Чотири продукти з високим вмістом корисних жирів

Раніше вважалося, що будь-які жири шкідливі, що при вживанні жирів ми стаємо товстими. Однак тепер стало відомо, що ожиріння - більш складний процес, ніж просто переїдання.

Як пише Washington Post, в даний час існує багато досліджень про користь жирів. Вони можуть допомогти в лікуванні запалення, для контролю ваги, а також захистити від серцевих захворювань, діабету.


Велике значення має тип жирів, який ви вживаєте. Найкращий вибір - це продукти з високим вмістом мононенасичених і омега-3 поліненасичених жирів. Особливо коли ці продукти замінюють їжу, яка містить транс-жири або цукор.


Ви можете збільшити кількість корисних жирів в своєму раціоні, додавши рибу, горіхи, насіння, оливкову та лляну олію й авокадо в своє меню.

Ось чотири продукти, яким віддають перевагу дієтологи:

 

Мигдаль


Чверть чашки мигдалю містить 6г білка, 13г корисного мононенасиченого жиру і є джерелом клітковини, вітаміну Е і магнію.

Мигдаль - ідеальна закуска, особливо коли замінює такі продукти як чіпси або тістечка. Це було відзначено в недавньому дослідженні, опублікованому в Journal of Nutrition.

У дослідженні вчені порівнювали дорослих, які щодня з'їдали 1,5 порції мигдалю або один банановий маффін (обидві закуски мали однакову кількість калорій).

«Група, яка вживала мигдаль, мала нижчий рівень холестерину LDL (поганого), але підвищила рівень хорошого альфа-1 холестерину», - пояснює один з дослідників Пенні Кріс-Ефіртон.  

Альфа-1 ЛПВЩ - це форма холестерину, яка, як відомо, найбільш захищає від серцевих захворювань.

Фото: Elle_Ann/Flickr


Авокадо


Крім високого вмісту клітковини і мононенасиченого жиру, авокадо також містить лютеїн, пігмент , який забезпечує його зеленувато-жовтий відтінок.

У недавньому дослідженні вчені з Університету Тафтса вивчали, як лютеїн в авокадо може позитивно впливати на функції мозку у літніх людей. Вони порівнювали дорослих у віці 50 років, чиї дієти включали одне авокадо в день, і з'ясували, що ті, хто їв авокадо, значно поліпшили пам'ять і навички у вирішенні проблем.

Фото: Michelle Lynne Goodfellow/Flickr


Оливкова олія

Цей продукт є основним на більшості кухонь, і не без підстав. Наповнений мононенасиченими жирами, він рекомендується для здоров'я серця.

Фактично, споживання трьох столових ложок (близько 50 мл) оливкової олії в день знижує ризик розвитку серцевих захворювань на 37%.

Оливкова олія також сприяє боротьбі із запаленнями, врегулюванню рівня холестерину й артеріального тиску, а також підтриманню ваги.

Фото: PROSmabs Sputzer/Flickr



Насіння чіа

Близько 65% жирів в насінні чіа - це омега-3 жири, так звані альфа-ліноленові кислоти (ALA). Нагадую про те, що організм людини не синтезує поліненасичені жирні кислоти, тому ми їх повинні отримувати з їжею.

Чіа є найбільшим джерелом омега-3 жирів.

ALA може захистити мозок і пов'язаний зі зменшенням ризику серцевих захворювань. Дослідження насіння чіа показують, що воно може допомогти знизити кров'яний тиск, контролювати апетит і регулювати рівень цукру в крові.

Це цікаве насіння вбирає рідину і утворює гель, тому є відмінним доповненням до вівсянки, йогурту або пудингу. Зернята можуть використовуватися в якості замінника яєць при випічці або для згущення супів і соусів.

Фото: Dieter Karner/Flickr



При цьому дієтологи нагадують, що вчені використовують велику кількість жирної їжі в своїх дослідженнях. Ви ж не є частиною клінічного випробування та не повинні споживати продукти в такій же кількості. Якщо ви додасте в свій щоденний раціон цілий авокадо і три столові ложки олії, то отримаєте забагато калорій. Тому корегуйте харчування розумно.

То ж харчуйтесь збалансовано, любіть себе та своїх близьких! ;)

Немає коментарів: