І аптечка, і приправа до різних страв

А чи знаєте ви, що таке шавлія?

 




   В ієрархії лікарських рослин, які відомі людству з давніх часів, шавлія займає одне з перших місць.



    Саме цю багаторічну траву Гіппократ рекомендував своїм численним пацієнтам, стверджуючи, що шавлія є природним джерелом сили, краси і здоров’я.


  Існує декілька сотень різновидів шавлії, які можна зустріти  в тайзі, на  Середземному узбережжі.

  Проте прийнято вважати, що найбільш потужними лікувальними властивостями володіє шавлія лучна, яка росте в помірному європейському кліматі.

  

 
   Крім цього, корисними властивостями володіє і домашня шавлія, яку можна виростити на присадибних ділянках, а також у себе вдома  на балконі.

   У мене ця лікарська рослина, яку я виростила з насіння, купленого в супермаркеті, росте вже три роки.

   В березні я виношу ящик на балкон і заношу в приміщення аж з настанням морозів.

Корисні властивості шавлії

 

    Переваги цих природних ліків дуже складно переоцінити – шавлія володіє прекрасними антисептичними та загальнозміцнювальними властивостями, легко зупиняє кровотечі і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Нерідко відвари шавлії рекомендують пити людям з ослабленою імунною системою, завдяки чому вони в рекордно короткі терміни відновлюють своє здоров’я.
   
    У квітах і стеблах шавлії міститься: 
  •  досить велика кількість ефірної олії і мурашиної кислоти, 
  • а також білок, 
  • кумарин, 
  • флавоноїди, 
  • смоли і дубильні речовини. 
    Ця рослина багата різними вітамінами і корисними мікроелементами, які повинні входити в щоденний раціон харчування будь-якої людини.

Застосування шавлії в народній медицині

   Найчастіше   шавлія використовується для лікування зовнішніх і внутрішніх запальних процесів.

    Для цих цілей міцний відвар готується з розрахунку 1 столова ложка сухої трави на 250 мл окропу, який настоюється протягом 2-3 годин, проціджується і використовується за призначенням.



   Таким відваром промивають рани і порізи, змочений в ньому тампон,
прикладають до місць ударів і синців.

    Крім цього, відвар шавлії використовується для спринцювання при гострих і хронічних інфекційних захворюваннях сечостатевої системи, а також  він є  незамінним лікарським засобом при парадотнозі, гінгівіті, герпесі та карієсі, ним лікують виразки і дерматит, ревматизм, артрит та обмороження.

  Давно доведено, що завдяки наявності смол і ефірних масел шавлія чудово справляється гострими респіраторними захворюваннями.

     При застуді медики рекомендують заварювати чай з шавлії, заливаючи 1 столову ложку сухої трави на 1 л окропу і пити його не рідше 3-4 разів на добу.

    Крім цього, шавлія володіє відмінними відхаркувальними властивостями, тому її можна використовувати і після застуди для того, щоб очистити легені і бронхи від мокротиння.
     Для цих цілей 1 чайну ложку шавлії необхідно залити 200 мл гарячого кип’яченого молока, настояти протягом 10-15 хвилин, процідити і знову довести до кипіння. В молочний відвар шавлії, який слід пити перед сном у теплому вигляді, за бажанням можна додати трохи меду або цукру.

      А ще шавлія має досить яскраво виражені седативні властивості.

      Настій цієї трави (1 чайна ложка шавлії на 200 мл окропу) рекомендується пити ввечері тим, хто страждає безсонням і підвищеною нервовою збудливістю. Крім цього, подібний засіб непогано зарекомендував себе в боротьбі з дратівливістю і неспокоєм  жінок під час клімаксу. Також настій шавлії допомагає подолати стреси та відновити сили після напруженого робочого дня, позбавитися від депресії і невралгії.

   Людям, які страждають розладами травної системи, рекомендується включати в раціон слабкий відвар шавлії, який готується з розрахунку 1 чайну ложку сухої трави на 0,5 л окропу, настоюють протягом 2-3 годин, проціджують і охолоджують. Цей засіб слід вживати за 20 хвилин до  їжі 3-4 рази на добу протягом 10 днів.

     Слабкий відвар шавлії допомагає відновити процес перетравлення їжі, стимулює роботу залоз внутрішньої секреції і дозволяє позбутися від таких проблем, як запори і діарея, кишкові кольки і метеоризм. Варто також відзначити, що якщо щодня за обідом випивати по 50 мл слабкого шавлієвого відвару, то це допоможе зміцнити пам’ять і активує роботу головного мозку.

Протипоказання для вживання шавлії

    Проте шанувальникам шавлії не варто забувати про те, що ця трава може з ефективних ліків перетворитися на отруту, викликавши інтоксикацію і головні болі. Тому ні в якому разі не допускається перевищувати дозування або концентрацію препаратів, до складу яких входить шавлія.

     Крім цього, відвари і настоянки з цієї трави не рекомендується використовувати жінкам у період вагітності і лактації, гіпертонікам і людям, що страждають різними формами алергії. Також необхідно відзначити, що шавлія небажана для тих, хто страждає порушеннями функції щитовидної залози. При регулярному використанні цієї трави необхідно пам’ятати, що кожні 3 місяці слід робити перерву не менше ніж на 20 днів, щоб організм встиг очиститися від смол і дубильних речовин, які входять до складу шавлії.

   





   Шавлія – рослина, яка активно застосовується в медицині та кулінарії. З усіх її видів найчастіше використовується два: шавлія лікарська і мускатна.



 Велика кількість світових кухонь використовують шавлію як пряність, але саме в Італії вона стала  практично національною приправою.

   В їжу вживаються молоді свіжі та сушені листя.
     Їх додають при приготуванні м’яса, сирів, риби, салатів,супів.    

   Телятина з додаванням шавлії отримає ні з чим незрівнянний смак!



   В Європі листя шавлії смажать, після чого додають на бутерброди або гамбургери.

    У Китаї використовують квітки шавлії, з яких заварюють дуже смачний чай.

     В країнах Південної Європи цю пряність додають в сири і випічку.

   Особливий смак сушена шавлія  надає страві з курячої печінки.

  Дивовижний аромат ця пряність надає яєшням.

  Дана приправа може використовуватися і при приготуванні супів. Але потрібно врахувати, що овочеві супи вона, швидше за все, зіпсує. Сильний аромат  шавлії заглушить всі інші запахи та смаки. А от супи на хорошому м’ясному бульйоні будуть особливо смачні при її додаванні.
   
   Шавлія зможе чудово освіжити і поліпшити смак багатьох страв, головне не переборщити.

Ячмінний суп з чорносливом і свіжою шавлією





 
   Чи подобається вам експериментувати на кухні, чи не боїтеся цікавих поєднань інгредієнтів? Якщо ні, то спробуйте  рецепт ячмінного супу з чорносливом і свіжою шавлією!  


   До відвареної ячмінної крупи  просто додати чорнослив, свіже листя шавлії  і в результаті - відмінний суп, який, напевно, отримає багато шанувальників з вашої родини та знайомих. Смачного!
 

 Складники(на 6 порцій):

  • 1 л води,
  • 1/4 склянки ячмінної крупи,
  • невелика цибулина,
  • 1 морквина,
  • 6 шт. чорносливу,
  • 1/5 склянки вершків,
  • 7 листків шавлії,
  • сіль за смаком
   
Приготування:

  • Ячмінну крупу промити і відварити в 1л води до готовності.
  • Цибулю порізати напівкільцями, моркву - брусочками, пасерувати в невеликій кількості олії та води, додати до крупи, посолити  і прокип'ятити 5 хвилин.
  • Чорнослив замочити в холодній воді на декілька хвилин, потім  порізати на смужки
  • Нарізаний чорнослив додати до супу і варити протягом 10 хвилин, періодично помішуючи. 
  • Долити вершки, перемішати і довести до кипіння ще раз.
     Суп подавати зі свіжим листям шавлії. 
    

    Додайте свої власні пропозиції, як поліпшити цей рецепт. Експериментуйте, будьте оригінальними, готуйте нові цікаві страви! ;)

Немає коментарів: