Запечений фарширований перець

Фарширований перець - це ідеальна страва для літньої та осінньої вечері, вона буде доречною і в неділю, коли за столом збирається вся сім'я, і в будні.


Фарширований перець є національною стравою в кухнях балканських народів, молдавській, румунській.


В Україні  ця страва також є вельми популярною.

Для фарширування використовується болгарський перець різних кольорів.  Начинка для  перцю може бути найрізноманітнішою - його можна фарширувати рисом чи іншими крупами з  м'ясом, овочами, грибами, можна сиром чи тільки овочами, рибою та креветками - тобто всім, на що вистачить вашої фантазії.

Звичайно, найкраще цю страву готувати влітку та восени, коли в магазинах та на ринках цей чудовий овоч є в достатній кількості і не дуже дорогий.

 Але можна смакувати нею і взимку.

Для цього перець потрібно заморозити, зрізавши верхівку та очистивши його від насіння.

Попередньо можна опустити перчини на декілька хвилин в окріп, а тоді, осушивши, скласти в пакети для заморозки і відправити в морозилку.

Після розмороження перець не втрачає своїх смакових якостей.

 А ось до вашої уваги мій рецепт  фаршированого перцю, запеченого в духовці з томатно-сметанковим соусом. Як на мене, такий перець значно смачніший за звичайний тушкований. Спробуйте і ви!


Складники:

  • 8-10 середніх болгарських перців ( я використовувала зелений для контрасту кольорів),
  • 2 середні цибулини,
  • 2 великі морквини,
  • 5-6 середніх помідорів,
  • 1 склянка рису,
  • 500 г свиної грудинки без кісток,
  • 1 столова ложка оливкової олії,
  • 2 столові ложки сметани (не обов'язково),
  • 2-3 зубки часнику,
  • сіль, перець, паприка, червоний гострий перець до смаку.
Спосіб приготування:

Грудинку варто приготувати наперед: я її натерла прянощами, злегка посолила, долила трохи води і запекла в духовці, а потім порізала на невеликі шматочки. Жир, який утворився, можна додати до фаршу, а якщо не хочете надто жирної страви, можна використати до чогось іншого.


1. Рис промити і відварити в підсоленій воді до напівготовності, відкинути на друшляк і промити теплою водою.

Моркву та цибулю очистити,  зрізати  верхівку перців і видалити насіння.


2.  Поки рис вариться, посікти цибулю і пасерувати 1-2 хвилини на суміші олії і невеликої кількості води.

За той час моркву потерти  на терці з великими очками і додати до цибулі, добре перемішати і пасерувати ще 5-7 хвилин на невеликому вогні.





3. Поки овочі тушкуються, очищений перець опустити на декілька хвилин в окріп і охолодити.










4. З помідорів зняти шкірку, опустивши їх на декілька хвилин в окріп, а потім - в холодну воду.

2 помідори порізати  на шматочки, інші відкласти для соусу.



5. Половину утвореної маси з цибулі та моркви відкласти для соусу, а до залишеної на сковороді додати 2 порізані на невеликі шматочки помідори, перемішати і тушкувати 4-5 хвилин.








6. До овочів додати порізану шматочками грудинку, добре перемішати.









7. Далі черга рису. Висипати його в сковороду, додати чорний мелений перець, солодку паприку та червоний гострий перець за смаком, вимішати до однорідної маси і протушкувати ще 2-3 хвилини. Дати трохи вистигти.






8. Готовим фаршем начинити перці.




Кожен прикрити зрізаною верхівкою і щільно викласти в термостійку форму.










9. Долити невелику кількість теплої води, збризнути перчини оливковою олією і відправити на 20-25 хвилин в розігріту до 180С духовку.







10. Поки перець запікається, приготувати соус: відкладену частину пасерованої цибулі та моркви висипати на сковороду.

Додати решту помідорів, потертих на терці чи перемелених блендером в пюре.






11. Долучити мілко посічений часник, посолити, поперчити, перемішати.








12. Долити приблизно 1,5-2 склянки води, довести до кипіння.











13. За бажанням можна додати сметану, вимішати і ще раз довести до кипіння.











14. Витягти перець з духовки, залити його утвореним соусом і запікати ще 20-25 хвилин.

Соус можна подрібнити блендером до однорідної маси.






Ця страва пахуча, яскрава, готується не так довго, як здається. Вам вистачить години!

Спробуйте! Не пожалкуєте!






Готуйте швидко та з любов'ю! Дивуйте своїх рідних та близьких варіаціями звичних страв!

Немає коментарів: