Авокадо (англ. alligatorpear - алігаторова груша) - високоросле вічнозелене дерево з великими однойменними плодами.
Плоди рослини мають форму груші, овалу або кулі і досягають розмірів 5-20 см. За вагою дозрілий плід може досягати 2-х кг. Зверху авокадо покритий жорсткою шкіркою темно-зеленого або чорного кольору, а внутрішня м'якоть може бути зеленого з жовтуватим відтінком. Налічується понад 400 різних сортів авокадо. Смак авокадо нагадує вершкове масло з зеленню і присмаком горіхів. За своєю поживність плід в 1998 році був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.
Авокадо як сільськогосподарську культуру почали вирощувати ще в третьому тисячолітті до н.е.
Батьківщиною авокадо вважається Мексика і Південна Америка. Індіанці, які проживають на цих територіях, називають цей фрукт «масло лісу».
В країни Європи авокадо завезли іспанці, після одного з морських походів в Америку.
Особливість плодів авокадо в тому, що вони можуть дозріти вже після того, як були зірвані з дерева. Така рідкісна властивість, крім авокадо, характерна також для бананів.
Авокадо дуже широко використовують в кулінарії, і не тільки для приготування салатів.
З авокадо готують чудові супи, соуси і десерти (рецепт супу з авокадо я вже пропонувала раніше).
Плід авокадо містить безліч поживних речовин, а ось шкідливих жирів і цукру в ньому немає зовсім.
До складу авокадо входять: олеїнова кислота, калій, натрій, кальцій, фосфор, марганець, магній та інші мінеральні речовини, вітаміни С і В, провітамін А, вітаміни РР, D і E.
Це продукт унікальний за своїм складом, він сприятливо діє на багато органів людського організму.
Корисні властивості авокадо для здоров'я:
- завдяки вмісту поліненасичених жирних кислот сприяє концентрації пам'яті і зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань;
- калій, який міститься в авокадо, допомагає стабільній роботі серця, приводить в норму водно-сольовий обмін в організмі і підвищує стійкість до стресу,
- авокадо знижує артеріальний тиск, він показаний людям з гіпертонією;
- мідь, що входить до складу авокадо, позитивно діє при недокрів'ї (анемії), а вітамін В2 (рибофлавін) бере участь в утворенні червоних кров'яних тілець;
- авокадо допомагає при запорах;
- олеїнова кислота в складі авокадо розкладає надлишок холестерину в крові і запобігає появі «бляшок» в судинах.
При покупці авокадо необхідно перевірити, чи дозрілий плід.
Якщо авокадо твердий і шкірка зовсім не продавлюється, значить, плід ще не дозрів, а якщо він занадто глибоко продавлюється, - то перезрів. Також слід звернути увагу на наявність темних плям і тріщин. Це може свідчити про те, що авокадо почав псуватися.
Однак найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти недозрілі плоди.
Щоб авокадо достиг, його потрібно залишити на кілька днів при кімнатній температурі, загорнувши в папір.
Щоб очистити авокадо, потрібно зробити надріз уздовж і одночасно обидві половинки повернути в протилежні сторони. При цьому плід повинен легко розділитися на дві частини.
Зсередини вийняти кісточку, очистити м'якоть від шкірки або вискоблити її ложкою.
Після очищення авокадо слід відразу ж з'їдати або використовувати в приготуванні страв. Це пов'язано з тим, що на повітрі м'якоть швидко втрачає свої зовнішні властивості і починає темніти.
Іноді для уповільнення такого процесу плід змочують лимонним соком.
Люди, які дотримуються вегетаріанства, вживають авокадо замість яєць і м'яса.
У промислових масштабах з авокадо виготовляють косметичні засоби: маски, шампуні, бальзами, креми та інше. Для цього з авокадо роблять витяжки та масло.
Особливо добре авокадо поєднується з морепродуктами, тому пропоную до вашої уваги салат з авокадо та креветками.
Салат з авокадо та креветками
Подібне поєднання інгредієнтів можна вважати класичним.
І одного разу спробувавши, ви закохаєтесь в цю страву назавжди.
Складники:
І одного разу спробувавши, ви закохаєтесь в цю страву назавжди.
Складники:
- від 14 до 18 штук креветок;
- одне авокадо;
- один помідор;
- листя салату;
- два зубчики часнику;
- 3 ложки оливкової олії;
- одна ст. ложка соку лимону;
- 50 гр. твердого сиру;
- кінза, сіль і перець.
- Приготування:
- Подрібнити кінзу і часник, ретельно перемішати їх з лимонним соком і олією.
- Нарізати авокадо (кубиками), додати креветки.
- Листя салату порвати руками, посікти помідори і натерти сир.
- В кінці додати заправку з кінзи, часника, лимонного соку та олії і перемішати.
- Якщо хочете додати родзинку, страву можна посипати подрібненими грецькими горіхами.
Печериці, фаршировані авокадо
Складники:
- печериці великі -12 шт.;
- авокадо - 1 шт.;
- лимонний сік - 2 ст. ложки;
- вершковий сир - 2 ст. ложки;
- соєвий соус - 2 ч. ложки;
- креветки - 12 шт.;
- червоний перець - 1/2 шт.;
- сіль, перець, зелень.
Приготування:
- У печериць відрізати ніжки, подрібнити їх та обсмажити.
- Авокадо почистити, м’якоть порізати і полити лимонним соком, щоб не потемніла.
- Перекласти в блендер, додати вершковий сир, соєвий соус, смажені ніжки грибів, сіль і перець і все разом змолоти.
- Капелюшки нафарширувати начинкою та поставити запікатися у духовку на 20 хв.
- Креветки почистити і зварити у підсоленій воді протягом 3-х хвилин.
- На готові гриби покласти по креветці та по листочку будь-якої зелені за смаком.
- Червоний перець порізати на кружальця, покласти по одному на кожен гриб.
Соус з авокадо гуакамоле
Соус з авокадо, гуакамоле, - це страва, яка стає все більш популярною.
Гуакамоле – це приклад здорового та поживного харчування, хоча процес його приготування трохи трудомісткий, але працю виправдовує чудовий смак.
Соус прекрасно поєднується з різними видами запечених овочів ( рецепти я надавала раніше), так що ця страва буде доречною для приємних посиденьок з друзями та колегами.
- 2 стиглих авокадо (можуть бути трохи перестиглими),
- 3 маленьких цибулини, можна також використати зелену цибулю,
- 2 стиглі помідори,
- половину чайної ложки перцю чилі,
- сіль,
- білий перець,
- сік половини лимону.
Приготування гуакамоле вимагає трохи більше зусиль, ніж простіших соусів, але смак буде винагородою для тих, хто присвятив деякий час овочам.
Приготування:
- Спершу авокадо необхідно розрізати на половинки і видалити кісточку.
- Розтерти виделкою на досить однорідну масу ( грудочки допускаються).
- Відразу ж збризнути лимонним соком.
- Вибрати помідори, вкинути їх в киплячу воду на півхвилини, після чого обібрати шкірку, розрізати на вісім частин і видалити насіння та сік і знову дрібно посікти.
- Мілко покроїти цибулини та пір’я цибулі.
- Тепер все вкинути в миску і ретельно перемішати.
Соус виходить приємно гострий і дуже свіжий!
Випробовуйте нові рецепти, не бійтеся експериментувати, придумуйте свої страви навіть з екзотичних для вас продуктів!
Немає коментарів:
Дописати коментар