Город на балконі

Вирощувати прянощі на балконі? Це нескладно!


  


   Петрушка - це приправа, без якої вже складно уявити собі  будь-яку страву, особливо в літню пору, вона вже давно стала звичною в нашому раціоні. Саме петрушка  надзвичайно гармонійно поєднується з будь-якими продуктами і надає особливу пікантність їжі.
   Крім чудових смакових якостей рослина славиться своїм дивовижним складом.
   Властивості петрушки дозволяють застосовувати її не тільки в кулінарії, але і в косметології, традиційній і народній медицині, причому актуальне використання всіх частин петрушки - листя, стебла, коріння.

     Петрушка буває коренева і листова. Коренева петрушка з конічними або округлими коренеплодами і невеличкою розеткою листків — це дворічна парасолькова рослина з пишною зеленню, її використовують як пряну рослину в кулінарії. Коренеплід петрушки додають до супів і гарнірів, а зелень частіше кладуть в салати і закуски.

  Листова петрушка, кучерява або звичайна, - однорічна, вона також корисна і надзвичайно популярна.

    








   Листову петрушку можна вирощувати на балконі та в приміщенні, посадивши декілька середніх коренів або насіявши в горщики чи ящики, використовуючи звичайний ґрунт для кімнатних рослин.













    Зробити це можна ще взимку,
а з настанням більш-менш стійкої температури до 8 - 10 С  рослину перенести на балкон. Звичайно, при мінусових температурах петрушку слід переміщати в тепле приміщення. Щороку необхідно досіювати якусь кількість, залишаючи минулорічні стебла.


  Вдячна рослина буде радувати вас веселою зеленню, приємним запахом, а також дасть вам змогу постійно мати свіжу приправу для різноманітних страв.

 

 

 

 

В чому користь петрушки?

Вона багата на:

  •  вітамін A, а також містить вітаміни К і С, провітамін А,
  • мікроелементи: калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, цинк;
  • ферменти, які підвищують апетит, посилюють секрецію травних залоз і перистальтику кишечника. 

 Вживання зелені і препаратів на основі рослини доцільно при лікуванні :

  •  запалень слизової оболонки шлунка (тільки при зниженій кислотності), 
  • простатиту,
  •  імпотенції, 
  • судом,
  • набряків серцевого походження, 
  • анемії, 
  • гіпертонічній хворобі, 
  • збоїв менструального циклу і різних кровотеч. 

   Петрушка підвищує тонус гладкої маткової мускулатури.

   Завдяки наявності в складі рослини апіолу -  речовини, яка за структурою нагадує жіночий гормон (естроген), - петрушка допомагає при клімактеричному періоді, знімаючи припливи, напруженість, дратівливість і невмотивовані стрибки настрою.

   Ця ж речовина істотно полегшує стан жінок, які страждають від передменструального синдрому.

   Корінь петрушки дієво підвищує імунітет, зміцнює кісткову тканину і допомагає в боротьбі із захворюваннями кишечника, бронхів і легенів.

Протипоказання до використання петрушки

   Зелень петрушки в салатах або супах не зашкодить нікому. Людина просто не в змозі з'їсти стільки цієї пряної трави, щоб нашкодити собі.
    Але відвар насіння або настій з кореня петрушки володіють більш вираженими лікарськими властивостями, так само як і свіжий сік. Користь і шкода залежать від того, в яких обсягах його вживати.

   Петрушку слід використовувати з обережністю при нефритах через її подразнюючий вплив на нирки. Завдяки сечогінній дії, корінь та зелень петрушки усуває надлишки рідини. Але лікування захворювань сечовивідної системи вимагає спеціальних знань, тому приймати відвар або настій насіння на свій розсуд не слід, щоб не нашкодити своєму організму.

   При жовчнокам'яній хворобі препарати петрушки можуть викликати рух каменів, що веде  до серйозних ускладнень.

    Речовина міристицин, яка міститься в зелені петрушки,  при передозуванні може викликати м'язові судоми, головний біль, галюцинації, нудоту, надмірне збудження і втрату ваги. Не можна застосовувати препарати з петрушки під час вагітності, хоча свіжа зелень в салатах дуже корисна для жіночого організму.


Салат, вирощений в помешканні багатоповерхівки


   



   Салат  є однорічною рослиною з сімейства складноцвітих. Існує багато видів салату.
    Вирощується ця невибаглива рослина на присадибних ділянках, а так як не вимагає особливого догляду і турботи, то її можна насіяти і в помешканні багатоповерхівки.








   Як і петрушку, салат можна висіяти в горщики чи ящики ще взимку, а в березні винести на балкон. 

   Якщо ви залишите кущик салату, який зацвів, то  отримаєте насіння, яке знову насієте або насіється самостійно. 




   Для того, щоб постійно мати свіже молоде листя, салат слід досіювати з періодичністю в два тижні.




  Листя салату при правильному приготуванні смачне та корисне.



   У листі салату міститься : 

  • вітаміни групи В, Е, РР, Р, К, А;
  • фолієва кислота, яка регулює обмін речовин та бере участь у діяльності кровоносної та нервової системи;
  •  вітамін С, провітамін А, 
  • магній, 
  • калій, 
  • кальцій, 
  • йод,
  • залізо. 

    Смоли, гіркі речовини і алкалоїди, які є в листі салату, мають седативну, сечогінну, а також відхаркувальну дію.
    
    Великий вміст в листках салату заліза сприяє утворенню червоних кров’яних тілець при великих втратах крові. 
   
     Незамінний для організму  магній, який присутній у складі листя салату,  відновлює м’язові тканини, нерви і мозок, бере участь у будівництві організмом нових клітин.

   Молочний сік листя салату містить особливу речовину — лактуцин, який попереджає розвиток атеросклерозу, виводить з організму холестерин і різні шкідливі речовини. 




  Рекомендується приймати сік з листя салату в суміші з іншими овочевими соками (морквяним, буряковим, соком з ріпи). 
   Суміш соку з листя салату та шпинату — відмінний засіб для відновлення втрачених сил.
   Змішуючи сік салату і сік моркви — отримуємо напій, збагачений вітаміном А і натрієм, необхідним для підтримання кальцію в потрібному стані. 



  Лікувальні властивості листя салату в народній медицині використовують при різних хворобах:


вживати щодня по 2 столові ложки свіжовичавленого соку з листя салату. 

  Для приготування соку краще брати листя, яке має темно-зелений, а не блідо-зелений колір, тому що в них міститься більша кількість хлорофілу, а також інших необхідних людському організму елементів.

• При кашлі відмінно допомагає настій, приготовлений з висушеного листя салату. 
  Для приготування настою, що має лікувальні властивості сухе листя в кількості 0,5 чайної  ложки слід залити 200 г окропу і залишити на 2 години. Отриманий цілющий настій процідити і приймати через кожні 6 годин по столовій ложці. Доведено ефективність застосування соку з листя салату при лікуванні туберкульозу.

• Печія, болі в животі: приготувати коктейль — змішати в міксері подрібнене листя салату (50г) в міксері з додаванням холодної води (200 г). 
   Отриманий коктейль пити маленькими ковтками.

• При тривожному сні, кошмарах, безсонні: свіже листя салату подрібнюють, в кількості однієї столової ложки поміщають в скляний посуд і заливають склянкою окропу. 
   Дають настою охолонути, проціджують його через чисту тканину або складену марлю в кілька шарів. Рекомендовано приймати по 100 г отриманого настою, тричі на добу.

• При циститі, захворюваннях нирок (як сечогінний засіб): приготувати настій, як зазначено вище, для лікування кашлю, і приймати по три рази в день у кількості однієї столової ложки.

• При ревматизмі, суглобовому артриті, відкладеннях солей використовують настій з листя салату, для приготування якого беруть одну чайну ложку подрібненого листя і заливають окропом у кількості 600 г, настоюють протягом 4 годин. Після закінчення зазначеного часу настій потрібно процідити і пити тричі на день по одній столовій ложці.

• При гематомах: заморожене листя салату подрібнити, скласти в мішечок або загорнути в чисту тканину і прикласти до місця удару, забинтувати.

• Для посилення лактації для жінок, які годують малят, використовують настій з насіння салату.

• При діабеті: вживання листя салату рекомендовано літнім людям, а також ослабленим після важкої хвороби, він нормалізує процес травлення, сприятливо впливає на стан нервової системи, на роботу підшлункової залози, сприяючи нормалізації цукру в крові.

   Листя салату входять до складу гомеопатичних препаратів, призначених для лікування серцево-судинних захворювань, підвищеної емоційної збудливості, хворобах печінки, гіпертонії.

      Протипоказання до застосування препаратів на основі салату( це не стосується страв):

подагра;
сечокам’яна хвороба (за наявності оксалатних і уратних каменів);
• хронічні, а також гострі ентероколіти і коліти;
• підвищене газоутворення в кишечнику.

    Рекомендовано використовувати в їжу листя салату у свіжому вигляді — для того, щоб збереглися їх лікувальні властивості. При термічній обробці корисні речовини втрачають свою цінність, тому дуже рідко листя салату варять чи смажать. Листя цієї цінної рослини додають в салати, вони є прикрасою різних страв. Маючи приємний смак, поєднуються з м’ясом, рибою та іншими продуктами.

Скористайтеся моїми порадами, смакуйте свіжу зелень без нітратів весь рік!  ;)

Немає коментарів: