Овочі - майже ліки


Чому потрібно включати якомога більше овочів у свій раціон? 

 


Усі чули про користь овочів і зелені, але в чому саме вона полягає?


У ці дні я планувала плавати де-небудь у теплому океані, тому що літній відпочинок відклала на осінь. Але трапилось так, що я зараз у рідному Ужгороді і намагаюся бачити позитивні моменти у багатьох речах, незважаючи ні на що. Тут дуже гарна осінь. А ще є великий центральний продуктовий ринок, де продають багато «довголітньої» їжі.

Я завжди купую свіжі горіхи, гриби, сушену шипшину, різні ягоди і домашні яйця. І трошки домашньої бринзи. Спокійно проходжу повз ряди з медом, домашніми копченими ковбасами та шовдарями (шинками).

В дитячі роки я їла різну їжу, любила макарони зі смаженими котлетами, смажену картоплю, «докторську» ковбасу і сосиски, за якими мої батьки вистоювали довгі черги.

Смажили тоді міські жителі часто на «комбіжирі» – найгіршому різновиді транс-жирів, найдешевшому. Про вбивчу роль транс-жирів ніхто і слухом не чув. Як і про здорове харчування.

У моєму дитинстві броколі не було. І зеленого шпинату, який би їли свіжим, також. Але була квашена капуста, часник, горіхи, гриби, лісові ягоди і трав‘яні чаї.

Це я до того, що «броколі» – як збірне поняття здорового і корисного – прийшла у моє життя у свідомому віці.

Багато з вас не раз думали: «І як оце стільки зелені їсти?». Є і такі, які мужньо все їдять і навіть стверджують, що їм смачно.

Зелені овочі
  • Зелені листові овочі є одними з найкорисніших продуктів на планеті.
  • Зелень нам необхідна, так еволюційно склалося, для втримання в «бойовій готовності» імунної системи кишечника.
  • Зелені овочі можуть бути смачними. Якщо їх подрібнити, додати лимонного соку і оливкової олії, вони не здаватимуться такими прісними. А якщо зелень не йде ніяк, можна зробити фруктове смузі, у яке додати декілька зелених листочків, тоді смак буде замаскованим.
  • Перевагу надайте молодим овочам: у молодих листочках шпинату більше фітонутрієнтів, аніж у зрілих.
Різнокольорові овочі
  • Згідно зі звітом Американського інституту досліджень ракових захворювань, позитивний вплив овочів у тому, що вони попереджують розвиток раку.
  • Різні овочі працюють проти різних видів раку, інколи навіть у одному органі. Наприклад, капуста звичайна, цвітна, броколі та брюсельська мають зв‘язок зі зниженням раку товстого кишечника в середині та правій половині тіла, а морква, гарбуз та яблука – у лівій половині тіла.
  • Відоме дослідження, опубліковане в журналі «Food chemistry»,  виявило, що 34 поширених видів овочів борються з вісьмома видами ракових клітин: молочних залоз, мозку, нирок, легень, пухлинами мозку в дітей, раком підшлункової залози та шлунку.
  • Українське прислів‘я «не з‘їм, лиш понадкушую» має глибокий життєдайний смисл: у раціон треба додавати найрізноманітніші рослинні продукти. Наприклад, редька абсолютно не здатна зупинити ріст раку підшлункової залози, але на 100% ефективна при стримуванні раку шлунку. Оранжевий болгарський перець індиферентний до раку шлунку, але здатний пригнітити ріст клітин раку простати більше, ніж на 75%.
  • Чим різноманітніший раціон, в які входять різні класи рослинної їжі з її фітонутрієнтами, тим більш ефективною буде профілактика раку.

Немає коментарів: