Рослинні олії - для збалансованого харчування


    Користь рослинних олій неоціненна - всі про це чули. Але далеко не всі знають наскільки унікальні і цілющі властивості вони мають.
   

 
   Кожна з рослинних олій є особливою за своїм складом і містить різні види поліненасичених жирних кислот (омега-3, омега-6), які є такими необхідними для людського організму.

    Дослідженнями вчених встановлено, що живий організм не синтезує поліненасичені жирні кислоти, вони можуть надходити лише з їжею. Ці кислоти мають різну структуру і біологічну дію на організм.

    Наприклад, кислоти омега-3, які є в морських водоростях, морській рибі і в деяких видах рослинних олій, мають протизапальну, протиалергійну дію, розріджують кров і попереджають утворення тромбів, покращують кровообіг, розширюють кровоносні судини та знижують артеріальний тиск.

    Навпаки, при надмірній кількості в організмі, кислоти омега-6 сприяють розвитку запалення, алергії, злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів, звужують судини.

    Дуже важливим є введення до складу харчових раціонів таких жирових продуктів, які забезпечать необхідний для фізіологічних потреб організму баланс омега-6 та омега-3.

    На підставі клінічних та експериментальних досліджень учених співвідношення кислот омега-6 та омега-3, що рекомендується, становить від 4:1 до 2:1.

   Тому для того, щоб харчування було здоровим і збалансованим, потрібно включати в свій щоденний раціон декілька різних рослинних олій.
   Про деякі з них я дещо розкажу.


Оливкова олія.


    
Великий Гомер називав оливкову олію «рідким золотом».   


    Оливкову олію використовували ще з часів Давнього Єгипту. Олива була символом миру і чистоти, завжди цінувалася за численні корисні властивості для здоров'я. 
  Оливкова олія вважається найкориснішою з усіх рослинних олій, тому що містить поліненасичені жирні кислоти омега-3.  

  • Вона нормалізує тиск, покращує роботу серця і органів травлення.  
  • Є дані, що при регулярному вживанні оливкової олії в кілька разів знижується ризик виникнення раку молочної залози.  
  • При зовнішньому застосуванні вона має бактерицидні та омолоджуючі властивості.
       Найкращою вважається оливкова олія екстра-класу (на  етикетці вказано італ. Olio d'oliva l'extravergine або англ. Extra virgin olive oil). В такій оливковій олії кислотність зазвичай не перевищує 1%, і вважається, що чим нижча кислотність олії, тим вища її якість.
         
      Ще більш цінною вважається оливкова олія «холодного пресування» (англ. First cold press), хоча це поняття є досить умовним - олія в тій чи іншій мірі нагрівається і при «холодному пресуванні».
        

        Смакові якості оливкової олії погіршуються з часом, тому рекомендується вживати весь запас продукту протягом року.
        
    Оливкову олію рекомендують зберігати в сухому, прохолодному (але не холодному), темному місці, далеко від різних запахів кухні, оскільки вона їх легко вбирає.

    Олія з  грецького горіха

     

      Олія волоського (грецького) горіха - це високо-поживний продукт з цінними смаковими якостями, вона, як і оливкова, містить кислоти омега-3.


     Тому ця олія :


    •  чудовий продукт в період відновлення після перенесених хвороб і операцій;
    • сприяє загоєнню ран, тріщин, які довго не загоюються, виразок;
    • ефективна при лікуванні псоріазу, екземи, фурункульозу, варикозного розширення вен;
    • прекрасний засіб для омолодження організму;
    • знижує вироблення холестерину, зміцнює судинну стінку;
    • знижує ризик кардіологічних захворювань;
    • сприяє виведенню радіонуклідів з організму;
    • є рекордсменом за вмістом вітаміну Е,
    • сильно тонізує і підвищує захист організму;
    • є прекрасним засобом для схуднення.
        Єдиний виняток, кому все-таки від олії волоського горіха користі буде менше, ніж шкоди є люди, які страждають на такі захворювання:
    • гастрит;
    • індивідуальна непереносимість;
    • виразкова хвороба шлунка;
    • підвищений рівень згортання крові;
    • ожиріння;
    • кишкові захворювання.
        У період загострень цих хвороб вживання горіхової олії може бути навіть небезпечно: шкода буде практично непоправною . Здоровим людям перед вживанням горіхової олії у великих кількостях  бажано порадитися з лікарем, особливо, якщо людина збирається зайнятися самолікуванням, нехай навіть перевіреним і ефективним.
        
       Застосування горіхової олії без міри також негативно позначиться на фігурі. 
      Олія волоського горіха - це ефективний і чудодійний засіб, але тільки при правильному використанні. А взагалі - це корисний продукт, який рекомендується давати діткам уже з  одного року. 

    Арахісова олія


    Арахісова олія широко використовується



    •  для смаження, фритюру, 
    • як заправка до салатів,
    •  для приготування соусів, 
    • для всіляких видів холодних страв, 
    • в стравах з тіста, 
    • в азіатській кухні.
     
     Арахісова олія містить:
    • вітаміни А, Д, Е, В1, В2, РР, В9;  
    • мікроелементи: залізо, кобальт, цинк, калій, кальцій, магній, йод, фосфор. 
         В арахісовій олії є біологічно активні речовини, які позитивно впливають на здоров’я людини. Так, наприклад, в пасті з арахісової олії міститься великий обсяг антиоксидантів, включаючи p-кумарову кислоту, яка знижує ризик розвитку раку шлунка. Також в арахісовій олії був виявлений ресвератрол, який має захисну дію для серцево-судинної системи.

    Тому арахісова олія широко застосовується в медицині:
    • при лікуванні гнійних ран та  ран, які погано загоюються, їй немає рівних;
    • покращує пам'ять, увагу і слух;
    • знижує рівень холестерину в крові;
    • має цілющу дію при захворюваннях серцево-судинної системи і порушеннях кровотворних функцій;
    • нормалізує роботу нирок і жовчного міхура, є одним з найкращих жовчогінних засобів;
    • перешкоджає утворенню тромбів;
    • має заспокійливу дію на нервову систему;
    • рекомендується людям, які страждають надмірною вагою, шлунково-кишковими проблемами, хворобами печінки і нирок.
    Арахісова олія повністю позбавлена від холестерину.

    Однак:  

      Омега-6 жирні кислоти складають до 30 % всіх жирів арахісової пасти. Вважається, що надлишок цих кислот в раціоні може спровокувати розвиток запалення і підвищити ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Крім того, при регулярному споживанні арахісової олії в організмі порушується баланс омега-3 і омега-6 кислот.
     
      І ще однією шкідливою властивістю арахісової олії можна вважати її високу калорійність. Тому арахісову пасту  потрібно вживати не кожен день і в невеликих кількостях, тобто, як і кожні ліки, арахісова олія у значних дозах може перетворитися в отруту.



    Гірчична олія




      
    Декілька століть тому гірчичну олію  можна було скуштувати тільки при царському дворі, в ті часи вона мала назву «імператорський делікатес».  


    Особливості гірчичної олії:


    • в ній є абсолютно всі жиророзчинні вітаміни;
    • вона має специфічний аромат і пікантний смак, прекрасно підходить для заправки салатів, підкреслює смак овочів, до того ж салати з такою заправкою довше зберігають свіжість; 
    • будь-яка випічка, в складі якої присутній цей продукт, виходить пишною і довго не черствіє.
        Гірчична олія містить поліненасичені омега-3-жирні кислоти, які відновлюють еластичність судин і запобігають розвитку атеросклерозу. 
        При систематичному застосуванні гірчичного масла інсульти та інфаркти — не страшні.
       За своїми дієтичними і гастрономічними властивостями гірчична олія значно перевершує популярну у нас соняшникову: 
    • тільки одного вітаміну D «імператорський делікатес» містить в півтора рази більше 
    • у ній багато вітаміну А, каротину, що сприяє росту організму та підвищує імунітет,
    •  вітамінів К і Р, які покращують міцність і еластичність капілярів та судин,  
    • крім того, ця олія міститься вітамін В6, який грає найважливішу роль в азотному обміні і процесах синтезу і розпаду амінокислот в організмі.
        Багато дієтологів вважають «імператорський делікатес» готовими ліками. Завдяки антисептичним і бактерицидним властивостям ця рослинна олія прекрасно підходить
      • серцево-судинних 
      • і простудних захворювань.  
         Деякі медики рекомендують своїм пацієнтам в якості профілактичного засобу випивати щоранку натще столову ложку гірчичної олії.
           
         Проте, гірчичну олію можна застосовувати не всім.
        
      •    При захворюваннях шлунка, в стадії загострення, олія може погіршити перебіг захворювання.
      •    При виразкових і ерозійних ураженнях — олію застосовувати не можна.
      •    Олія містить багато активних речовин (ферменти, глікозиди, вітаміни, ефірні сполуки). Будь-яка з цих речовин може викликати алергію, аж до анафілактичного шоку. Тому вживання цієї олії бажано починати з невеликих доз і спостерігати за станом організму перші кілька днів.

          Харчуйтеся збалансовано, використовуйте природні ліки для свого здоров'я! 
      Пізнавайте нові смаки, будьте новаторами і дослідниками!
         Я і надалі буду розказувати про інші рослинні олії, їхні особливості та властивості.;)

      Немає коментарів: