Морська риба проти онкологічних захворювань?

Вживання в достатній кількості риби та біологічно активних додатків на основі риб'ячого жиру в дитячому віці може знизити вірогідність раку, зокрема молочної залози, в подальшому житті.



Девід Ма, професор , та Джессі Бернс, кандидат наук з охорони здоров'я та  харчування в Університеті Гельфі, як стверджує видання Independent ,  довший час досліджували вплив поліненасичених жирних кислот Омега3 на злоякісні пухлини.
Омега-3 - це група поліненасичених жирних кислот (ПНЖК) , які захищають клітинні мембрани і внутрішні органи людини від руйнування.


Без цих сполук неможлива повноцінна робота нервової, імунної та серцево-судинної систем, адекватний синтез тканинних гормонів, простагландинів, правильний метаболізм життєво важливих речовин. Крім того, вони пригнічують запальні процеси, покращують стан суглобів, борються з емоційними розладами, синдромом хронічної втоми.

Ліпіди класу Омега-3 відносять до групи есенціальних (незамінних) жирів, оскільки організм людини не синтезує їх самостійно. Тому вони повинні регулярно надходити з продуктами харчування.

Існує три незамінних жирних кислоти: ейкозапентаєнова20:5), докозагексаєнова22:6) та α-ліноленова18:3n3).

В організмі α-ліноленова кислота перетворюється в ейкозапентаєнову кислоту — попередник для синтезу ейкозаноїдів та докозагексаєнову кислоту — важливий компонент   клітинних мембран.

Омега-3  поліненасичені жирні кислоти містяться в деяких рослинах (волоських горіхах, у відповідних продуктах та рослинних оліях з них: лляній, конопляній, соєвій, оливковій, ріпаковій, олії зародків пшениці), у морських водоростях, планктоні і, відповідно, рибі, яка ними харчується.

Тобто, риба, вирощена штучно, яку годують промисловим кормом, не містить Омега3.

Риб'ячий жир є основним джерелом ейкозапентаєнової (6-10%) та докозагексаєнової (10-15%) кислот.

Якщо у вашому раціоні недостатньо  Омега-3 , це може бути одним з факторів, які провокують розвиток онкологічних захворювань, в тому числі, раку молочної залози.

Експериментальними дослідженнями було доведено, що їжа, насичена Омега-3 жирними кислотами, яка входила в меню в дитячі роки,  може знизити ризик розвитку раку, в тому числі, раку молочної залози, в майбутньому.


Омега-3 жирні кислоти, що містяться  в рослинах і морепродуктах, є різними за структурою молекулами.

Велика частина досліджень на сьогоднішній день свідчить про те, що  Омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які містяться в рибі та біологічно активних додатках на основі риб'ячого жиру, тобто, ейкозапентаєнова кислота (EPA) і докозагексаєнова кислота (DHA), зменшують ризик розвитку злоякісних пухлин набагато ефективніше, ніж Омега-3 жирні кислоти (альфа-ліноленова кислота (ALA)), що є в рослинах та оліях, виготовлених з них.

Зусилля команди з Університету Гельфі були спрямовані саме на те, щоб дослідним шляхом доказати цей факт.

Результати показали, що всі види Омега3 сприяють  зниженню ризику розвитку раку молочної залози, а також зменшують розмір пухлин.

Однак дослідження вказує на те, що EPA + DHA у вісім разів ефективніші, ніж ALA.

Тобто, споживання морської риби та біологічно активних додатків на основі риб'ячого жиру значно більш ефективне для зниження ризику раку молочної залози і поліпшення перебігу онкологічних захворювань.

Здивувало те, що вживання жирних видів морської риби може відстрочити менопаузу на три роки.

Отже, ми отримуємо достатню кількість Омега-3 на основі морської риби в нашому раціоні?



Як стверджує Independent, типова північноамериканська дієта містить приблизно від одного до трьох грамів альфа-ліноленової кислоти в день і  100-150 мг ейкозапентаєнової (EPA) і докозагексаєнової кислот (DHA) в день.

Ці цифри узгоджені з  Інститутом медицини.

Однак,  дослідження доказують, що надходження EPA і DHA з продуктами харчування повинні бути набагато більшими, щоб запобігати хронічним захворюванням.

Це не нова концепція.

У 1999 році в доповіді Національного інституту охорони здоров'я було рекомендовано, щоб з метою сприяння оптимальному здоров'ю і профілактики захворювань EPA+DHA має становити 0,3 відсотка від  щоденного споживання продуктів.

Ґрунтуючись на цій рекомендації, Інститут DHA-EPA Omega-3 повідомляє, що це відповідає 433-600 мг EPA+DHA для дітей у віці від одного до восьми років.


Цей рівень може бути досягнутий в раціоні за рахунок споживання від двох до трьох порцій риби в тиждень або шляхом додавання високоякісних біологічно активних додатків Омега-3 EPA+DHA.





Попередні дослідження показали, що в меню північноамериканських дітей є ще більш низькі дози EPA і DHA, ніж у дорослих.

Фактично, 84 відсотки дітей споживають менше однієї порції риби або морепродуктів в тиждень.

У нас, я думаю, цей показник ще менший. Крім того, в наших магазинах навряд чи знайдеш якісну морську рибу. Навіть дорога червона риба, скоріше за все, є вирощеною на фермах, з понаднормовим вмістом антибіотиків і без всяких там Омега3.

Залишається чорноморська, яка часто теж невідомої якості...

Тому альтернатива - це якісні біологічно активні додатки, які можна купити в аптеках та через інтернет.

Я використовую продукцію харківської фірми Грін-віза.


А, взагалі, - ваше здоров'я і здоров'я вашої родини у ваших руках і вибір - за вами! ;)

Немає коментарів: