Сто проблем - один засіб

Гарбузова олія

 

Я продовжую розповідати про користь та особливості використання рослинних олій, дописи на цю тему вже були раніше.


Здавалося б, про гарбуз ми знаємо вже все. Давно знайомий овоч щоосені радує нас своїм смаком, кольором і корисністю.

 Гарбуз - відмінне рішення для
 тих, хто хоче скинути вагу і просто універсальний овоч, використовувати який в кулінарії - одне задоволення.

Але з гарбуз дарує нам ще один чудовий продукт - гарбузову  олію.

В Європі цю олію  називали «чорним» або «зеленим» золотом

Не тільки тому, що олія із насіння гарбуза дуже корисна. Справа в тому, що через виняткові якості цей продукт високо цінувався ще здавна. Маленька пляшечка гарбузової олії коштувала стільки ж, скільки, наприклад, золотий перстень.

Гарбузову олію отримують шляхом холодного пресування насіння гарбуза.

Продукт має темно-рудий, практично коричневий чи темно-зелений, іноді, майже чорний відтінок. У неї особливий, специфічний аромат і цілком приємний смак.

Використовують її сьогодні, в основному, як додаток до їжі з метою оздоровити і зміцнити організм.

Чим же багата олія із насіння гарбуза?

Гарбузова олія містить велику кількість біологічно активних речовин.

Цілющі властивості продукту обумовлені унікальним складом вітамінів, мікроелементів і корисних речовин:
  • вітаміни P, PP, C,E, F, A, групи B;
  • мінеральні солі;
  • білки;
  • магній;
  • залізо;
  • цинк;
  • селен;
  • калій;
  • кальцій;
  • токофероли;
  • ненасичені і насичені жирні кислоти (омега6 і омега3);
  • пектини;
  • гормоноподібні речовини;
  • каротиноїди;
  • флавоноїди;
  • фосфоліпіди.

Фармакологічні і клінічні дослідження вчених виявили такі якості гарбузової олії:

- вона є корисною при атеросклерозі та ішемічній хворобі серця;
- запобігає утворенню каменів у жовчному міхурі;
- захищає печінку і покращує роботу шлунково-кишкового тракту;
- знижує рівень холестерину в крові;
- має протизапальну дію;
- має противиразкову та антисептичну дію;
- захищає від сонячних опіків, прискорює регенерацію тканин;
- стимулює імунітет організму;
- має протигрибкову, протипаразитну і антигельмінтну дію;
- покращує стан шкіри;
- сприяє відновленню та прискоренню росту волосся і нігтів.


За цілющі властивості гарбузову олію в народі вважають засобом від багатьох хвороб.






В кулінарії гарбузову олію використовують найчастіше як заправку для салатів.

Нагрівати її не рекомендується: в цьому випадку вона втрачає значну частину своїх корисних властивостей.











 В косметології гарбузова олія застосовується для омолодження шкіри обличчя, зняття набряків і захисту від передчасного старіння.

Олія є незамінною для краси волосся, особливо, при  випадінні.

Олію гарбуза застосовують як  маску для волосся, попередньо підігрівши її  на водяній бані.



Гарбузова олія - прекрасний  засіб для зволоження губ, зняття подразнень  і загоєння тріщин, також вона допомагає при сонячних опіках.


Найкращою є олія холодного пресування.

Як правило, якісна олія розфасована в скляних темних пляшках. 

Обов'язково повинна бути вказана дата виготовлення, термін зберігання, дані виробника. На дні може бути осад.

Зазвичай на етикетках вказані умови зберігання гарбузової олії: в скляній щільно закритій пляшці, в темному і прохолодному (до + 15 ° С) місці.

Сьогодні гарбузову олію можна зустріти в аптеці, в супермаркеті і навіть на віртуальних прилавках інтернет-магазинів. Але будьте готові до того, що якісна гарбузова олія не може коштувати дешево. В аптеці ви можете отримати сертифікат її якості від виробника..

Якісна олія не гірчить і пахне виключно смаженим гарбузовим насінням. Інші аромати,  гіркота, смак зіпсутого жиру і, в тому числі, гарбузова м'якоть - це вже ознака невідповідності якості.

Зазвичай гарбузова олія зберігається до десяти місяців. Перевірити якість гарбузової олії, можна, крапнувши її на лист салату. Якщо олія якісна - крапля не розтечеться, зберігши свою форму.

Протипоказання

Олія насіння гарбуза практично не має протипоказань, вона не викликає алергічних реакцій.

Однак, її необхідно вживати з обережністю при жовчнокам'яній хворобі, оскільки гарбуз має жовчогінні властивості, які можуть викликати рух каменів.

Через послаблюючу дію гарбузову олію не варто приймати при діареї.

Не рекомендується вживати цей продукт для людей:
    • з індивідуальною несприйнятністю цієї рослинної олії;
    • хворим на цукровий діабет.

      Харчуйтеся збалансовано, використовуйте цілющі властивості звичайних продуктів! ;)

      Немає коментарів: