Вживаймо рослинні олії правильно!

Користь та шкода рослинних олій

 


   Продовжую писати про рослинні олії, про їх користь та шкоду, про правильне вживання в їжу.  Раніше я вже характеризувала декілька видів олій та способи їх споживання.
  

    Відомо, що олії для організму є  джерелом енергії, амінокислоти, які входять до складу абсолютно всіх видів рослинних олій, покращують роботу всіх органів.
 
 Але щоб отримати максимальну користь від  рослинних олій, варто уважно придивитися до них ще в магазині. Найбільш якісним складом відрізняються нерафіновані олії, отримані методом холодного пресування.
   
   Корисні компоненти олій досить чутливі до термічної обробки.

  Смаження, наприклад, веде до втрати 20-40% поліненасичених жирних кислот.

  Рослинну олію не можна нагрівати вище 100 С, так як в цьому випадку утворюється канцероген акраламід.

  Якщо врахувати, що на сковорідці температура олії при смаженні досягає 170 С і вище, неважко збагнути, чому дієтологи вважають, що смажити на олії дуже шкідливо!

  Точаться суперечки про те, чи можна смажити на оливковій олії. Одностайної думки немає.
    
  Найкраще смажити, як не дивно, на топленому вершковому маслі, причому, фахівці рекомендують перетоплювати масло самостійно.
 
   Відмінне рішення - взагалі не застосовувати олію для смаження, використовуючи посуд з тефлоновим покриттям, або тушкувати продукти, додаючи олію в воду і не дозволяючи таким чином її температурі підніматися вище 100 С.
   
   При зберіганні потрібно враховувати, що деякі рослинні олії (наприклад, лляна) досить чутливі до світла і у прозорих пляшках швидко псуються.
 
  Взагалі, олії не бажано зберігати в пластику, якщо вже таку купили, то варто перелити в посуд з темного скла, а також важливо стежити за терміном придатності - стара олія може викликати сильне отруєння.
 
   Ну, і треба пам'ятати, що якщо їжа і так жирна, не варто додавати багато олії, адже занадто жирні страви негативно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, сприяють ожирінню.

 Соняшникова олія

 

   З рослинних олій соняшникова - найпопулярніша в нашій країні. А за обсягами споживання - мабуть, випереджає вершкове масло. Це не дивно.

  Саме соняшник - сировина для виробництва - легко вирощується в багатьох кліматичних зонах практично у всіх регіонах нашої країни, а виробництво соняшникової олії з нього - процес добре відпрацьований і налагоджений.

 Ключовими компонентами складу соняшникової олії є:


  • поліненасичені жирні кислоти - стеаринова, лінолева, ліноленова, арахіновая і деякі інші, користь цих компонентів в тому, що вони вкрай необхідні організму для побудови різних клітин і тканин, для роботи нервової і кровоносної систем.
  • вітаміни А і D - перший підтримує зір і імунну систему, другий - гарний стан кісток і шкіри;
  • токоферол або вітамін Е - один з найважливіших антиоксидантів, захисник організму від раку і процесів старіння.
   Соняшникова олія  містить більше токоферолу, ніж будь-які інші рослинні олії. Навіть знаменита оливкова має в своєму складі в 12 разів менше вітаміну Е, ніж соняшникова.

  У складі соняшникової олії, як і в будь-якій рослинній, немає холестерину. Ця якість робить її практично єдиною альтернативою вершкового масла для тих, хто страждає від атеросклерозу або гіперхолестеринемії.
    І пам'ятайте: користь соняшникової олії в тому, що холестерину в ній не може бути в принципі. Нехай великі написи на етикетках пляшок вас не схиляють переплатити за дорогу марку.
   На жаль, разом з холестерином у складі соняшникової олії немає і омега-3, поліненасичених жирних кислот, які здатні знижувати рівень холестерину в крові і захищати серцевий м'яз.


   Зрозуміло, що завдяки своєму складу в помірних кількостях соняшникова олія є дуже корисною та необхідною для  організму. Завдяки їй:

  • можна попередити рахіт у дітей та шкірні захворювання у дорослих;
  • посилюється імунітет і зменшується ризик розвитку ракових захворювань;
  • зменшується кількість холестерину в раціоні;
  • покращується робота мозку і серцево-судинної системи.
   Але всі ці корисні властивості соняшникової олії відносяться тільки до продукту, що пройшов мінімум операцій з переробки. Така  олія має чітко виражений запах і досить неприємно димить на сковороді. А  рафінована та дезодорована олія, різні види якої є в наших магазинах, - це, практично, рідина без ароматичних речовин і з мінімумом вітамінів. Зрозуміло, що термообробка соняшникової олії може надавати їй і шкідливих властивостей.

   Шкода соняшникової олії, як і інших рослинних олій, в першу чергу, полягає в утворенні небезпечних канцерогенів,  при нагріванні більше, ніж до 100С, регулярне вживання смаженої їжі збільшує ризик захворювання раком.

   Ще більша небезпека є при неодноразовому розігріві однієї і тієї ж порції олії. Так що обов'язково мийте сковороду після кожного смаження! Важливо і те, що після деяких процесів переробки олії в ній зберігаються сторонні хімічні речовини, наприклад, залишки гексану - розчинника, близького до бензину.

  У будь-якому випадку, для того, щоб отримувати від соняшникової олії максимальну користь, використовуйте нерафіновані сорти. Нехай вони будуть більш темними і пахучими, зате на вашому здоров'ї вони позначаться тільки позитивно.


Лляна олія 

 

   Ця рослинна олія вважається жіночою, так як допомагає виробленню власного естрогену. Вона є також сильним антиоксидантом.
   
 Лляна олія була відома своїми корисними властивостями ще в Стародавній Русі. Її вживали в їжу і використовували також як зовнішній засіб для догляду за шкірою і волоссям.
    
 Лляна олія обов'язково повинна бути присутньою в раціоні вагітних жінок, тому що містить найбільшу кількість ненасичених жирних кислот омега-3 ( більше, ніж у риб'ячому жирі), необхідних для правильного розвитку головного мозку дитини. 

    Добре відомо також, що вживання лляної олії в їжу знижує ризик інсульту на 40%.
    
    Лляна олія містить також велику кількість вітаміну Е, який є вітаміном молодості і довголіття, а також вітамін F, який попереджає відкладення  холестерину в артеріях, відповідає за хороший стан волосся і шкіри. Вітамін F сприяє зниженню ваги, за рахунок спалювання насичених жирів. Вітамін F в лляній олії легко взаємодіє  з вітаміном Е.
   
 Лляна олія містить і такі необхідні нашому організму вітаміни, як вітамін А, , який, омолоджує клітини нашої шкіри, роблячи її більш  гладкою, сприяє росту волосся, а також вітаміни групи В, які позитивно впливають на ріст нігтів, здоров'я шкіри і рівновагу нервової системи.
    
   Якщо приймати вранці натщесерце столову ложку лляної олії, то ваше волосся стане більш пишним і блискучим, а колір шкіри буде більш рівним.
    
  З лляної олії можна робити також  маски для волосся. Для цього зігріту на водяній бані олію нанести на сухе волосся, закрити плівкою і теплим рушником, залишити години на три, потім змити звичайним способом. Така маска робить пересушене волосся менш ламким, сприяє росту та блиску волосся.
   
   При вживанні в їжу лляної олії треба враховувати, що цей продукт не можна піддавати тепловій обробці, так як під дією високих температур вона псується: з'являється неприємний запах і темний колір. Тому найкраще заправляти лляною олією салати.
   
  Купуючи лляну олію, не забувайте, що зберігати її потрібно в холодильнику, в темній пляшці, і термін  зберігання обмежений.

Харчуйтеся збалансовано! Бережіть своє здоров'я і здоров'я близьких! ;)

Немає коментарів: