Чудо-приправа

 Селера - чудова рослина-лікар і рослина-кулінар (вiдбивнi з кореня селери).


    Взимку та весною, коли організм ослаблений і найбільш схильний до простудних захворювань і всякого роду депресій, на допомогу приходить всім знайомий овоч - селера. 
    Дозволити собі таку покупку може кожен, а ефект від вживання  селери буде заохочувати нас готувати з неї  різні страви  знову і знову.
    Селера зберігає всі свої корисні властивості - запаси лікувальних речовин і мікроелементів - в будь-який час року. Включіть у свій раціон корінь селери  і  забудете про авітаміноз , значно розширите свій раціон харчування, зробите його дійсно корисним.


   Селера - рослина, здатна виліковувати безліч хвороб завдяки наявності у всіх її частинах величезної кількості вітамінів та мікроелементів.

   Що містить селера:

     Різкий смак і  запах, властиві тільки селері, обумовлюються вмістом апіолу.     

  

Чим корисна селера



  • настій кореня селери володіє  відхаркувальною дією за рахунок дії ефірних масел;
  • ефірні масла кореня селери стимулюють травлення, покращують апетит;
  • корінь селери дозволяє знизити нервозність і покращує засинання;
  • нормалізує серцевий ритм: при тахікардії знижує частоту серцевих скорочень, при брадикардії — підвищує;
  • ефірні масла знижують гнильні процеси в кишечнику - за рахунок цього зменшується газоутворення, йде більш якісне переварювання їжі;
  • сприяє схудненню - кількість калорій для перетравлення селери, значно перевищує вміст калорій в самій селері; навіть існує дієта «суп із селери», яка вважається найефективнішою в південних країнах; 
  • селера володіє протизапальною та протимікробною дією; 
  • ефективна при подагрі - багато біологічно активних добавок для лікування і профілактики подагри містять в своєму складі витяжку з селери;
  • виводить камені з нирок, але це тривалий і болючий процес, що вимагає лікарського спостереження;
  • вміст клітковини робить селеру хорошим дієтичним продуктом;
  • містить магній — чарівний мікроелемент, завдяки якому можна поліпшити стан серцевої, нервової, м’язової системи; 
  • селера за рахунок вмісту рутину укріплює капіляри;
  • вітаміни А, Е , що є антиоксидантами, сприяють уповільненню старіння організму, покращують стан шкіри.
 
   


  Вітамінна складова селери використовується в косметології.


 У домашніх умовах можна робити маски з селери для відбілювання та омолодження шкіри.


   Селера покращує водно-сольовий обмін і здатна полегшувати перебіг цукрового діабету.     


   Одна чайна ложка соку селери тричі на день за годину до їжі виліковує алергічні захворювання, такі, як кропив'янка, дерматити, діатез. 50 мл соку кореня селери нормалізує температуру тіла, що допомагає легше переносити жару.   
 
  


  У кулінарії селера використовується:

  •  як приправа до салатів,
  • м'ясних страв,
  • гарнірів, 
  • супів, 
  • як оздоблення страв і столу.  
  Страви на основі селери готують з її кореневої частини.


 
   Листя і коренеплоди селери їдять у свіжому, сушеному, або солоному вигляді.
    Селера має слабко виражені послаблюючі властивості і здатна піднімати загальний тонус організму, що посилює фізичну і розумову працездатність.
  







   Коктейлі з соків селери і моркви корисні при авітамінозі та інших захворюваннях,  сприяють відновленню оболонок нервів, що покращує загальний психічний стан організму і рятує від нервових розладів. А високий вміст сірки, заліза, кальцію та інших елементів сприяють лікуванню астми, ревматизму, геморою і т. д.






     Але, як завжди, є "АЛЕ" -  
через великий вміст ефірних масел та їх високу активність, корінь селери має ряд протипоказань і обмежень до застосування:
  • рекомендується вживати не більше 200г селери селери  на добу, при захворюваннях нирок доза зменшується рівно на половину;
  • у великій кількості протипоказана  жінкам, що годують малят, тому що швидко знижує вироблення молока;
  • селера підвищує тиск, тому гіпертонікам слід вживати її з обережністю, в розумних дозах;
  • не рекомендується при колітах і загостренні гастриту, тому що ефірні масла селери мають подразнюючу дію.
   Тобто, завжди треба знати міру, у великій кількості корисний продукт може принести шкоду. Піклуйтеся про ваше здоров’я за допомогою природи! ;)


А ось цікавий рецепт з кореня селери.


Відбивні з кореня селери




  Це дуже оригінальна і економна обідня страва , в якій, о диво, різкий смак селери при такій обробці стає ніжним, хоча запах так і манить спробувати.



Складники:

  • 1 середній корінь селери;
  • борошно;
  • 1 яйце;
  • терта булка або кукурудзяна мука;
  • сіль, перець за смаком;
  • рослинна олія для смаження.
 
Приготування:


1. Очищену селеру нарізати досить товстими скибочками. Залити водою, додати трохи солі і варити, поки не стануть м'якими.

 Процес займає близько 5-10 хвилин від закипання води.

 






2. Вибрані з води пластинки селери охолодити, осушити, і панірувати по черзі : 
  •  в борошні, 
  •  в яйці зі спеціями,
  •  в сухариках чи кукурудзяній муці.


 



3. Смажити в розігрітій олії до золотистого кольору. Якщо хочете більш дієтичну страву, то можна запекти в духовці, при 200 С приблизно 20 хвилин, збризнувши попередньо кожну відбивну олією.







  

   

   Перед подачею можна покласти на кожну котлетку (ще гарячу) пластинку сиру і відправити ще раз до духовки, щоб він розтопився.

   
    Відбивні з селери можна подавати як окрему страву зі сметаною або з будь-яким з соусів, про які я вже писала раніше. А можна запропонувати цю страву з картоплею чи бурячками. 


   Нехай ваше харчування буде корисним і різноманітним! Придумуйте свої оригінальні рецепти зі звичайних продуктів. Смачного! ;)

Немає коментарів: