Еліксир молодості?


 Жири обов'язково повинні бути присутніми в щоденному раціоні, адже без них організм не може засвоювати корисні вітаміни та мікроелементи.

В попередніх дописах я розказувала про соняшникову, оливкову, гірчичну, лляну, конопляну олії, про олію з волоського горіха , чим вони корисні, як їх правильно вживати, чому необхідно мати в своєму раціоні декілька видів рослинних олій та багато іншого.


Сьогодні мова піде про олії, названі "еліксиром молодості". 
"Таке буває?" - запитаєте ви? Читайте і вирішуйте самі!


Кунжутна олія

 

За легендою, кунжут був основним інгредієнтом славнозвісного еліксиру молодості. 

З давніх часів цю рослину широко використовують в індійській, китайській, середземноморській та середньоазійській кухнях.

Оскільки кунжут має ще одну назву – «сезам» (що в перекладі з ассірійської мови означає «масляна рослина»), то олію, яку отримують з нього, ще називають сезамовою. 

Кунжутна олія має характерний смак і запах з приємними нотками горіха і кунжуту.

При цьому корисні властивості кунжутного масла зберігаються тривалий час, продукт не псується і не гіркне.

Кунжутна олія вдало поєднує пряний смак, аромат і корисні властивості, вона дозволяє надати нове звучання звичайній страві, а також зберегти і підтримати ваше здоров’я.

Кунжутне насіння або олію додають практично в усі страви.





А відомий і любимий багатьма соус Тахіні , рецепт якого є в моїй публікації про фалафель, - це суміш кунжутної пасти, йогурту, часнику і лимонного соку.









Завдяки своїм властивостям  ця олія є популярною не тільки у кулінарії, а й у народній медицині та домашній косметології.


Кунжутна олія багата на:

  • мікроелементи (цинк,фосфор, магній, кальцій);
  • вітаміни А і Е;
  • вітаміни групи В;
  • містить білки й натуральні антиоксиданти;
  • збагачена моно- і поліненасиченими жирними кислотами, які сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи загалом, зміцнюють стінки судин і підвищують їх еластичність. 

Крім цього, завдяки біологічно активним речовинам, які містяться в кунжутній олії, вона

  • здатна знижувати рівень холестерину в крові;
  • її можна ефективно застосовувати при мігренях;
  • у боротьбі з гіпертонією;
  • у лікуванні хвороб легенів;
  • для профілактики остеопорозу і серцево-судинних захворювань; 
  • рекомендується хворим на цукровий діабет;
  • підвищує число тромбоцитів і покращує згортання крові;
  • при ожирінні сприяє схудненню і зміцнює тіло;
  • при лікуванні підвищеної кислотності шлункового соку;
  • допомагає при шлунково-кишкових кольках, нефриті і пієлонефриті, сечокам'яній хворобі;
  • використовується при недокрів'ї, внутрішніх кровотечах, гіперфункції щитовидної залози;
  • застосовується як глистогінний засіб.

Проте, кунжутну олію у великих кількостях та з лікувальною метою слід вживати з обережністю:
  • при підвищеному згортання крові;
  • при схильності до варикозу і тромбоутворення;
  • у випадках індивідуального несприйняття продукту;
  • не рекомендується вживати кунжутну олію одночасно з аспірином і продуктами, в складі яких є щавлева кислота – кальцій, що міститься в продукті, не виведеться і може викликати проблеми з сечостатевої системою. 


Кукурудзяна олія

 


Кукурудзяна олія часто застосовується в косметології та в кулінарії.

 Відмінні смакові якості, висока поживна цінність  роблять кукурудзяну олію улюбленою багатьма людьми.

 Батьківщиною кукурудзяної олії вважається штат Індіана, американці вживають в їжу багато цієї олії через її унікальний склад і позитивний вплив на організм.


Нерафінована кукурудзяна олія практично не використовується, тому що містить значні залишки пестицидів, які використовуються для вирощування кукурудзи.

Рафінована дезодорована олія не має запаху і яскраво вираженого смаку, але зберігає всі корисні властивості.

Основними факторами, що визначають дієтичні властивості кукурудзяної олії, слід вважати  високий вміст
  • ненасичених жирних кислот(вітаміну F);
  • вітаміну E;
  • вітамінів групи В;
  • вітаміну РР;
  • лецитину.
Кукурудзяна олія містить рекордну кількість природного вітаміну Е. Він регулює гормональний фон організму, є антиоксидантом, тобто, профілактикою старіння.

При достатньому споживанні продуктів з вітаміном Е
  • нормалізується робота наднирників, передміхурової залози у чоловіків, статевих залоз;
  • підвищується фізична витривалість і сповільнюється старіння організму;
  • знижується ймовірність мутацій  плоду;
  • в районах з високим рівнем радіації вітамін Е — це життєво важливий елемент.

Високий вміст лецитину робить кукурудзяну олію вельми корисним продуктом для мозкового кровообігу. 

Лецитин позитивно впливає на клітини мозку, знімає гіпоксію (кисневе голодування) і знижує ризик інсультів (зменшує тромбоутворення).

Лінолева, пальмітинова і стеаринова кислоти підвищують імунітет, зміцнюють серцеву систему, нормалізують жировий обмін і підвищують активність (знімають втому).

Вміст заліза покращує властивості крові.

Вітамін РР зміцнює судини і регулює мозкову діяльність.

Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему.

Зовнішнє застосування кукурудзяної олії полягає в обробці пошкоджених опіками ділянок тіла, а також для загоєння невеликих ранок, наприклад, тріщин на губах.

У косметології використовується кукурудзяна олія для волосся і шкіри.

Кукурудзяна олія - поширений компонент в косметичних засобах для волосся.

Також використовується і безпосереднє втирання кукурудзяної олії в шкіру голови за годину до миття волосся.

 Для поліпшення ефекту голова обертається теплим вологим рушником, який необхідно періодично підігрівати.

 У результаті використання такої маски зміцнюються коріння, волосся стає більш м'якими і гладкими.
 
 Звичайно, як і всі інші олії, кукурудзяна  втрачає свої властивості при нагріванні вище , ніж
до 100 С, і  в такому разі в ній також утворюються канцерогени.

Тобто, потрібно старатися використовувати властивості різноманітних рослинних олій правильно і постійно чергувати вживання їх у їжу для збалансованого харчування. 

Пам'ятайте, що всі продукти корисні при споживанні їх в міру!  ;)

Немає коментарів: