Перекази свідчать про те, що перші рецепти цибулевого супу були створені в XVII столітті у Франції. Його готували, в основному, в незаможних сім'ях.
Втім, якимось чином, цибулевий суп потрапив і на вишукані багаті столи, французький рецепт поширився по всій Європі, в тому числі, в Польщі, де великим поціновувачем цього супу був король Станіслав Лещинський.
І не дивно - суп смачний, золотистий, прихований під хрусткою сирною кірочкою, смак цибулі, не нарушений іншими акцентами, сподобається навіть тим, хто не терпить цибулю в супі! ;)
Класичний цибулевий суп від пана Григорія (mniammniam)
Складники:
- 1 кг цибулі,
- 4 склянки води,
- 1 чайна ложка цукру,
- сіль до смаку,
- дрібка натертого мускатного горіха,
- свіжозмелений чорний перець до смаку,
- 4 столові ложки вершкового масла,
- 2 столові ложки оливкової олії.
Тости:
- половина багета,
- склянка тертого твердого сиру,
- вершкове масло для намащування.
Спосіб приготування:
1. Цибулю очистити і порізати на півкільця.
2. У сковороді розвести масло з олією, додати цибулю і обсмажити на середньому вогні, постійно помішуючи протягом 20-30 хвилин. Цибуля повинна стати м'якою і прозорою, але не повинна бути коричневою.
3. Коли цибуля ледь починає змінювати колір на світло-коричневий, додати цукор, збільшити вогонь і карамелізувати її.
4. Цибулю перекласти в каструлю, залити теплою водою водою і варити 30 хвилин, поки більшість шматків не перетвориться на шовковисту масу.
5. Додати сіль, перець та мускатний горіх.
6. Багет розрізати на діагональні скибочки. Змастити з одного боку маслом.
7. Налити суп в жаростійкі чашки чи супниці, в кожен розкласти шматочки багета, посипати тертим сиром і відправити в духовку, розігріту до 200 градусів, на 6-8 хвилин.
Коли сир стане запікатися, а суп почне булькати, можна бути впевненому, що він саме такий як повинен бути.
Цибулевий суп від Джулії Чілд
Версія від Джулії Чілд, рецепти якої останнім часом набувають все більшої популярності, трохи відрізняється від традиційного рецепту. Але це просто бомба! :)
Складники:
- 2,5 склянки цибулі, тонко нарізаної цибулі,
- 1 столова ложка вершкового масла,
- 1 столова ложка олії,
- 0,5 чайної ложки солі,
- 1/4 чайної ложки цукру,
- 1,5 столові ложки борошна,
- 4 склянки яловичого бульйону,
- чверть склянки сухого білого вина,
- 1 столова ложка коньяку,
- тертий пармезан і, можливо, тости.
Спосіб приготування:
1. На сковороді розтопити вершкове масло, додати олію, цибулю обсмажувати протягом 15 хвилин .
2. Зняти кришку , збільшити вогонь і додати цукор та сіль. Готувати 30 хвилин, часто перемішуючи , а коли цибуля стане золотисто-коричневою, посипати її борошном. Перемішати і смажити ще 3 хвилини.
3. Зняти з вогню, змішати з бульйоном, влити вино, посолити і поперчити за смаком. Варити 30-40 хвилин, частково прикривши кришкою, періодично перемішуючи.
Безпосередньо перед подачею додати коньяк. Посипати сиром. Подавати з тостами.
Смачного! Наважуйтеся! Спробуйте один з рецептів!
Немає коментарів:
Дописати коментар