якщо айва не очищена, то, порізавши, залити гарячою водою і також довести до кипіння.
Проварити 5-7 хвилин. Можна залишити на ніч.
4. Злити відвар, приготувати на ньому цукровий сироп.
5. Залити відціджені шматочки айви, довести до кипіння та залишити охолонути.
6. Потім варення знову довести до кипіння і проварити 4-5 хвилин. Знову остудити. (Можна залишати для охолодження на ніч).
7. Втретє, після додавання лимонної кислоти чи соку, довести варення до кипіння, проварити декілька хвилин, розлити в стерилізовані банки і закрутити прокип'яченими у воді кришками.
Щоб перевірити готовність варення, можна капнути сироп на тарілочку, якщо крапля зберегла форму - варення готове.
Смачного вам чаювання!
Немає коментарів:
Дописати коментар