Соус песто - найідеальніший соус до пасти та макаронів, який тільки можна придумати.
Рецептів соусу песто існує декілька. Про кілька я вже писала раніше. Звичайно, найпростіше вибрати магазин і купити готовий соус. Це рішення має принаймні два недоліки: по-перше, соус дуже дорогий, по-друге, може бути не найкращим (хоча є і дуже смачні). Простіше приготувати самому, навіть при тому, що не завжди є кедрові горішки, зате насіння соняшника можна купити всюди і будь-яке. Основою класичного соусу песто є базилік. Трохи розкажу про чудові властивості цієї ефірної рослини.
Базилік - це однорічна рослина, що застосовується в кулінарії як прянощі. Але крім чудових кулінарних якостей він має здатність активно впливати на організм людини. Корисні властивості і протипоказання базиліка пов'язані з його хімічним складом і дозволяють використовувати його з лікувальною метою. Хімічний склад базиліка - у нього входить ефірна олія (до 1,5%), рутин, фітонциди , - біологічно активні речовини, - вітаміни С, РР, В2, А, дубильні речовини, глікозиди, які беруть участь в обміні речовин, а також інші біоактивні компоненти. Ефірна олія базиліка міститься у всіх частинах рослини, обумовлюючи його виразний аромат.
Базилік застосовують і в консервуванні. Ним приправляють страви з риби, сиру, м'яса, додають до салатів, сирів, соусів, пасти.
Зелений сорт цієї спеції французи додають в десерти, італійці готують з нього джем.
Існує також фіолетовий різновид базиліка
При використанні в сушеному і замороженому вигляді, корисні властивості базиліка зберігаються.
Лікувальні властивості базиліка:
- зміцнює імунітет, активний при онкології і навіть ВІЛ-інфекції;
- має бактерицидні, противірусні, протигрибкові властивості, ефективний при запаленні дихальних шляхів, зменшуючи запалення, покращує стан при астмі;
- відвар рослини усуває запах з рота, запобігає розвитку карієсу, зміцнює тканину ясен;
- жарознижувальні та антисептичні властивості відвару полегшують перебіг ангіни;
- ефективний при метеоризмі;
- заспокоює, покращує сон;
- діє як сечогінний засіб, перешкоджає утворенню каменів в нирках;
- знижує холестерин;
- активний при лікуванні очних хвороб (кон'юнктивіт, катаракта, глаукома);
- зменшує зубні і менструальні болі;
- страви з базиліком, особливо м'ясні, краще засвоюються, тому що ця пряність покращує травлення і засвоєння поживних речовин;
- паста з листя рослини знижує підвищену жирність шкіри обличчя;
- вдихання аромату цієї пряності допомагає при нежиті;
- ванни для ніг з холодного настою усувають зайву пітливість ніг і неприємний запах;
- чай з сушених квіток базиліка додає бадьорості і знижує високий тиск.
- порушення згортання крові;
- інфаркт, ішемічна хвороба серця;
- епілепсія;
- тромбофлебіти і тромбози.
- засушити,
- заморозити,
- залити олією.
Зберігають висушену пряність в скляній тарі або полотняних мішечках без доступу вологи і сонячного світла.
Базилік можна також заморозити. Шарами скласти вимите і висушене листя в пакет і покласти в морозильну камеру.
Свіже листя базиліка деколи заливають оливковою або соняшниковою олією до верху баночки, добре закривають і зберігають в холодильнику. Базилікова ароматна олія відмінно підходить для заправки салатів.
Базилік чудово росте і на відкритому ґрунті, і в горщиках чи ящиках в кімнаті чи на балконі. Єдине, що необхідно - це щороку його заново насівати.
А ось до вашої уваги рецепт соусу песто, дуже простий в приготуванні, при відсутності кедрових горішків.
Складники:
- свіжий базилік (або заморожений) - великий пучок,
- оливкова олія - половина склянки,
- часник - 3-4 зубки,
- насіння соняшнику - півжмені (або стільки ж грецьких горіхів),
- половина вареної картоплини,
- сіль - за смаком,
- перець - за смаком.
- Можна приготувати песто за той час, поки вариться паста - найкращі до цього соусу товсті макарони або грубі спагеті.
- Поки варяться макарони, змішати пучок свіжого базиліка, більше половини склянки оливкової олії, кілька зубчиків часнику, жменю очищеного і обсмаженого насіння соняшнику чи грецьких горіхів, потім додати по дрібці солі та перцю і половину вареної картоплини( картопля ідеально підходить для того, щоб загустити соус, не зіпсувавши його смаку).
- Далі добре перемішати блендером - запах буде приголомшливим. Моя кішка просто шаленіє від запаху базиліка - що кому подобається...
- Зварені та осушені макарони аль денте залити соусом - як правило, найкраще в посудині, в якій вони варилися.
- Частину соусу можна відлити в окрему соусницю для оформлення столу.
- Макарони чи спагеті з песто відкласти на декілька хвилин для того, щоб вони ввібрали в себе пречудовий аромат соусу .
Викладаючи готову страву на тарілку, посипати її натертим пармезаном або будь-яким твердим сиром, оздобити шматочками помідора(бажано, очищеного від шкірки) і гілочкою базиліка.
Насійте різні види базиліка у себе на кухні і будете насолоджуватися песто і в холодну пору року!
Харчуйтеся різноманітно, пробуйте нові смаки, розбудіть фантазію, придумуйте власні рецепти звичних страв! ;)
Немає коментарів:
Дописати коментар