Ще раз про лляну олію
Олія насіння льону - це рослинний продукт з ідеальним поєднанням поліненасичених жирних кислот Омега-3 і Омега-6. Ці кислоти не синтезуються в організмі і тому повинні обов'язково щоденно поступати з їжею.
Пам'ятаєте , в яких продуктах є Омега-3?
Омега-3 - це кислоти рослинного та тваринного походження.
Вони є в насінні льону, конопель, гарбузовому насінні, волоських горіхах і листових овочах, морських водоростях.
Вони містяться в жирній океанічної рибі, включаючи лосось, сардини і тунця ( це не стосується штучно вирощеної риби, яка харчується комбікормами).
Крім того, Омега-3 організм може отримати з оливкової олії, авокадо, з різних горіхів.
А ось омега-3 кислота
міститься тільки в специфічних продуктах, яких у наших дієтах якраз
часто недостатньо. Денна норма споживання омега-3 для жінок - 1.1г, для
чоловіків - 1.6г. Що потрібно з`їсти, щоб покрити цю норму?
Найпопулярніший джерело - риба з сімейства лососевих: форель, горбуша,
кета, сьомга. Втім, інше риб`яче сімейство - оселедцевих - зовсім
даремно зазвичай залишається поза цього списку. В оселедця і сардинах,
наприклад, омега-3 навіть більше, ніж в будь-якому лососеві. Щоб вжити
денну норму омега-3 досить з`їсти 100 (для чоловіків) або 150 грам (для
жінок) такої риби.
Ще один багатий омега-3 і набагато більш доступний продукт - насіння
льону. У день досить спожити близько столової ложки подрібненого
насіння. При цьому вони відмінно підійдуть як добавки до зелених
салатів, каші або смузи.
Крім того, покрити денну норму вживання омега-3 можна за допомогою масел
- льняного, Рижикова та гірчичного. Проблема цих маслі тільки в досить
сильному смаку, особливо якщо вони довго зберігаються. Тримай таке масло
в холодильнику і використовуй в комбінації з оливковою і соняшниковою
олією для свіжих страв, які ти не будеш нагрівати. Під впливом високої
температури поліненасичені жирні кислоти дуже швидко псуються, як і на
відкритому повітрі, так що банку з маслом потрібно обов`язково щільно
закривати.
Детальніше читайте на УНІАН: https://health.unian.ua/country/761815-yaki-produkti-mistyat-bagato-omega-3.html
Детальніше читайте на УНІАН: https://health.unian.ua/country/761815-yaki-produkti-mistyat-bagato-omega-3.html
Можна, звичайно, і треба приймати препарати з цими кислотами, а можна, в тому числі, включати в свій раціон страви з лляною олією, яка є ідеальним балансом різних поліненасичених жирних кислот, вітамінів та мікроелементів.
Лляна олія містить:
- поліненасичені жирні кислоти Омега-3(лінолеву) - 60%, Омега-6 - 20%, Омега-9 - 10%,
- фолієву кислоту,
- протеїни(білки),
- органічні кислоти,
- вітаміни А, D, E, K, C, F, B, бета-каротин,
- мінерали кальцій, цинк, мідь, магній, залізо, марганець, бор, хром, селен та інші.
Завдяки вмісту омега-комплексу та інших важливих природних речовин лляна олія
- стимулює діяльність клітин, активізує їх взаємодію та оновлення, стимулює роботу мозку;
- має захисну виразково-заживляючу дію;
- знижує в'язкість крові, попереджує появу атеросклеротичних бляшок та тромбів, підтримує тонус кровоносних судин;
- зміцнює систему імунного захисту організму, попереджає появу запальних процесів;
- захищає організм від виникнення та розвитку діабету;
- має сильні антиканцерогенні (протиракові) властивості, оберігає організм від новоутворень.
Це цікаво:
За результатами 14-річного клінічного дослідження, яке охоплювало 80 тисяч жінок, було встановлено, що у жінок, котрі 2-3 рази в тиждень вживали продукти з Омега-3, в 2 рази рідше розвивались інсульти.
Лляну олію можна використовувати для масок на обличчя і руки та для волосся.
Рецепт з лляною олією:
- Нарізати пекінську капусту, листковий салат, помідори, солодку білу цибулю чи цибулю-шалот, листя руколи.
- Все змішати, додати сіль за смаком.
- Полити бальзамічним оцтом та заправити невеликою кількістю лляної олії.
Смачного!
Для повноцінного харчування лляну олію можна додавати в готові страви за смаком ( не можна нагрівати).
Для досягнення лікувального ефекту слід приймати по 1-2 чайні ложки олії 2-3 рази в день за 30 хвилин до їди.
Лляну олію зараз можна придбати в супермаркетах, а також і в інтернет-магазинах.
Щоб бути впевненим в її якості, користуйтесь продукцією харківської фірми Грін-віза.
Немає коментарів:
Дописати коментар