Чи такий страшний холестерин


Холестерин: ворог чи друг? 
 
При слові холестерин у більшості людей відразу виникають асоціації з моторошними жировими бляшками всередині кровоносних судин,  ожирінням і незмінними проблемами з серцем.
 
Повышенный холестерин: о чем это говорит и что надо делать? Спорт-Экспресс


У декого страх настільки великий, що вони повністю виключають з раціону тваринні жири. Але мало хто знає, що насправді холестерин потрібен нашому організму. Більш того, він виробляється нашою власною печінкою і деякими іншими органами. Всього 20% від загальної кількості холестерину надходить з їжею.


Навіщо холестерин потрібен нашому організму?

Холестерин виробляється в печінці, нирках, надниркових залозах і кишечнику, а також статевими залозами.

Спектр дії жирного спирту досить широкий:

● холестерин вбудовується в клітинну мембрану і зміцнює її, додаючи необхідну жорсткість;
● є ключовою ланкою в синтезі статевих гормонів, кортикостероїдів, жовчі, вітаміну Д;
● захищає еритроцити від гемолітичних отрут.

Судячи з  функцій, які він виконує, холестерин навіть дуже корисний. То чому багато хто його так боїться?


Хороші й погані види холестерину

Справа в тому, що холестерин не може самостійно пересуватися по нашому організму, тому, потрапляючи в потік крові з органа-виробника, він з'єднується зі спеціальним білком і утворює ліпопротеїд (ЛП).

Таких ліпопротеїдів існує 4 різновиди:

Хіломікрони. Виробляються в кишечнику і переносять харчові жири з кишечника в печінку.   

ЛП дуже низької щільності. Жири, поступаючи в печінку, перетворюються на холестерин, а цей ліпопротеїд переносить його (а також тригліцериди і фосфоліпіди) до тканин інших органів.

ЛП низької щільності. По суті є копією попереднього ліпопротеїду, але спеціалізується виключно на холестерині.

ЛП високої щільності. Збирає холестерин, що «загубився»,  і повертає в печінку для подальшої переробки на жовч.

Таким чином, холестерин сам собою корисний і потрібний нашому організму. Але так склалося, що в процесі транспортування він може «випадати» з ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності і налипає на стінках судин. І для його нейтралізації потрібен ліпопротеїд високої щільності. У підсумку важливий не тільки рівень загального холестерину в крові, але й співвідношення ЛП низької щільності до ЛП високої щільності.

Що робити, якщо підвищений холестерин?
 
Дізнатися, чи підвищений холестерин, можна за допомогою спеціальних лабораторних досліджень. Передумовами до такої перевірки є зайва вага і різні «сердечні» прояви: швидка стомлюваність, задишка. Якщо аналіз крові показав підвищений рівень холестерину з ухилом в низькощільний ЛП, необхідно дотримуватися харчової дієти з обмеженим вмістом тваринних жирів.

На час відновлення балансу холестерину потрібно прибрати з раціону м'ясо тварин і сало, будь-які ковбаси, паштети і тушонки, майонез, жирне вершкове масло, вершки і сметану, панцирні морепродукти. Віддайте перевагу зеленим овочам, рибі та кашам.

Але важливо розуміти, що лише 20-25% холестерину потрапляє ззовні, а більша частина виробляється самим організмом. Тому, крім дієти, швидше за все, доведеться приймати медикаментозні препарати. Для призначення курсу лікування можна звернутися до терапевта або записатися на огляд до кардіолога.

Немає коментарів: