Смажити чи варити?


Знову повертаюся до питання про те, які жири варто вибирати для смаження. Найчастіше використовують соняшникову олію та смалець. Про те, як правильно вживати рослинні олії я вже розповідала в минулих дописах , яких у мене зібралося вже декілька.




Дослідження свідчать про те, що не всі жири можна піддавати дії високих температур.


При смаженні основним способом (на сковороді чи в сотейнику) температура розігрітого жиру досягає 140 С, а при готуванні у фритюрі - 180 С і вище.

Тобто всі компоненти, що містяться в оліях, та тваринних жирах, сильно нагріваються.



Рослинні олії та тваринні жири реагують на високі температури
по-різному.


Наприклад , в тих, що містять багато поліненасичених жирних кислот Омега-6 та Омега-3 (льняна, соняшникова), утворюються швидше і в більшій кількості канцерогени, а в тих, в яких є мононенасичені жирні кислоти(оливкова, ріпакова), ці токсичні речовини утворюються повільніше.


За даними, які надає на своєму сайті фізіолог, кандидат біологічних наук Олеся Мороз, тваринні жири, як от масло чи смалець, які складаються з насичених жирних кислот, не піддаються окисленню, тобто в них майже не утворюються токсичні канцерогени.




ОТЖЕ, ДЛЯ СМАЖЕННЯ НАЙКРАЩЕ ВИКОРИСТОВУВАТИ ОЛИВКОВУ ОЛІЮ, САЛО ЧИ СМАЛЕЦЬ, А ТАКОЖ ТОПЛЕНЕ МАСЛО.


А інші рослинні олії - для варених, тушкованих страв, а також для салатів.





А взагалі, здорове харчування вимагає, щоб жири становили не більше 30%. Ці всі рекомендації слід враховувати для складання меню.


Ну, і, звичайно, смажену, грильовану їжу треба вживати якомога рідше, краще готуйте на пару, варіть, тушкуйте, запікайте в духовці та їжте багато свіжих салатів, зелені та фруктів.

Вживайте різноманітну та здорову їжу, дбайте про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!

Немає коментарів: