Гострий та корисний

Червоний гіркий перець та його властивості


Червоний гіркий перець - це своєрідний продукт, до якого не можна ставитися байдуже.



Деякі вживають його постійно, насолоджуючись його гостротою. Деякі не переносять пекучість червоного перцю, і навіть вважають, що його вживання згубно позначається на організмі, при цьому не беруть до уваги його корисні властивості.

Тим не менше, є  народи, в кулінарних традиціях яких обов'язково присутній червоний гіркий перець, який відомий також як індійський або кайєнський перець, перець чилі чи бразильський перець. 


Наприклад, жителі Мексики впевнені в тому, що червоний перець посилює розумову діяльність.

Кухня Таїланду та Індії  містить найбільше гострих страв. Жителі цих країн вважають, що саме пекучому перцю зобов'язані хорошим здоров'ям, а корисні властивості цього виду перцю є неоціненними.

То чи варто звинувачувати любителів пекучого перцю за те, що вони не дбають про своє здоров'я, вживаючи велику кількість гострих страв?

 Насправді гіркий перець, який багато хто не сприймає, може принести чимало користі нашому організму.

Наприклад, червоний перець вважається рекордсменом за вмістом вітаміну С серед інших продуктів. І навіть Альберт Сент-Дєерді, вчений з Угорщини, який першим це виявив, отримав у 1937 році Нобелівську премію.

У червоному перці містяться життєво важливі для організму людини мікроелементи:

  • кальцій, 
  • залізо,
  • натрій, 
  • цинк, 
  • калій,
  • магній,
  • селен,
  • мідь, 
  • фосфор. 
Він багатий корисними органічними сполуками - це ефірні масла, моно - і дисахариди, азотисті речовини, жирні кислоти. 

 При помірному вживанні червоного перцю в їжу можна покращити травлення і збільшити апетит.

 При вживанні червоного перцю також поліпшується циркуляція крові, збільшується секреція шлункового соку, покращується робота печінки.

За деякими дослідженнями, гострий перець позитивно впливає на лікування доброякісних пухлин, полегшує стан людей, які страждають бронхіальною астмою або алергією.

Як показали останні дослідження, перець чилі володіє здатністю боротися з раком! 

Протибольові властивості гострого перцю обумовлені тим, що його вживання сприяє виробленню в організмі ендорфінів, гормонів, які приглушують больові відчуття і знімають стрес.

Також ендорфіни посилюють кровообіг міокарда, протидіючи розвитку атеросклерозу, і беруть участь у процесі терморегуляції.

Сік гострого перцю здатний знижувати артеріальний тиск. Проте починати його застосовувати слід обережно, з кількох крапель, враховуючи побічні  ефекти. Цікаво, що при термообробці ці властивості втрачаються, тому гіпертонікам буде корисний тільки свіжий сік.

Обидва види перців — і солодкий, і пекучий — стануть незамінними в період депресій.

 Для цього необхідно щодня готувати собі свіжий сік, основою якого стане перець солодкий, а лікувальною добавкою — гострий перець.

 Усього кілька крапель останнього здатні поліпшити настрій і світосприйняття.

Незамінний сік пекучого перцю під час дієт: кілька його крапель у складі овочевих соків або використання меленого перцю здатні істотно прискорити обмін речовин. Додавання його в страви дозволяє організму спалити на 45 ккал більше!

Настоянка гострого перцю на спирту, яку легко придбати в будь-якій аптеці, — відмінний зігріваючий засіб.  

При перших ознаках застуди або радикуліті її застосовують для розтирань стоп ніг і спини на ніч, після чого оброблене місце слід укутати. 

Своїми лікувальними властивостями антибіотика гіркий перець завдячує капсаїцину, 

 До речі, завдяки саме капсаїцину перець має такий гострий та пекучий смак.

Таким чином, чим гостріший перець, тим у ньому більше цієї речовини.
Проведені експерименти показали, що капсаїцин має здатність викликати загибель ракових клітин. Тим не менш, у цього способу лікування є свої недоліки.

Для оздоровчого ефекту при вазі в сімдесят кілограмів за один раз слід з'їдати кілька плодів червоного перцю. А це, в свою чергу, може викликати іншу проблему - захворювання шлунково-кишкового тракту. 

А при надмірному вживанні гіркого перцю може бути викликаний зворотний ефект - активізація ракових клітин. 


Досить класти щодня невелику частинку стручка в суп або борщ.

 А порошок сушеного перцю у вигляді приправи можна додавати в другі страви.

При використанні червоного перцю в міру можна убезпечити себе від багатьох вірусних і бактеріальних інфекцій. 

Пекучий перець володіє потужними антибактеріальними  властивостями, які сприяють швидкій загибелі патогенної мікрофлори. І відбувається це досить швидко, варто тільки гірким речовинам перцю потрапити в шлунок.

Але пам'ятайте, що червоний гіркий перець протипоказаний при виразковому коліті, хворобах печінки, гастриті з підвищеною кислотністю, виразці дванадцятипалої кишки або шлунка. 

У будь-якому випадку, навіть при бездоганному здоров’ї, зловживати цим овочем в будь-якій його формі не слід, зважаючи на надзвичайну активність його компонентів.

Слід уникати потрапляння червоного перцю на слизові оболонки, а інакше ви можете отримати опіки, а в деяких випадках і больовий шок!

Якщо ви відчули після вживання пекучого перцю гостре печіння у роті, слід випити мінімум півсклянки молока.

Можна з'їсти кілька ложечок вареного рису, йогурт. Захистити слизову рота від опіку допоможуть також відварена картопля або шматочок хліба.

При попаданні перцю в очі виникають дуже хворобливі відчуття.

 Постарайтеся уникати цього. Ну а якщо все-таки перець потрапив в очі, тоді промийте очі кількістю води, відваром ромашки або зеленим чаєм, промивати потрібно досить довго.

Після цього бажано скористатися очними краплями.

Червоний гострий перець в косметології


Дослідження показали, що капсаїцин здатний прискорювати ріст волосся.

 Додавши сік гіркого перцю в будь-яку маску для волосся домашнього приготування, можна суттєво прискорити кровообіг шкіри голови, що посилить дію поживних речовин маски і простимулює волосяні цибулини.

Червоний гострий перець корисний для тіла, обгортання з перцевим маслом позбавляють від целюліту і сприяють схудненню.

Вчені з США пояснили механізм, завдяки якому вживання червоного перцю чилі сприяє боротьбі з ожирінням.

Дослідники виявили взаємодію між капсаїцином, компонентом, що надає пекучості перцю чилі і мікрофлорою кишечника, повідомляє EurekAlert!.

Згідно з опублікованими в журналі Американського товариства мікробіології даними, капсаїцин, що міститься в перці чилі , потрапивши в травну систему людини, знижує кількість і активність бактерій, що виробляють молекули ліпополісахариду. У той же час він стимулює діяльність корисної для шлунка і кишечника мікрофлори.

Дослідження показало також вплив кишкової мікрофлори на один з типів ожиріння. Таким чином, зміна мікрофлори під впливом капсаїцину дозволяє знизити ризик набору надлишкової ваги. Зміна мікрофлори сприяє тому, що організм знижує накопичення жирової тканини.
Фахівці відзначають, що вживання в їжу перцю чилі також знижує рівень запалення, яке часто виникає при надлишку жирів у раціоні.

Тобто, вживайте червоний гострий перець в їжу в міру, використовуйте його для надання стравам приємної гостроти , комбінуйте різні смаки і придумуйте нові страви! ;))

Немає коментарів: