А чи знаєте ви, що таке шавлія?
В ієрархії лікарських рослин, які відомі людству з давніх часів, шавлія займає одне з перших місць.
Саме цю багаторічну траву Гіппократ рекомендував своїм численним пацієнтам, стверджуючи, що шавлія є природним джерелом сили, краси і здоров’я.
Існує декілька сотень різновидів шавлії, які можна зустріти в тайзі, на Середземному узбережжі.
Проте прийнято вважати, що найбільш потужними лікувальними властивостями володіє шавлія лучна, яка росте в помірному європейському кліматі.
Крім цього, корисними властивостями володіє і домашня шавлія, яку можна виростити на присадибних ділянках, а також у себе вдома на балконі.
У мене ця лікарська рослина, яку я виростила з насіння, купленого в супермаркеті, росте вже три роки.
В березні я виношу ящик на балкон і заношу в приміщення аж з настанням морозів.
Корисні властивості шавлії
Переваги цих природних ліків дуже складно переоцінити – шавлія володіє прекрасними антисептичними та загальнозміцнювальними властивостями, легко зупиняє кровотечі і стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Нерідко відвари шавлії рекомендують пити людям з ослабленою імунною системою, завдяки чому вони в рекордно короткі терміни відновлюють своє здоров’я.
У квітах і стеблах шавлії міститься:
- досить велика кількість ефірної олії і мурашиної кислоти,
- а також білок,
- кумарин,
- флавоноїди,
- смоли і дубильні речовини.
Застосування шавлії в народній медицині
Найчастіше шавлія використовується для лікування зовнішніх і внутрішніх запальних процесів.
Для цих цілей міцний відвар готується з розрахунку 1 столова ложка сухої трави на 250 мл окропу, який настоюється протягом 2-3 годин, проціджується і використовується за призначенням.
Таким відваром промивають рани і порізи, змочений в ньому тампон,
прикладають до місць ударів і синців.
Крім цього, відвар шавлії використовується для спринцювання при гострих і хронічних інфекційних захворюваннях сечостатевої системи, а також він є незамінним лікарським засобом при парадотнозі, гінгівіті, герпесі та карієсі, ним лікують виразки і дерматит, ревматизм, артрит та обмороження.
Давно доведено, що завдяки наявності смол і ефірних масел шавлія чудово справляється гострими респіраторними захворюваннями.
При застуді медики рекомендують заварювати чай з шавлії, заливаючи 1 столову ложку сухої трави на 1 л окропу і пити його не рідше 3-4 разів на добу.
Крім цього, шавлія володіє відмінними відхаркувальними властивостями, тому її можна використовувати і після застуди для того, щоб очистити легені і бронхи від мокротиння.
Для цих цілей 1 чайну ложку шавлії необхідно залити 200 мл гарячого кип’яченого молока, настояти протягом 10-15 хвилин, процідити і знову довести до кипіння. В молочний відвар шавлії, який слід пити перед сном у теплому вигляді, за бажанням можна додати трохи меду або цукру.
А ще шавлія має досить яскраво виражені седативні властивості.
Настій цієї трави (1 чайна ложка шавлії на 200 мл окропу) рекомендується пити ввечері тим, хто страждає безсонням і підвищеною нервовою збудливістю. Крім цього, подібний засіб непогано зарекомендував себе в боротьбі з дратівливістю і неспокоєм жінок під час клімаксу. Також настій шавлії допомагає подолати стреси та відновити сили після напруженого робочого дня, позбавитися від депресії і невралгії.
Людям, які страждають розладами травної системи, рекомендується включати в раціон слабкий відвар шавлії, який готується з розрахунку 1 чайну ложку сухої трави на 0,5 л окропу, настоюють протягом 2-3 годин, проціджують і охолоджують. Цей засіб слід вживати за 20 хвилин до їжі 3-4 рази на добу протягом 10 днів.
Слабкий відвар шавлії допомагає відновити процес перетравлення їжі, стимулює роботу залоз внутрішньої секреції і дозволяє позбутися від таких проблем, як запори і діарея, кишкові кольки і метеоризм. Варто також відзначити, що якщо щодня за обідом випивати по 50 мл слабкого шавлієвого відвару, то це допоможе зміцнити пам’ять і активує роботу головного мозку.
Протипоказання для вживання шавлії
Проте шанувальникам шавлії не варто забувати про те, що ця трава може з ефективних ліків перетворитися на отруту, викликавши інтоксикацію і головні болі. Тому ні в якому разі не допускається перевищувати дозування або концентрацію препаратів, до складу яких входить шавлія.
Крім цього, відвари і настоянки з цієї трави не рекомендується використовувати жінкам у період вагітності і лактації, гіпертонікам і людям, що страждають різними формами алергії. Також необхідно відзначити, що шавлія небажана для тих, хто страждає порушеннями функції щитовидної залози. При регулярному використанні цієї трави необхідно пам’ятати, що кожні 3 місяці слід робити перерву не менше ніж на 20 днів, щоб організм встиг очиститися від смол і дубильних речовин, які входять до складу шавлії.
Шавлія – рослина, яка активно застосовується в медицині та кулінарії. З усіх її видів найчастіше використовується два: шавлія лікарська і мускатна.
Велика кількість світових кухонь використовують шавлію як пряність, але саме в Італії вона стала практично національною приправою.
В їжу вживаються молоді свіжі та сушені листя.
Їх додають при приготуванні м’яса, сирів, риби, салатів,супів.
Телятина з додаванням шавлії отримає ні з чим незрівнянний смак!
В Європі листя шавлії смажать, після чого додають на бутерброди або гамбургери.
У Китаї використовують квітки шавлії, з яких заварюють дуже смачний чай.
В країнах Південної Європи цю пряність додають в сири і випічку.
Особливий смак сушена шавлія надає страві з курячої печінки.
Дивовижний аромат ця пряність надає яєшням.
Дана приправа може використовуватися і при приготуванні супів. Але потрібно врахувати, що овочеві супи вона, швидше за все, зіпсує. Сильний аромат шавлії заглушить всі інші запахи та смаки. А от супи на хорошому м’ясному бульйоні будуть особливо смачні при її додаванні.
Шавлія зможе чудово освіжити і поліпшити смак багатьох страв, головне не переборщити.
Ячмінний суп з чорносливом і свіжою шавлією
Чи подобається вам експериментувати на кухні, чи не боїтеся цікавих поєднань інгредієнтів? Якщо ні, то спробуйте рецепт ячмінного супу з чорносливом і свіжою шавлією!
До відвареної ячмінної крупи просто додати чорнослив, свіже листя шавлії і в результаті - відмінний суп, який, напевно, отримає багато шанувальників з вашої родини та знайомих. Смачного!
Складники(на 6 порцій):
- 1 л води,
- 1/4 склянки ячмінної крупи,
- невелика цибулина,
- 1 морквина,
- 6 шт. чорносливу,
- 1/5 склянки вершків,
- 7 листків шавлії,
- сіль за смаком
Приготування:
- Ячмінну крупу промити і відварити в 1л води до готовності.
- Цибулю порізати напівкільцями, моркву - брусочками, пасерувати в невеликій кількості олії та води, додати до крупи, посолити і прокип'ятити 5 хвилин.
- Чорнослив замочити в холодній воді на декілька хвилин, потім порізати на смужки.
- Нарізаний чорнослив додати до супу і варити протягом 10 хвилин, періодично помішуючи.
- Долити вершки, перемішати і довести до кипіння ще раз.
Додайте свої власні пропозиції, як поліпшити цей рецепт. Експериментуйте, будьте оригінальними, готуйте нові цікаві страви! ;)
Немає коментарів:
Дописати коментар