Гювеч з рисом
На Балканах дуже поширене приготування різних страв у глиняному посуді.
Гювеч - традиційна страва балканської кухні, яка нагадує рагу, він може бути м'ясним, з рибою або овочевим. В балканські національні кухні ця страва потрапила зі східних.
Саме слово "гювеч" означає одночасно і глиняний горщик з кришкою, і страву, яка в ньому готується.
Гювеч запікають в духовці.
Основні складові - це овочі, рис, жири і приправи.
Для приготування пісного гювечу можна використовувати рослинні жири і вершкове масло.
Його можна подавати теплим або холодним.
У минулому цю страву споживали просто з горщиків, у яких вона готувалась, оскільки в них довший час зберігалося тепло. Пізніше її почали готувати у різному посуді.
- 3 солодких перці,
- 1 цибулина,
- 3 столові ложки рослинної олії, краще оливкової,
- 8 помідорів,
- 200 г рису,
- 0,5 ч. л. солі,
- 100 г консервованої або відвареної квасолі,
- 1 баклажан,
- 1 морква,
- 100 г консервованого або свіжого горошку.
Приготування:
1. Горошок і квасолю(готові) відкинути на сито.
2. Моркву вимити, очистити і натерти на терці з великими очками.
3. Баклажан вимити, очистити, нарізати кубиками, посолити, залишити на 10 хвилин, відтиснути.
4. Цибулю очистити і нарізати кубиками, злегка обсмажити в сотейнику на олії.
5. Рис промити, солодкий перець очистити , видалити насіння і плодоніжки.
6. Перець мілко нарізати. Рис і перець додати в сотейник до цибулі, посолити, перемішати і смажити на середньому вогні 5 хвилин. Зняти с вогню.
7. Помідори вимити, обсушити, нарізати кружальцями.
8. У форму для запікання викласти половину помідорів, на них рис з перцем та цибулею, горошок, квасолю, моркву, баклажан, накрити помідорами, що залишилися, посолити за смаком, залити 4 столовими ложками води. Форму зі стравою покласти в духовку і тушити 25–30 хвилин.
Рецептів та варіантів гювечу є дуже багато, придумайте свій!
Фантазуйте, додавайте нові страви у своє щоденне меню!;)
Смачного!
Немає коментарів:
Дописати коментар