Що таке букет гарні?

Букет гарні

 

Букет гарні - це пучок свіжих або сухих трав, до складу якого обов'язково входить петрушка, чебрець і лавровий лист.



Батьківщиною такого набору прянощів є Франція. Саме у французькій кухні почали використовувати таке поєднання трав як традиційне.

Букет гарні найбільш популярний у Провансі , він входить до складу знаменитої Прованської суміші трав.

 

В залежності від регіону, в цей букет додають інші ароматні спеції, листя і коріння.










Він використовується для приготування бульйонів, соусів і тушкованих страв: опускається в рідину на кілька хвилин для створення неповторного аромату.




Цей пучок запашних трав можна використовувати при варінні до трьох разів.


 Букет гарні буває малий, середній та великий.





Малий букет складається з чебрецю, петрушки, лаврового листа, іноді додається чорний або червоний перець.

Багато українських господинь використовує саме ці прянощі при варінні супів, правда, не зав'язуючи в пучок.





У великій букет гарні додають ще майоран, базилік, розмарин, пімпінеллу,  естрагон.



Є й середній букет гарні: це коли до постійного набору малого букета за бажанням додається дві-чотири пряні трави з великого набору, залежно від характеру супу (м'ясний, овочевий, курячий, рибний).


Про базилік, петрушку, розмарин, селеру  я вже писала. Лавровий лист давно всім добре відомий, зелена цибуля - також.


Отже, великий букет гарні

 

В залежності від регіону, у великий букет гарні додають селеру, зелену цибулю, корінь петрушки, навіть моркву. Але найчастіше - майоран, базилік, розмарин, пімпінеллу, естрагон, кервель.

Майоран - це багаторічна рослина з роду материнка.



Майоран містить ефірні масла, рутин, аскорбінову кислоту, каротин, дубильні і пектинові речовини. Він покращує травлення.
В кулінарії використовується до страв з м'яса, птиці, риби, овочів, супів, соусів. 


Естрагон - рослина родом з Монголії, з величезною різноманітністю народних синонімів. 

 
Одна із назв - тархун
Естрагон містить вітамін С, каротин, ефірні масла. Рослина з характерним, в’язким смаком і ароматом використовується при приготуванні страв з м'яса, птиці, овочів, яєць, соусів , при маринуванні.


Кервель - однорічна рослина з анісовим запахом, великим вмістом аскорбінової кислоти, провітаміну А каротину і ефірних масел. У кулінарії його використовують до страв з яєць, риби, соусів, супів, начинок.
  



Пімпінелла, або бедринець - це
лікарська рослина , яка застосовується як відхаркувальний, сечогінний засіб та такий,  що регулює діяльність шлунково-кишкового тракту,  заспокоює нервову систему.

 Домішка  цієї пряної трави збуджує апетит, підвищує надої молока у сільськогосподарських тварин.

Тобто, букет гарні це – ароматне доповнення до страв, прикраса кухні і набір корисних речовин. Безумовно, він справляє позитивний вплив на організм.

 Але все ж варто пам'ятати, що основа для здоров'я - помірне і здорове харчування .;)

Немає коментарів: