Базилік на нашій кухні

 Соус песто - найідеальніший соус до пасти та макаронів, який тільки можна придумати.


  



    Рецептів соусу песто існує декілька. Про кілька я вже писала раніше. Звичайно, найпростіше вибрати магазин і купити готовий соус. Це рішення має принаймні два недоліки: по-перше, соус дуже дорогий, по-друге, може бути не найкращим  (хоча є і дуже смачні). Простіше приготувати самому, навіть при тому, що не завжди є кедрові горішки, зате насіння соняшника можна купити всюди і будь-яке. Основою класичного соусу песто є базилік. Трохи розкажу про чудові властивості цієї ефірної рослини.



    Базилік - це однорічна рослина, що застосовується в кулінарії як прянощі. Але крім чудових кулінарних якостей він має здатність активно впливати на організм людини. Корисні властивості і протипоказання базиліка пов'язані з його хімічним складом і дозволяють використовувати його з лікувальною метою. Хімічний склад базиліка - у нього входить ефірна олія (до 1,5%), рутин, фітонциди , - біологічно активні речовини, - вітаміни С, РР, В2, А, дубильні речовини, глікозиди, які беруть участь в обміні речовин, а також інші біоактивні компоненти. Ефірна олія базиліка міститься у всіх частинах рослини, обумовлюючи його виразний аромат.
    Базилік застосовують  і в консервуванні. Ним приправляють страви з риби, сиру, м'яса, додають до салатів, сирів, соусів, пасти.







   Зелений сорт цієї спеції французи додають в десерти, італійці готують з нього джем.







 Існує також фіолетовий різновид базиліка



    При використанні в сушеному і замороженому вигляді, корисні властивості базиліка зберігаються.

Лікувальні властивості базиліка:

 

  • зміцнює імунітет, активний при онкології і навіть ВІЛ-інфекції;
  • має бактерицидні, противірусні, протигрибкові властивості, ефективний при запаленні дихальних шляхів, зменшуючи запалення, покращує стан при астмі;
  • відвар рослини усуває запах з рота, запобігає розвитку карієсу, зміцнює тканину ясен;
  • жарознижувальні та антисептичні властивості відвару полегшують перебіг ангіни;
  • ефективний при метеоризмі;
  • заспокоює, покращує сон;
  • діє як сечогінний засіб, перешкоджає утворенню каменів в нирках;
  • знижує холестерин;
  • активний при лікуванні очних хвороб (кон'юнктивіт, катаракта, глаукома);
  • зменшує зубні і менструальні болі;
  • страви з базиліком, особливо м'ясні, краще засвоюються, тому що ця пряність покращує травлення і засвоєння поживних речовин;
  • паста з листя рослини знижує підвищену жирність шкіри обличчя;
  • вдихання аромату цієї пряності допомагає при нежиті;
  • ванни для ніг з холодного настою усувають зайву пітливість ніг і неприємний запах;
  • чай з сушених квіток базиліка додає бадьорості і знижує високий тиск.
Протипоказанням до вживання базиліка в значній кількості можуть бути такі причини:
  • порушення згортання крові;
  • інфаркт, ішемічна хвороба серця;
  • епілепсія;
  • тромбофлебіти і тромбози.
Заготувати базилік на зиму можна кількома способами:
  • засушити,
  • заморозити,
  • залити олією.
 Сушений базилік має більш насичений аромат. Висушені квіти базиліка так само використовуються як приправа. Сушать його в тіні в добре провітрюваному приміщенні або в духовці (t 40о С протягом години з відчиненими дверцятами). Можна сушити тільки зрізані листочки або цілі гілочки, зібравши їх у пучки і підвісивши на пару тижнів. Потім подрібнити і герметично упакувати.
  Зберігають висушену пряність в скляній тарі або полотняних мішечках без доступу вологи і сонячного світла.
  Базилік можна також заморозити. Шарами скласти вимите і висушене листя в пакет і покласти в морозильну камеру.
   Свіже листя базиліка деколи заливають оливковою або соняшниковою олією до верху баночки, добре закривають і зберігають в холодильнику. Базилікова ароматна олія відмінно підходить для заправки салатів.
    Базилік чудово росте і на відкритому ґрунті, і в горщиках чи ящиках в кімнаті чи на балконі. Єдине, що необхідно - це щороку його заново насівати.


А ось до вашої уваги рецепт соусу песто, дуже простий в приготуванні, при відсутності кедрових горішків.


 Складники:

  • свіжий базилік (або заморожений) - великий пучок,
  • оливкова олія - ​​половина склянки,
  • часник - 3-4 зубки,
  • насіння соняшнику - півжмені (або стільки ж грецьких горіхів),
  • половина вареної картоплини,
  • сіль   - за смаком,
  • перець   - за смаком.
Приготування:
  1.  Можна приготувати песто за той час, поки вариться паста - найкращі до цього соусу товсті макарони або грубі спагеті.
  2.    Поки варяться макарони, змішати пучок свіжого базиліка, більше половини склянки оливкової олії, кілька зубчиків часнику, жменю очищеного і обсмаженого насіння соняшнику чи грецьких горіхів, потім додати по дрібці солі та перцю і половину вареної картоплини( картопля ідеально підходить для того, щоб загустити соус, не зіпсувавши його смаку).
  3.   Далі добре перемішати блендером - запах буде приголомшливим. Моя кішка просто шаленіє від запаху базиліка - що кому подобається...
  4.   Зварені та осушені макарони аль денте залити соусом - як правило, найкраще в посудині, в якій вони варилися.
  5.   Частину соусу можна відлити в окрему соусницю для оформлення столу.
  6.   Макарони чи спагеті з песто відкласти на декілька хвилин для того, щоб вони ввібрали в себе пречудовий аромат соусу .

    Викладаючи готову страву на тарілку, посипати її натертим пармезаном або будь-яким твердим сиром, оздобити шматочками помідора(бажано, очищеного від шкірки) і гілочкою базиліка.



  Насійте різні види базиліка у себе на кухні і будете насолоджуватися песто і в холодну пору року!


Харчуйтеся різноманітно, пробуйте нові смаки, розбудіть фантазію, придумуйте власні рецепти звичних страв! ;)

Немає коментарів: