Користь рослинних олій неоціненна - всі про це чули. Але далеко не всі знають наскільки унікальні і цілющі властивості вони мають.
Кожна з рослинних олій є особливою за своїм складом і містить різні види поліненасичених жирних кислот (омега-3, омега-6), які є такими необхідними для людського організму.
Дослідженнями вчених встановлено, що живий організм не синтезує поліненасичені жирні кислоти, вони можуть надходити лише з їжею. Ці кислоти мають різну структуру і біологічну дію на організм.
Наприклад, кислоти омега-3, які є в морських водоростях, морській рибі і в деяких видах рослинних олій, мають протизапальну, протиалергійну дію, розріджують кров і попереджають утворення тромбів, покращують кровообіг, розширюють кровоносні судини та знижують артеріальний тиск.
Навпаки, при надмірній кількості в організмі, кислоти омега-6 сприяють розвитку запалення, алергії, злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів, звужують судини.
Дуже важливим є введення до складу харчових раціонів таких жирових продуктів, які забезпечать необхідний для фізіологічних потреб організму баланс омега-6 та омега-3.
На підставі клінічних та експериментальних досліджень учених співвідношення кислот омега-6 та омега-3, що рекомендується, становить від 4:1 до 2:1.
Тому для того, щоб харчування було здоровим і збалансованим, потрібно включати в свій щоденний раціон декілька різних рослинних олій.
Про деякі з них я дещо розкажу.
Оливкова олія.
Великий Гомер називав оливкову олію «рідким золотом».
Оливкову олію використовували ще з часів Давнього Єгипту. Олива була символом миру і чистоти, завжди цінувалася за численні корисні властивості для здоров'я.
Оливкова олія вважається найкориснішою з усіх рослинних олій, тому що містить поліненасичені жирні кислоти омега-3.
- Вона нормалізує тиск, покращує роботу серця і органів травлення.
- Є дані, що при регулярному вживанні оливкової олії в кілька разів знижується ризик виникнення раку молочної залози.
- При зовнішньому застосуванні вона має бактерицидні та омолоджуючі властивості.
Ще більш цінною вважається оливкова олія «холодного пресування» (англ. First cold press), хоча це поняття є досить умовним - олія в тій чи іншій мірі нагрівається і при «холодному пресуванні».
Смакові якості оливкової олії погіршуються з часом, тому рекомендується вживати весь запас продукту протягом року.
Оливкову олію рекомендують зберігати в сухому, прохолодному (але не холодному), темному місці, далеко від різних запахів кухні, оскільки вона їх легко вбирає.
Олія з грецького горіха
Олія волоського (грецького) горіха - це високо-поживний продукт з цінними смаковими якостями, вона, як і оливкова, містить кислоти омега-3.
Тому ця олія :
- чудовий продукт в період відновлення після перенесених хвороб і операцій;
- сприяє загоєнню ран, тріщин, які довго не загоюються, виразок;
- ефективна при лікуванні псоріазу, екземи, фурункульозу, варикозного розширення вен;
- прекрасний засіб для омолодження організму;
- знижує вироблення холестерину, зміцнює судинну стінку;
- знижує ризик кардіологічних захворювань;
- сприяє виведенню радіонуклідів з організму;
- є рекордсменом за вмістом вітаміну Е,
- сильно тонізує і підвищує захист організму;
- є прекрасним засобом для схуднення.
- гастрит;
- індивідуальна непереносимість;
- виразкова хвороба шлунка;
- підвищений рівень згортання крові;
- ожиріння;
- кишкові захворювання.
У
період загострень цих хвороб вживання горіхової олії може бути навіть
небезпечно: шкода буде практично непоправною .
Здоровим людям перед вживанням горіхової олії у
великих кількостях бажано порадитися з лікарем, особливо, якщо людина збирається зайнятися
самолікуванням, нехай навіть перевіреним і ефективним.
Застосування горіхової олії без міри також негативно позначиться на фігурі.
Олія волоського горіха - це ефективний і
чудодійний засіб, але тільки при правильному використанні. А взагалі -
це корисний продукт, який рекомендується давати діткам уже з одного року.
Арахісова олія
Арахісова олія широко використовується
- для смаження, фритюру,
- як заправка до салатів,
- для приготування соусів,
- для всіляких видів холодних страв,
- в стравах з тіста,
- в азіатській кухні.
Арахісова олія містить:
- вітаміни А, Д, Е, В1, В2, РР, В9;
- мікроелементи: залізо, кобальт, цинк, калій, кальцій, магній, йод, фосфор.
Тому арахісова олія широко застосовується в медицині:
- при лікуванні гнійних ран та ран, які погано загоюються, їй немає рівних;
- покращує пам'ять, увагу і слух;
- знижує рівень холестерину в крові;
- має цілющу дію при захворюваннях серцево-судинної системи і порушеннях кровотворних функцій;
- нормалізує роботу нирок і жовчного міхура, є одним з найкращих жовчогінних засобів;
- перешкоджає утворенню тромбів;
- має заспокійливу дію на нервову систему;
- рекомендується людям, які страждають надмірною вагою, шлунково-кишковими проблемами, хворобами печінки і нирок.
Однак:
Омега-6 жирні кислоти складають до 30 % всіх жирів арахісової пасти. Вважається, що надлишок цих кислот в раціоні може спровокувати розвиток запалення і підвищити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Крім того, при регулярному споживанні арахісової олії в організмі порушується баланс омега-3 і омега-6 кислот.
І ще однією шкідливою властивістю арахісової олії можна вважати її високу калорійність. Тому арахісову пасту потрібно вживати не кожен день і в невеликих кількостях, тобто, як і кожні ліки, арахісова олія у значних дозах може перетворитися в отруту.
Гірчична олія
Декілька століть тому гірчичну олію можна було скуштувати тільки при царському дворі, в ті часи вона мала назву «імператорський делікатес».
Особливості гірчичної олії:
- в ній є абсолютно всі жиророзчинні вітаміни;
- вона має специфічний
аромат і пікантний смак, прекрасно підходить для заправки салатів, підкреслює
смак овочів, до того ж
салати з такою заправкою довше зберігають свіжість;
- будь-яка випічка, в складі якої присутній цей продукт, виходить пишною і довго не черствіє.
При систематичному застосуванні гірчичного масла інсульти та інфаркти — не страшні.
- тільки одного вітаміну D «імператорський делікатес» містить в півтора рази більше.
- у ній багато вітаміну А, каротину, що сприяє росту організму та підвищує імунітет,
- вітамінів К і Р, які покращують міцність і еластичність капілярів та судин,
- крім того, ця олія міститься вітамін В6, який грає найважливішу роль в азотному обміні і процесах синтезу і розпаду амінокислот в організмі.
- серцево-судинних
- і простудних захворювань.
Проте, гірчичну олію можна застосовувати не всім.
- При захворюваннях шлунка, в стадії загострення, олія може погіршити перебіг захворювання.
- При виразкових і ерозійних ураженнях — олію застосовувати не можна.
- Олія містить багато активних речовин (ферменти, глікозиди, вітаміни, ефірні сполуки). Будь-яка з цих речовин може викликати алергію, аж до анафілактичного шоку. Тому вживання цієї олії бажано починати з невеликих доз і спостерігати за станом організму перші кілька днів.
Харчуйтеся збалансовано, використовуйте природні ліки для свого здоров'я!
Пізнавайте нові смаки, будьте новаторами і дослідниками!
Я і надалі буду розказувати про інші рослинні олії, їхні особливості та властивості.;)
Немає коментарів:
Дописати коментар