Чебрець (тим'ян) - і лікар, і кулінар

Чебрець та рецепти страв з цією пряністю.


Без прянощів наша кухня втратила б свою неповторність, була б прісною та нецікавою.

В попередніх дописах я вже розказувала про різні види приправ та їх застосування в їжу
 та для лікувальної мети.

А сьогодні - про чебрець (тим'ян)

Чебрець (Тим'ян) - напівчагарник сімейства ясноткових, з сильним пряним ароматом. Цвіте з травня до пізньої осені. Квіти фіолетові, рожеві, іноді білі.




Існує багато видів чебрецю ( чебрець повзучий, чебрець (тим’ян) блошиний, чебрець боровий та інші).

Можна зустріти також різні його назви: чабер, тим'ян, богородская трава, чабрик, гайбур, щебрік, чобр, та інші.




Чебрець (тим'ян) росте  на лісових галявинах, на узліссях, схилах, степових ділянках, на піщаних та субпіщаних грунтах.









Чебрець був відомий в Древній Греції і Древньому Римі як лікарська рослина. Тоді ж його вирощували і вживали як прянощі.

Єгиптяни використовували чебрець замість парфумів, а також застосовували при бальзамуванні .
 
В XI столітті завдяки монахам-бенедиктинцям чебрець поширився в Європі.


 
Хімічний склад. Лікувальні властивості.

Трава чебрецю містить ефірну олію, в якій найбільше тимолу (20-40%), а також є цимол, борнеол, ліналрол, пінен,

Є також  дубильні та гіркі речовини, барвники, камеді (глей), тритерпенові кислоти (урсулова, олеанова),  флавоноїди і мінеральні солі.

Наявність тимолу та інших компонентів надає чебрецю  бактерицидних властивостей, він допомагає травленню, заспокоює нерви, застосовується  для полоскання горла, при коклюші і бронхітах і т. д. Вважають, що відвари чебрецю розчиняють слиз при бронхіальній астмі.

Слід вживати чебрець в їжу з обережністю людям з такими захворюваннями:

  • гастрит і виразка;
  • ниркові захворювання;
  • захворювання печінки.


Смакові якості. Застосування.



Чебрець володіє вишуканим смаком і ароматом.

Його застосовують як в свіжому, так і в сушеному вигляді.

Він має міцний, терпкий смак, який поступово розкривається у страві, тому його і додають на початку, з усіма іншими інгредієнтами.




Якщо ви вирішили спробувати цю приправу в домашній кухні, пам'ятайте, що ароматичні та смакові якості суха трава розкриває лише після тривалої термообробки.

Чебрець широко використовується в кулінарії багатьох народів. Так, французькі кухарі дуже люблять цю приправу, вона присутня в більшості страв цієї кухні. Він входить до відомої суміші "Прованські трави".

 Особливо поширене застосування чебрецю в марокканській та  грецькій кухнях. 

Початок використання цієї пряності в приготуванні різних страв було покладено саме в країнах Південної Європи.

У кулінарії застосовуються такі різновиди чебрецю:

  • англійський чебрець
  • французький чебрець;
  • чебрець звичайний;
  • лимонний чебрець.

Ці прянощі застосовують для заправки овочевих салатів, в приготуванні соусів, широко використовують в тушкованих і запечених стравах, а також супах.


 Чебрець ідеально підходить для маринування м’яса і риби, дуже добре впливає на смак і запах овочевих страв, особливо з картоплі і капусти.


Варто відзначити, що вегетаріанці дуже цінують цю приправу за те, що вона підходить практично до будь-яких овочевих страв. Так, в салати з овочів додають свіжі листочки тим'яну. Крім того, чебрець відмінно гармонує зі стравами з бобових.






Не всі знають, що чебрець дуже добре поєднується з рибними стравами.








Можна сказати, що чебрець є необхідним при готуванні жирних смажених страв: смаженої на салі картоплі, свинини, баранини, м'ясних паштетів (зі свинини), смаженої риби, свинячої печінки.  





При домашньому приготуванні м'ясних і рибних страв чебрець можна використовувати як самостійну приправу. Однак для додання більш насиченого і різнобічного аромату і смаку рекомендується поєднувати цю пряність з розмарином.

 Ним приправляють домашню птицю (гуска, качка), дичину, страви з субпродуктів.  

Чебрець поєднується зі стравами з яєць, сирами.  





Ніяка інша пряність  не підкреслює краще смак супу з сочевиці, гороху і квасолі, як тим'ян.  












Свіже листя приправи використовуються для ароматизації рослинних олій. Олією з приємним терпким запахом можна заправляти овочеві салати. 










Не тільки свіжі, але й сушені подрібнені листочки можна додавати у вершкове масло. 

Таке ароматне масло відмінно підійде для бутербродів, млинців, тостів на сніданок і різних закусок.

 






Чебрець використовують і для приготування напоїв. 

В чай краще додавати чебрець лимонний.

Крім цього, ця приправа застосовується як ароматизатор при виготовленні ковбасних виробів,  алкогольних напоїв, а також оцту. 


Широко використовують чебрець при заготівлі солінь і консервації. Спробуйте замаринувати томати, капусту або огірки з додаванням цієї пряної трави.

Також  чебрець застосовують для ароматизації борошняних і кондитерських виробів.


При випічці хліба цю траву додають під час замішування тіста, або посипають нею готовий виріб.

 Ця пряність додасть випічці приємні пікантні нотки.

Лимонний чебрець додають при випічці здобних булочок або солодкого печива.

 
Також  ця приправа  відмінно підходить для фруктових салатів. Даний сорт рослини додасть солодким блюдам приємний лимонний аромат.


Рецепти страв з чебрецем


Якщо ви не встигли оцінити кулінарні властивості чебрецю, спробуйте приготувати страви з цією приправою за наведеними нижче рецептами.


Куряче філе з чебрецем

 


Складники:

  • 500 гр. курячого філе;
  • 3 ст. ложки бульйону або кип'яченої води;
  • 1 ст. ложка томатної пасти;
  • сіль, перець за смаком;
  • сушена зелень чебрецю.





Спочатку приготувати соус:

1. Для цього в невеликій мисочці змішати томатну пасту і бульйон. Замість пасти можна використати свіжі помідори, очистивши їх від шкірки та протерши на терці чи блендером і випарувавши зайву рідину.

2. Потім куряче філе нарізати на невеликі порційні шматочки і викласти кожен окремо у фольгу. Посолити та поперчити до смаку та  полити приготованим соусом.

3. Кожен шматочок посипати чебрецем і загорнути у фольгу.

4. Запікати страву потрібно протягом 30-40 хвилин в духовці, Цю страву можна приготувати в пароварці.



 

 Ароматна картопля з чебрецем

 


Складники:


  • 5-6 картоплин середнього розміру;
  • 4 ст. ложки рослинної олії (бажано оливкової);
  • 1-4 зубчики часнику (за смаком);
  • 1 ч. ложка паприки;
  • сіль, перець;
  • кілька гілочок свіжого чебрецю.

1.  Молоду картоплю ретельно вимити і почистити щіткою ( стару очистити від шкірки).

При використанні старої картоплі слід пам'ятати, що вона повинна містити багато крохмалю - такий сорт краще підходить для запікання.
  
Якщо продавець не знає, яку картоплю порекомендувати, ви можете спробувати перевірити самі: розділіть картоплину навпіл,  протріть   зрізані сторони, а тоді прикладіть їх знову одна до одної  - якщо половинки злипаються, то це означає, що картопля має багато крохмалю. 


 2. Картоплю порізати на часточки і залити  холодною водою, додати ложку цукру і залишити на 30 хвилин.

3. Далі воду злити, промити картоплю під проточною водою і висушити її на серветці.  

4.  Потім картоплю, викладену в миску, збризнути олією, змішаною з  чорним перцем та паприкою, добре перемішати.
 

5. Часточки картоплі викласти у форму, вистелену пергаментом, в один шар. Між картоплею покласти порізані зубочки часнику та гілочки свіжого чебрецю ( якщо використовуєте суху траву, то просто притрусити картоплю) і злегка посолити.
  

6.  Форму відправити в духовку, нагріту до 220 С, на 15 - 20 хвилин, поки картопля не підрум'яниться.
 

7.  Потім витягнути з духовки і перемішати так, щоб незапечені часточки були зверху.
 

8.  Знову покласти в духовку на наступні 15-20 хвилин і пекти, поки картопля не отримає той колір, який вам подобається. В кінці запікання можна переключити духовку в режим ФЕН (якщо такий є) для того, щоб гаряче повітря зробило картоплю хрумкою.

Така ароматна картопелька буде відмінним гарніром до м'яса або риби.

Чай з чебрецем

 



Цінителям чайних напоїв давно відомо застосування чебрецю для приготування чаю. Ця трава є сильним ароматизатором. Особливо добре поєднується з чорним чаєм чебрець лимонний, який відтіняє і підсилює смак напою.

Варто відзначити не лише смакові якості чаю з додаванням чебрецю. Ця пряність дуже багата за своїм складом ефірними маслами, що в свою чергу наділяє чебрець протизапальними, антисептичними та імуномодулюючими властивостями. Тому корисно вживати такий напій при лікуванні простудних захворювань.

Відомо, що холодний чай з чебрецем освіжає в жаркий час року, тонізує та надає сил організму. Гарячий напій відмінно зігріває в прохолодну погоду.

Чебрець можна додавати в будь-які сорти чаю. Однак найбільше він підійде для чорного або зеленого. Якщо ви ще не пробували подібного напою, варто відчути на собі чудодійну силу цього терпкого аромату.


Вживайте різні приправи, робіть свої страви оригінальними та ароматними! ;)

Немає коментарів: