Страва балканської кухні

Гювеч з рисом

 

На Балканах дуже поширене приготування різних страв у глиняному посуді.

Гювеч - традиційна страва балканської кухні, яка нагадує рагу, він може бути м'ясним, з рибою або овочевим. В балканські національні кухні ця страва потрапила зі східних.




Саме слово "гювеч" означає одночасно і глиняний горщик з кришкою, і страву, яка в ньому готується.

Гювеч запікають в духовці.

Основні складові - це овочі, рис, жири і приправи.

Для приготування пісного гювечу можна використовувати рослинні жири і вершкове масло.

Його можна подавати теплим або холодним.

У минулому цю страву споживали просто з горщиків, у яких вона готувалась, оскільки в них довший час зберігалося тепло. Пізніше її почали готувати у різному посуді.

Потрібно:
    • 3 солодких перці,
    • 1 цибулина,
    • 3 столові ложки рослинної олії, краще оливкової,
    • 8 помідорів,
    • 200 г рису,
    • 0,5 ч. л. солі,
    • 100 г консервованої або відвареної квасолі,
    • 1 баклажан,
    • 1 морква,
    • 100 г консервованого або свіжого горошку.


    Приготування:


    1. Горошок і квасолю(готові) відкинути на сито.

    2. Моркву вимити, очистити і натерти на терці з великими очками.

    3. Баклажан вимити, очистити, нарізати кубиками, посолити, залишити на 10 хвилин, відтиснути.

    4. Цибулю очистити і нарізати кубиками, злегка обсмажити в сотейнику на олії.

    5. Рис промити, солодкий перець очистити , видалити насіння і плодоніжки.

    6. Перець мілко нарізати. Рис і перець додати в сотейник до цибулі, посолити, перемішати і смажити на середньому вогні 5 хвилин. Зняти с вогню.

    7. Помідори вимити, обсушити, нарізати кружальцями.

    8. У форму для запікання викласти половину помідорів, на них рис з перцем та цибулею, горошок, квасолю, моркву, баклажан, накрити помідорами, що залишилися, посолити за смаком, залити 4 столовими ложками води. Форму зі стравою покласти в духовку і тушити 25–30 хвилин.

    Рецептів та варіантів гювечу є дуже багато, придумайте свій!
    Фантазуйте, додавайте нові страви у своє щоденне меню!;)



    Смачного!

    Немає коментарів: