Малини багато не буває...

Малина європейська, малина звичайна або просто малина (місцеві назви: малина червона, малинник, ведмежа ягода). Її приємний солодкувато-свіжий запах викликає стійку асоціацію з літом, сонцем, садом чи лісом.




Росте малина в підліску мішаних і листяних лісів, на галявинах, вирубках, часто утворює суцільні зарості. Це тіньовитривала рослина, її можна вирощувати на тінистих ділянках домашніх городніх господарств.

Цвіте малина в травні — червні, плоди достигають у липні.
 Малина поширена на Поліссі, в північній частині лісостепу, в Карпатах. Культивується по всій Україні.

Промислова заготівля можлива у Волинській, Рівненській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Закарпатській областях.

Відомо, що малина

складається:

  •  на 85 % -  з води;
  • на 8-9 %   - з  вуглеводів і, приблизно, стільки з  моно та дисахаридів;
  • з білків та жирів;

містить:

  •  вітаміни С, В9, РР, Е, В3;
  •  калій, кальцій, фосфор, магній, хлор;
  • кислоти: саліцилову, яблучну, лимонну. 
  • таку речовину, як антоціан, яка зміцнює капіляри.


Що стосується калорійності, то на 100 г ягоди припадає лише 40 ккал.

 Широковідомі лікувальні властивості малини.  

Малину вживають:

  •  для профілактики та лікування застуди;
  • для зниження температури;
  • для зупинення кровотеч;
  • для виведення токсинів;
  •  як сечогінний засіб;
  • як потогінний та легко знеболювальний засіб;
  • як засіб для боротьби з бактеріями та вірусами , дріжджовими спорами, грибками та стафілококом;
при лікуванні:

  •  радикуліту;
  • анемії та атеросклерозу.

 Чай з малини рекомендують пити під час застуди, але потрібно знати, що заварювати малину потрібно не більше 3 хвилин. 

Для чаю можна використовувати свіжу, суху, заморожену та перетерту з цукром малину, а також малинове листя, яке містить навіть більше вітаміну С, ніж ягоди.



Звичайно, малинове варення є менш корисним, ніж свіжа, заморожена  та сушена малина. Вся справа в тому, що при термічній обробці багато корисних речовин втрачається.  Кращим засобом буде свіжа малина, протерта з цукром, і збережена в холодильнику.

Проте, під час застуди, як свіжа малина, так і малинове варення послужать чудовою заміною аспірину, адже, крім здатності знижувати температуру, малина володіє потогінними та легко знеболювальними властивостями. 




Вживання малини покращує колір та стан шкіри, мідь, яка входить до її складу, нормалізує та регулює роботу нервової системи. 

Людям, які часто потерпають від стресів та нервових розладів, потрібно включити малину у свій раціон харчування.

Саліцилова кислота, яка міститься в малині, робить її корисною при захворюваннях суглобів. Магній, який також є в малині, корисний, як і мідь, для серцево-судинної та нервової систем. Вітамін К покращує згортання крові.

Харчові волокна, якими багата малина,  добре впливають на роботу кишківника, знижують утворення холестерину. 

Однак, людям, що хворіють на гастрит або виразку шлунку, не можна вживати концентрований малиновий сік та настоянки на його основі.

Не рекомендують зловживати малиною при сечокам'яній хворобі, подагрі та захворюваннях нирок, а також при бронхіальній астмі та поліпах в носі.

Людям, що вживають препарати від згортання крові, теж не можна захоплюватись малиною, оскільки вона має протилежну властивість.

Слід знати міру при вживанні малини вагітним жінкам, так як малина у великих кількостях може спровокувати алергію у дитини.

 Добова доза для вагітних складає 3 столових ложки або 50 грамів малини

Ну, а в кулінарії, звичайно, без малини не обійтися - варення, желе, муси, кондитерські вироби, морозиво, напої, соуси для солодких страв та навіть для м'ясних...  Можна перераховувати ще багато...

Дивіться, насолоджуйтесь, згадуйте різні рецепти з малиною та радуйте смаколиками своїх рідних та знайомих! ;)

Немає коментарів: