Фарширований перець є національною стравою в кухнях балканських народів, молдавській, румунській.
В Україні ця страва також є вельми популярною.
Для фарширування використовується болгарський перець різних кольорів. Начинка для перцю може бути найрізноманітнішою - його можна фарширувати рисом чи іншими крупами з м'ясом, овочами, грибами, можна сиром чи тільки овочами, рибою та креветками - тобто всім, на що вистачить вашої фантазії.
Звичайно, найкраще цю страву готувати влітку та восени, коли в магазинах та на ринках цей чудовий овоч є в достатній кількості і не дуже дорогий.
Але можна смакувати нею і взимку.
Для цього перець потрібно заморозити, зрізавши верхівку та очистивши його від насіння.
Попередньо можна опустити перчини на декілька хвилин в окріп, а тоді, осушивши, скласти в пакети для заморозки і відправити в морозилку.
Після розмороження перець не втрачає своїх смакових якостей.
А ось до вашої уваги мій рецепт фаршированого перцю, запеченого в духовці з томатно-сметанковим соусом. Як на мене, такий перець значно смачніший за звичайний тушкований. Спробуйте і ви!
Складники:
- 8-10 середніх болгарських перців ( я використовувала зелений для контрасту кольорів),
- 2 середні цибулини,
- 2 великі морквини,
- 5-6 середніх помідорів,
- 1 склянка рису,
- 500 г свиної грудинки без кісток,
- 1 столова ложка оливкової олії,
- 2 столові ложки сметани (не обов'язково),
- 2-3 зубки часнику,
- сіль, перець, паприка, червоний гострий перець до смаку.
Грудинку варто приготувати наперед: я її натерла прянощами, злегка посолила, долила трохи води і запекла в духовці, а потім порізала на невеликі шматочки. Жир, який утворився, можна додати до фаршу, а якщо не хочете надто жирної страви, можна використати до чогось іншого.
1. Рис промити і відварити в підсоленій воді до напівготовності, відкинути на друшляк і промити теплою водою.
Моркву та цибулю очистити, зрізати верхівку перців і видалити насіння.
За той час моркву потерти на терці з великими очками і додати до цибулі, добре перемішати і пасерувати ще 5-7 хвилин на невеликому вогні.
3. Поки овочі тушкуються, очищений перець опустити на декілька хвилин в окріп і охолодити.
4. З помідорів зняти шкірку, опустивши їх на декілька хвилин в окріп, а потім - в холодну воду.
2 помідори порізати на шматочки, інші відкласти для соусу.
5. Половину утвореної маси з цибулі та моркви відкласти для соусу, а до залишеної на сковороді додати 2 порізані на невеликі шматочки помідори, перемішати і тушкувати 4-5 хвилин.
6. До овочів додати порізану шматочками грудинку, добре перемішати.
7. Далі черга рису. Висипати його в сковороду, додати чорний мелений перець, солодку паприку та червоний гострий перець за смаком, вимішати до однорідної маси і протушкувати ще 2-3 хвилини. Дати трохи вистигти.
8. Готовим фаршем начинити перці.
Кожен прикрити зрізаною верхівкою і щільно викласти в термостійку форму.
9. Долити невелику кількість теплої води, збризнути перчини оливковою олією і відправити на 20-25 хвилин в розігріту до 180С духовку.
10. Поки перець запікається, приготувати соус: відкладену частину пасерованої цибулі та моркви висипати на сковороду.
Додати решту помідорів, потертих на терці чи перемелених блендером в пюре.
11. Долучити мілко посічений часник, посолити, поперчити, перемішати.
12. Долити приблизно 1,5-2 склянки води, довести до кипіння.
13. За бажанням можна додати сметану, вимішати і ще раз довести до кипіння.
14. Витягти перець з духовки, залити його утвореним соусом і запікати ще 20-25 хвилин.
Соус можна подрібнити блендером до однорідної маси.
Ця страва пахуча, яскрава, готується не так довго, як здається. Вам вистачить години!
Спробуйте! Не пожалкуєте!
Готуйте швидко та з любов'ю! Дивуйте своїх рідних та близьких варіаціями звичних страв!
Немає коментарів:
Дописати коментар