Одна з професій, яка все ще займає важливе місце в нашому житті, і, що має немале значення, користується великим попитом у роботодавців, - це кухар.
Крім того, зважаючи на те, що культура харчування, смаки формуються саме в дитинстві, так необхідно привернути увагу школярів до питань здорового харчування, розвивати бажання вивчати кулінарію і вміти приготувати смачні та поживні страви хоча б для себе.
А в цьому допомагають різноманітні кулінарні конкурси, майстер-класи, які яскраво та невимушено підносять професію кухаря на новий рівень та викликають прагнення спробувати свої сили в мистецтві кулінарії.
Саме з огляду на таку поставлену мету в період з 13 по 25 квітня в Івано-Франківському коледжі ресторанного сервісу і туризму проходив щорічний загальноміський турнір "Шкільна кулінарна ліга", учасниками якого могли стати учні 9-11 класів закладів загальної середньої освіти м. Івано-Франківська.
Організаторами конкурсу є Департамент освіти та науки Івано-Франківської міської ради у співпраці з Івано-Франківським коледжем ресторанного сервісу і туризму НУХТ.
Організаційний комітет, який займався проведенням турніру, включав Микулу Наталію Петрівну, заступника директора Департаменту, Бойчук Світлану Василівну, головного спеціаліста з питань загальної середньої освіти та Хромея Мирослава Ярославовича, заступника директора коледжу.
Сам коледж став місцем проведення всіх турів конкурсу, а також надавав методичну та професійну допомогу.
В склад журі турніру ввійшли викладачі спецдисциплін Івано-Франківського коледжу РСіТ НУХТ Горпинко Тамара Миколаївна, Душенко Романія Володимирівна, Намурована Марія Василівна, Пйонтко Ганна Зіновіївна; Здельник Раїса Петрівна, старший майстер; а також фахівці в галузі кулінарії, представники готелю-бутіка "Фонтуш" та фірми "Надія".
Турнір проходив у два тури.
Перший тур - відбірковий - включав два етапи: презентаційний та основний. Після представлення команди учасників чекали тестові завдання на теми санітарії та гігієни, культури споживання їжі, режиму харчування, складання меню та технології приготування страв.
А далі - практичне приготування страв, цього разу - канапок з використанням до п'яти інгредієнтів та салату з, максимум, семи складників.
До фіналу потрапили п'ять команд:
- "Kvadroteam"- загальноосвітньої школи-ліцею №23 Прикарпатського національного університету ім. Стефаника;
- "Во! Як!"- ЗШ І-ІІІ ст. №22;
- "Ліниві вареники"- ЗШ І-ІІІст №21;
- "Сучасна галичанка"- Української гімназії №1;
- "Феєрія смаку" - ЗШ І-ІІІст. №18 м. Івано-Франківська.
Переможців було визначено за результатами підрахунку балів, які набрала кожна команда під час фінального туру.
Звичайно, школярі старалися і дуже хвилювалися. Надзвичайно важко було вибрати переможця, тому що всі страви були чудові та яскраві!
За результатами рішення журі (голова журі – Горпинко Тамара Миколаївна – викладач спецдисциплін Івано-Франківського коледжу ресторанного сервісу і туризму Національного університету харчових технологій) визначено переможцями:
І місце – команда “KVADROTEAM”
ІІ місце – команда “ВО! ЯК!”
ІІІ місце – команда “Феєрія смаку”.
Команди-переможці будуть нагороджені грошовими преміями:
- І місце – 20 000 грн,
- ІІ місце – 15 000 грн,
- ІІІ місце – 10 000 грн.
Кошти витратять на покращення приміщень шкільних їдалень.
Немає коментарів:
Дописати коментар