Овочі-гриль - здорова їжа?

Овочі-гриль з соєво-часниковою заправкою.

 Ідеальний гарнір, корисний та смачний, до запеченого м'яса чи риби – це овочі-гриль, їх не обов'язково готувати на грилі з відкритим вогнем, цілком підійде сковорода-гриль. Для запікання можна використовувати і заморожені овочі, якщо не сезон. Але ніщо не зрівняється з баклажанами, кабачками, ріпчастою цибулею, перцем, помідорами чи іншими овочами, приготованими на сковороді-гриль з соєво-часниковою заправкою!


Не всі овочі підходять для приготування на сковороді-гриль: в'ялі та перерослі кабачки і баклажани з огрубілою структурою для неї не годяться!
На сковороді-гриль можна готувати тільки молоді та м’ясисті овочі, бажано,  вирощені у вашому регіоні.

Що стосується асортименту, для смаження на сковороді-гриль, ідеальні такі овочі:

    


       -  ріпчаста цибуля;
       - кабачки;
       -  баклажани;
        - кукурудзяні качани;
        - пагони спаржі;
        - помідори;
        - болгарські перці;
        - гарбуз;
        - морква.



 
Щоб овочі вийшли смачними, соковитими та корисними, слід підготувати велику сковорідку-гриль і молоду сировину.

Приготування:

1. Очистити цибулю, та порозрізати її на великі дольки, які порозділяти.

2. Промити всі овочі.

3. Вирізати з перцю плодоніжку та серединку з насінням  і порізати кожен поздовж на 8 частинок.

4. Кабачки(цукіні), моркву, баклажани та гарбуз (за бажанням) нарізати широкими (1-1,5 см) кільцями чи півкільцями.


5. На суху сковорідку нанести декілька крапель оливкової олії, розмазавши її по дну кухонних пензликом. Поставити її на середній вогонь і почекати, поки вона прогріється.


 Готовність сковороди можна перевірити, наливши краплину води, якщо вона негайно випарувалася, значить, можна приступати до запікання.










Моя сковорода укомплектована пресом і має кришку.



Прес не завжди є в комплекті, але кришка є обов'язковою!



6. Якщо у вас є час, то краще розкладати овочі в один шар.

Але для прискорення процесу приготування можна викладати так, як звичайно.(Овочі повинні бути сухими, їх слід промокнути серветкою).

Першими обсмажуємо  моркву і кабачки , викладаючи кружечки на розпечене дно.

Коли овочі обсмажаться з одного боку, перевернути їх на другу сторону, можна просто перемішати лопаткою, якщо ви не викладали в один шар.

 7. В ідеалі кабачки та моркву потрібно перекласти в каструлю, сковороду витерти, знову змастити олією і запікати перець,баклажани, гарбуз та цибулю окремо, а потім так само помідори.

Але я для прискорення процесу робила простіше - до кабачків та моркви додала перець, баклажани та цибулю, перемішала, слідкуючи, щоб вогонь не був надто сильним і щоб овочі запікалися рівномірно.




Помідори необхідно додавати вже в самому кінці, залишивши їх на вогні тільки 1-2 хвилини. Весь час запікання овочів не повинен бути більшим, ніж 15 хвилин для того, щоб овочі залишалися в міру хрусткими.

8. Поки овочі готуються в сковороді, можна приготувати соєво-часникову заправку.

Складники для заправки:


  • 2-3 зубки часнику,
  • 2 столові ложки соєвого соусу,
  • 3 столові ложки оливкової олії,
  • 2 столові ложки виноградного чи яблучного оцту,
  • 2 чайні ложки цукру, 
  • чорний та червоний перець за смаком.




Про те, як вибрати соєвий соус, я вже писала, дивіться тут.




Часник мілко посікти, додати до нього і добре перемішати всі інші інгредієнти.


9. Готові овочі перекласти в каструлю, залити заправкою та накрити кришкою, залишивши настоюватися на 10-15 хвилин.






Спробуйте - буде смачно! Можливо, ця страва стане вашою улюбленою!

Немає коментарів: