В попередніх дописах я розказувала про соняшникову, оливкову, гірчичну, лляну, конопляну олії, про олію з волоського горіха , чим вони корисні, як їх правильно вживати, чому необхідно мати в своєму раціоні декілька видів рослинних олій та багато іншого.
Сьогодні мова піде про олії, названі "еліксиром молодості".
"Таке буває?" - запитаєте ви? Читайте і вирішуйте самі!
Кунжутна олія
За легендою, кунжут був основним інгредієнтом славнозвісного еліксиру молодості.
З давніх часів цю рослину широко використовують в індійській, китайській, середземноморській та середньоазійській кухнях.
Оскільки кунжут має ще одну назву – «сезам» (що в перекладі з ассірійської мови означає «масляна рослина»), то олію, яку отримують з нього, ще називають сезамовою.
Кунжутна олія має характерний смак і запах з приємними нотками горіха і кунжуту.
При цьому корисні властивості кунжутного масла зберігаються тривалий час, продукт не псується і не гіркне.
Кунжутна олія вдало поєднує пряний смак, аромат і корисні властивості, вона дозволяє надати нове звучання звичайній страві, а також зберегти і підтримати ваше здоров’я.
Кунжутне насіння або олію додають практично в усі страви.
А відомий і любимий багатьма соус Тахіні , рецепт якого є в моїй публікації про фалафель, - це суміш кунжутної пасти, йогурту, часнику і лимонного соку.
Завдяки своїм властивостям ця олія є популярною не тільки у кулінарії, а й у народній медицині та домашній косметології.
Кунжутна олія багата на:
- мікроелементи (цинк,фосфор, магній, кальцій);
- вітаміни А і Е;
- вітаміни групи В;
- містить білки й натуральні антиоксиданти;
- збагачена моно- і поліненасиченими жирними кислотами, які сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи загалом, зміцнюють стінки судин і підвищують їх еластичність.
Крім цього, завдяки біологічно активним речовинам, які містяться в кунжутній олії, вона
- здатна знижувати рівень холестерину в крові;
- її можна ефективно застосовувати при мігренях;
- у боротьбі з гіпертонією;
- у лікуванні хвороб легенів;
- для профілактики остеопорозу і серцево-судинних захворювань;
- рекомендується хворим на цукровий діабет;
- підвищує число тромбоцитів і покращує згортання крові;
- при ожирінні сприяє схудненню і зміцнює тіло;
- при лікуванні підвищеної кислотності шлункового соку;
- допомагає при шлунково-кишкових кольках, нефриті і пієлонефриті, сечокам'яній хворобі;
- використовується при недокрів'ї, внутрішніх кровотечах, гіперфункції щитовидної залози;
- застосовується як глистогінний засіб.
Проте, кунжутну олію у великих кількостях та з лікувальною метою слід вживати з обережністю:
- при підвищеному згортання крові;
- при схильності до варикозу і тромбоутворення;
- у випадках індивідуального несприйняття продукту;
- не рекомендується вживати кунжутну олію одночасно з аспірином і продуктами, в складі яких є щавлева кислота – кальцій, що міститься в продукті, не виведеться і може викликати проблеми з сечостатевої системою.
Кукурудзяна олія
Кукурудзяна олія часто застосовується в косметології та в кулінарії.
Відмінні смакові якості, висока поживна цінність роблять кукурудзяну олію улюбленою багатьма людьми.
Батьківщиною кукурудзяної олії вважається штат Індіана, американці вживають в їжу багато цієї олії через її унікальний склад і позитивний вплив на організм.
Рафінована дезодорована олія не має запаху і яскраво вираженого смаку, але зберігає всі корисні властивості.
Основними факторами, що визначають дієтичні властивості кукурудзяної олії, слід вважати високий вміст
- ненасичених жирних кислот(вітаміну F);
- вітаміну E;
- вітамінів групи В;
- вітаміну РР;
- лецитину.
При достатньому споживанні продуктів з вітаміном Е
- нормалізується робота наднирників, передміхурової залози у чоловіків, статевих залоз;
- підвищується фізична витривалість і сповільнюється старіння організму;
- знижується ймовірність мутацій плоду;
- в районах з високим рівнем радіації вітамін Е — це життєво важливий елемент.
Високий вміст лецитину робить кукурудзяну олію вельми корисним продуктом для мозкового кровообігу.
Лецитин позитивно впливає на клітини мозку, знімає гіпоксію (кисневе голодування) і знижує ризик інсультів (зменшує тромбоутворення).
Лінолева, пальмітинова і стеаринова кислоти підвищують імунітет, зміцнюють серцеву систему, нормалізують жировий обмін і підвищують активність (знімають втому).
Вміст заліза покращує властивості крові.
Вітамін РР зміцнює судини і регулює мозкову діяльність.
Вітаміни групи В зміцнюють нервову систему.
Зовнішнє застосування кукурудзяної олії полягає в обробці пошкоджених опіками ділянок тіла, а також для загоєння невеликих ранок, наприклад, тріщин на губах.
У косметології використовується кукурудзяна олія для волосся і шкіри.
Кукурудзяна олія - поширений компонент в косметичних засобах для волосся.
Також використовується і безпосереднє втирання кукурудзяної олії в шкіру голови за годину до миття волосся.
Для поліпшення ефекту голова обертається теплим вологим рушником, який необхідно періодично підігрівати.
У результаті використання такої маски зміцнюються коріння, волосся стає більш м'якими і гладкими.
Звичайно, як і всі інші олії, кукурудзяна втрачає свої властивості при нагріванні вище , ніж
до 100 С, і в такому разі в ній також утворюються канцерогени.
Тобто, потрібно старатися використовувати властивості різноманітних рослинних олій правильно і постійно чергувати вживання їх у їжу для збалансованого харчування.
Пам'ятайте, що всі продукти корисні при споживанні їх в міру! ;)
Немає коментарів:
Дописати коментар