Страви з авокадо та соус гуакамоле

     Сьогодні в магазинах та супермаркетах з'явилося безліч екзотичних фруктів та овочів, багато з яких ми ніколи не бачили і не знаємо, які страви з них можна приготувати. Найчастіше кидається в очі авокадо. Надаю трохи інформації про цей дивовижний фрукт.
    Авокадо (англ. alligatorpear - алігаторова груша) - високоросле вічнозелене дерево з великими однойменними плодами.



  Плоди рослини мають форму груші, овалу або кулі і досягають розмірів 5-20 см. За вагою дозрілий плід може досягати 2-х кг. Зверху авокадо покритий жорсткою шкіркою темно-зеленого або чорного кольору, а внутрішня м'якоть може бути зеленого з жовтуватим відтінком. Налічується понад 400 різних сортів авокадо. Смак авокадо нагадує вершкове масло з зеленню і присмаком горіхів. За своєю поживність плід в 1998 році був занесений в Книгу рекордів Гіннеса.




    Авокадо як сільськогосподарську культуру почали вирощувати ще в третьому тисячолітті до н.е.
    Батьківщиною авокадо вважається Мексика і Південна Америка. Індіанці, які проживають на цих територіях, називають цей фрукт «масло лісу». 
   В країни Європи авокадо завезли іспанці, після одного з морських походів в Америку. 

    Особливість  плодів авокадо в тому, що вони можуть дозріти вже після того, як були зірвані з дерева. Така рідкісна властивість, крім авокадо,  характерна також для бананів.

  

  

   Авокадо дуже широко використовують в кулінарії, і не тільки для приготування салатів.  

  З авокадо готують чудові супи, соуси і десерти (рецепт супу з авокадо я вже пропонувала раніше).  
 


    

 
   Плід авокадо містить безліч поживних речовин, а ось шкідливих жирів і цукру в ньому  немає зовсім. 
   До складу авокадо входять: олеїнова кислота, калій, натрій, кальцій, фосфор, марганець, магній та інші мінеральні речовини, вітаміни С і В, провітамін А, вітаміни РР, D і E.
    Це продукт унікальний за своїм складом, він сприятливо діє на багато органів людського організму. 




Корисні властивості авокадо для здоров'я:

 - завдяки вмісту поліненасичених жирних кислот  сприяє концентрації пам'яті і зниженню ризику виникнення серцево-судинних захворювань;
 - калій, який міститься в авокадо, допомагає стабільній роботі серця, приводить в норму водно-сольовий обмін в організмі і підвищує стійкість до стресу, 
- авокадо знижує артеріальний тиск, він показаний людям з гіпертонією;
- мідь, що входить до складу авокадо, позитивно діє при  недокрів'ї (анемії), а вітамін В2 (рибофлавін) бере участь в утворенні червоних кров'яних тілець;
- авокадо допомагає при запорах;
 - олеїнова кислота в складі авокадо розкладає надлишок холестерину в крові і запобігає появі «бляшок» в судинах.

   При покупці авокадо необхідно перевірити, чи дозрілий плід.  


   Якщо авокадо твердий і шкірка зовсім не продавлюється, значить, плід ще не дозрів, а якщо він занадто глибоко продавлюється, - то перезрів. Також слід звернути увагу на наявність темних плям і тріщин. Це може свідчити про те, що авокадо почав псуватися. 
   Однак найчастіше на прилавках магазинів можна зустріти недозрілі плоди. 
   Щоб авокадо достиг, його потрібно залишити на кілька днів при кімнатній температурі, загорнувши в папір.

 
  
    Щоб очистити авокадо, потрібно зробити надріз уздовж і одночасно обидві половинки повернути в протилежні сторони. При цьому плід повинен легко розділитися на дві частини.  

     Зсередини вийняти кісточку, очистити м'якоть від шкірки або вискоблити її ложкою.

   
Після очищення авокадо слід відразу ж з'їдати або використовувати в приготуванні страв. Це пов'язано з тим, що на повітрі м'якоть швидко втрачає свої зовнішні властивості і починає темніти.
   
   Іноді для уповільнення такого процесу плід змочують лимонним соком.

   Люди, які дотримуються  вегетаріанства, вживають авокадо замість яєць і м'яса.

   У промислових масштабах з авокадо виготовляють косметичні засоби: маски, шампуні, бальзами, креми та інше. Для цього з авокадо роблять витяжки та масло.




  Особливо добре авокадо поєднується з морепродуктами, тому пропоную до вашої уваги салат з авокадо та креветками.

Салат з авокадо та креветками

 

    Подібне поєднання інгредієнтів можна вважати класичним.
   І одного разу спробувавши, ви закохаєтесь в цю страву назавжди.

Складники:

  • від 14 до 18 штук креветок;
  • одне авокадо;
  • один помідор;
  • листя салату;
  • два зубчики часнику;
  • 3 ложки оливкової олії;
  • одна ст. ложка соку лимону;
  • 50 гр. твердого сиру;
  • кінза, сіль і перець.

    Приготування:  
     
  1. Подрібнити кінзу і часник, ретельно перемішати їх з лимонним соком і олією.
  2. Нарізати авокадо (кубиками), додати креветки.
  3. Листя салату порвати руками, посікти помідори і натерти сир. 
  4. В кінці додати заправку з кінзи, часника, лимонного соку та олії і перемішати.
  5. Якщо хочете додати родзинку, страву можна посипати подрібненими грецькими горіхами.

Печериці, фаршировані авокадо

 

Складники:
  • печериці великі -12 шт.;
  • авокадо - 1 шт.;
  • лимонний сік - 2 ст. ложки;
  • вершковий сир - 2 ст. ложки;
  • соєвий соус - 2 ч. ложки;
  • креветки - 12 шт.;
  • червоний перець - 1/2 шт.;
  • сіль, перець, зелень.

Приготування:

  1. У печериць відрізати ніжки, подрібнити їх та обсмажити. 
  2. Авокадо почистити,  м’якоть порізати  і полити лимонним соком, щоб не потемніла.
  3. Перекласти в блендер, додати вершковий сир, соєвий соус, смажені ніжки грибів, сіль і перець і все разом змолоти.
  4. Капелюшки нафарширувати начинкою та поставити запікатися у духовку на 20 хв.
  5. Креветки почистити і зварити у підсоленій воді протягом 3-х хвилин. 
  6. На готові гриби покласти по креветці та по листочку будь-якої зелені за смаком.
  7.  Червоний перець порізати на кружальця, покласти по одному на кожен гриб.

Соус з авокадо  гуакамоле

  
Соус з авокадо, гуакамоле, - це страва, яка стає все більш популярною.


   Гуакамоле – це приклад здорового та поживного харчування, хоча процес його приготування трохи трудомісткий, але працю виправдовує чудовий смак.

    Соус прекрасно поєднується з різними видами запечених овочів ( рецепти я надавала раніше), так що ця страва буде доречною для приємних посиденьок з друзями та колегами.

Складники:
      • 2 стиглих авокадо (можуть бути трохи перестиглими),
      • 3 маленьких цибулини, можна також використати зелену цибулю,
      • 2 стиглі помідори,
      • половину чайної ложки перцю чилі,
      • сіль,
      • білий перець,
      • сік половини лимону.

         

        Приготування гуакамоле вимагає трохи більше зусиль, ніж простіших соусів, але смак буде винагородою для тих, хто присвятив деякий час овочам.








        Приготування:

              1. Спершу авокадо необхідно розрізати на половинки і видалити кісточку.
              2. Розтерти виделкою на досить однорідну масу ( грудочки допускаються).
              3. Відразу ж збризнути лимонним соком.
              4. Вибрати помідори, вкинути їх в киплячу воду на півхвилини, після чого обібрати шкірку, розрізати на вісім частин і видалити насіння та сік і знову дрібно посікти.
              5. Мілко покроїти цибулини та пір’я цибулі.
              6. Тепер все вкинути в миску і ретельно перемішати.

                     


                  Соус виходить приємно гострий і дуже свіжий!

                  Випробовуйте нові рецепти, не бійтеся експериментувати, придумуйте свої страви навіть з екзотичних для вас продуктів!

                  Немає коментарів: