Букет гарні
Букет гарні - це пучок свіжих або сухих трав, до складу якого обов'язково входить петрушка, чебрець і лавровий лист.
Батьківщиною такого набору прянощів є Франція. Саме у французькій кухні почали використовувати таке поєднання трав як традиційне.
Букет гарні найбільш популярний у Провансі , він входить до складу знаменитої Прованської суміші трав.
В залежності від регіону, в цей букет додають інші ароматні спеції, листя і коріння.
Він використовується для приготування бульйонів, соусів і тушкованих страв: опускається в рідину на кілька хвилин для створення неповторного аромату.
Цей пучок запашних трав можна використовувати при варінні до трьох разів.
Букет гарні буває малий, середній та великий.
Малий букет складається з чебрецю, петрушки, лаврового листа, іноді додається чорний або червоний перець.
Багато українських господинь використовує саме ці прянощі при варінні супів, правда, не зав'язуючи в пучок.
У великій букет гарні додають ще майоран, базилік, розмарин, пімпінеллу, естрагон.
Є й середній букет гарні: це коли до постійного набору малого букета за бажанням додається дві-чотири пряні трави з великого набору, залежно від характеру супу (м'ясний, овочевий, курячий, рибний).
Про базилік, петрушку, розмарин, селеру я вже писала. Лавровий лист давно всім добре відомий, зелена цибуля - також.
Отже, великий букет гарні
Майоран - це багаторічна рослина з роду материнка.
Майоран містить ефірні масла, рутин, аскорбінову кислоту, каротин, дубильні і пектинові речовини. Він покращує травлення.
В кулінарії використовується до страв з м'яса, птиці, риби, овочів, супів, соусів.
Естрагон - рослина родом з Монголії, з величезною різноманітністю народних синонімів.
Одна із назв - тархун.
Естрагон містить вітамін С, каротин, ефірні масла. Рослина з характерним, в’язким смаком і ароматом використовується при приготуванні страв з м'яса, птиці, овочів, яєць, соусів , при маринуванні.
Кервель - однорічна рослина з анісовим запахом, великим вмістом
аскорбінової кислоти, провітаміну А каротину і ефірних масел. У
кулінарії його використовують до страв з яєць, риби, соусів, супів,
начинок.
Домішка цієї пряної трави збуджує апетит, підвищує надої молока у сільськогосподарських тварин.
Але все ж варто пам'ятати, що основа для здоров'я - помірне і здорове харчування .;)
Немає коментарів:
Дописати коментар