Лляна олія - ідеальний баланс Омега-комплексу


Ще раз про лляну олію


Олія насіння льону - це рослинний продукт з ідеальним поєднанням поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Ці кислоти не синтезуються в організмі і тому повинні обов'язково щоденно поступати з їжею.

  



Пам'ятаєте , в яких продуктах є Омега-3?



Омега-3 - це кислоти рослинного та тваринного походження.

Вони є в насінні льону, конопель, гарбузовому насінні, волоських горіхах і листових овочах, морських водоростях.  

 Вони містяться в жирній океанічної рибі, включаючи лосось, сардини і тунця ( це не стосується штучно вирощеної риби, яка харчується комбікормами). 

Крім того, Омега-3 організм може отримати з оливкової олії, авокадо, з різних горіхів.

А ось омега-3 кислота міститься тільки в специфічних продуктах, яких у наших дієтах якраз часто недостатньо. Денна норма споживання омега-3 для жінок - 1.1г, для чоловіків - 1.6г. Що потрібно з`їсти, щоб покрити цю норму? Найпопулярніший джерело - риба з сімейства лососевих: форель, горбуша, кета, сьомга. Втім, інше риб`яче сімейство - оселедцевих - зовсім даремно зазвичай залишається поза цього списку. В оселедця і сардинах, наприклад, омега-3 навіть більше, ніж в будь-якому лососеві. Щоб вжити денну норму омега-3 досить з`їсти 100 (для чоловіків) або 150 грам (для жінок) такої риби. Ще один багатий омега-3 і набагато більш доступний продукт - насіння льону. У день досить спожити близько столової ложки подрібненого насіння. При цьому вони відмінно підійдуть як добавки до зелених салатів, каші або смузи. Крім того, покрити денну норму вживання омега-3 можна за допомогою масел - льняного, Рижикова та гірчичного. Проблема цих маслі тільки в досить сильному смаку, особливо якщо вони довго зберігаються. Тримай таке масло в холодильнику і використовуй в комбінації з оливковою і соняшниковою олією для свіжих страв, які ти не будеш нагрівати. Під впливом високої температури поліненасичені жирні кислоти дуже швидко псуються, як і на відкритому повітрі, так що банку з маслом потрібно обов`язково щільно закривати.

Детальніше читайте на УНІАН: https://health.unian.ua/country/761815-yaki-produkti-mistyat-bagato-omega-3.html





Можна, звичайно, і треба приймати препарати з цими кислотами, а можна, в тому числі, включати в свій раціон страви з лляною олією, яка є ідеальним балансом різних поліненасичених жирних кислот, вітамінів та мікроелементів. 





За останніми дослідженням, лляна олія має більше Омега-3, ніж морська риба та ламінарія.


 Лляна олія містить:
  •  поліненасичені жирні кислоти Омега-3(лінолеву) - 60%, Омега-6 - 20%, Омега-9 - 10%,
  • фолієву кислоту,
  • протеїни(білки),
  • органічні кислоти,
  • вітаміни А, D, E, K, C, F, B, бета-каротин,
  • мінерали кальцій, цинк, мідь, магній, залізо, марганець, бор, хром, селен та інші. 

Завдяки вмісту омега-комплексу та інших важливих природних речовин лляна олія
  • стимулює діяльність клітин, активізує їх взаємодію та оновлення, стимулює роботу мозку;
  • має захисну виразково-заживляючу дію;
  • знижує в'язкість крові, попереджує появу атеросклеротичних бляшок та тромбів, підтримує тонус кровоносних судин;
  • зміцнює систему імунного захисту організму, попереджає появу запальних процесів;
  • захищає організм від виникнення та розвитку діабету;
  • має сильні антиканцерогенні (протиракові) властивості, оберігає організм від новоутворень.

Це цікаво:

За результатами 14-річного клінічного дослідження, яке охоплювало 80 тисяч жінок, було встановлено, що у жінок, котрі 2-3 рази в тиждень вживали продукти з Омега-3, в 2 рази рідше розвивались інсульти.




Лляну олію можна використовувати для масок на обличчя і руки та для волосся.










Рецепт з лляною олією:


  1. Нарізати пекінську капусту, листковий салат, помідори, солодку білу цибулю чи цибулю-шалот, листя руколи. 
  2. Все змішати, додати сіль за смаком.
  3. Полити бальзамічним оцтом та заправити невеликою кількістю лляної олії.
В результаті готова чудова страва для тих, хто любить себе та береже своє здоров'я.
Смачного!

Для повноцінного харчування лляну олію можна додавати в готові страви за смаком ( не можна нагрівати).


Для досягнення лікувального ефекту слід приймати по 1-2 чайні ложки олії 2-3 рази в день за 30 хвилин до їди.






Лляну олію зараз можна придбати в супермаркетах, а також і в інтернет-магазинах.

Щоб бути впевненим в її якості, користуйтесь продукцією харківської фірми Грін-віза.

Немає коментарів: