Використати час посту для схуднення


Як схуднути під час посту.

У період посту можна зробити раціон кориснішим, очистити організм і покращити здоров'я.

Великий піст 2021: календар харчування
 

Звісно, піст – не стільки про їжу, скільки про  духовність.

Через такий досвід варто пройти навіть далеким від релігії людям. За 40 днів можна легко схуднути як мінімум на 10 кг, а, заразом, м'яко очистити кишечник і підвищити рівень енергії.

Ваше життя неминуче зміниться на краще. Головне – правильно себе налаштувати і вибрати правильне меню.

Користь посту

Насправді, тимчасова відмова від м'яса для організму м'ясоїдів тільки на користь.

М'ясо – важкий продукт, на засвоєння якого йде багато енергії.

Експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я рекомендують їсти червоне м'ясо не більше одного-двох разів на тиждень. Фахівці American Institute for Cancer Research і World Cancer Research Fund довели, що речовини, які містяться в червоному м'ясі, здатні підвищувати ризик раку стравоходу, легенів, грудей, підшлункової залози. 

Дослідження показують, що всього кілька тижнів без м'яса істотно знижують рівень "поганого" холестерину і тиск. Любителі м'яса зазвичай їдять його занадто багато і піст – чудовий привід дозволити організму і травній системі відпочити.


Піст може також стати містком до більш здорового харчування. Можливо, ви давно думали щось змінити в меню, але все не наважувалися. Іноді нам здається, що без більшості звичних продуктів нам не прожити. Коли ми ставимо собі таку мету і виключаємо їх тимчасово з меню, розуміємо, що все не так і складно. А якщо при цьому відчуваємо себе набагато краще і краще виглядаємо, то просто вже до них не повертаємося.

Багато хто позбавляється під час посту від "цукрової" залежності. Півтора місяці ви живете без промислових солодощів, в яких не тільки багато цукру, але й пальмової олії, а також різноманітних підсилювачів смаку, що викликають важку харчову залежність.

 Ваша мікрофлора перебудовується, організм очищується, і ви спокійно живете без магазинних тортиків і печива, підтримуючи нормальну вагу.


Веганський раціон, яким, по суті, є пісне меню, сприяє нормалізації травлення, оздоровленню кишечника. А здоров'я кишечника – запорука здоров'я всього організму і швидкого схуднення. Ви назавжди забудете про запори, синдром "млявого кишечника", а також зменшите до мінімуму проблеми з печінкою, серцем і тиском через велику кількість занадто жирної, нездорової їжі.

Дотримуватися посту не складно ще й тому, що більшість ресторанів пропонують смачні пісні страви і нікому не потрібно пояснювати, чому ви не їсте м'ясо.

Що їсти під час посту

Для того щоб піст пішов на користь, потрібно правильно спланувати на цей період меню.

Харчування має бути повноцінним і збалансованим. І поки ви не їсте тваринний білок, його треба замінювати рослинним, а також приділити особливу увагу наявності у вашому раціоні всіх принципово важливих вітамінів, мікро- і макроелементів.

Білок тваринного походження замінюємо на білок рослинний. Тобто, їмо бобові, горіхи, злаки, шпинат, цвітну капусту.


Але м'ясо – це не тільки білок. Це ще й джерело заліза. Якщо заліза мало, можуть розвинутися анемія, хронічна втома, виникнути проблеми з кишечником, волоссям і зубами.

Чудові рослинні постачальники заліза: гарбузове насіння, сочевиця, кунжут, гречка, квасоля, курага, мигдаль. Є залізо також у волоських горіхах, яблуках і навіть у моркві.

Обов'язково потрібно стежити, щоб у раціоні було достатньо кальцію.

Додайте до меню сушені трави (майоран, чебрець, сушений кріп, чабер, шавлія, материнка, насіння селери), насіння льону, кунжут, мак, а також сезонні коренеплоди, зелень. Їх смачно додавати як у салати, так і в основні страви.

Гриби у піст теж можна використовувати, але ви повинні розуміти, що отримати протеїн з них практично неможливо. Тому гриби – хіба що приємна на смак приправа.

Намагайтеся складати щодня різне меню, з різних продуктів, щоб отримувати якомога більше корисних речовин. З круп обирайте грубого помолу: "п'ятихвилинна" вівсянка або гречка не підходять, в них практично немає поживних речовин.

Їжте фрукти, корисні рослинні жири. Якщо без м'яса зовсім важко, додавайте до раціону соєві продукти: м'ясо, молоко, тофу. Чудова альтернатива коров'ячому молоку – мигдальне. Під час приготування страв використовуйте різноманітні натуральні спеції, сушені трави.

І в піст, і в будь-який інший час ви схуднете за умови, якщо будете вживати менше калорій, ніж витрачаєте протягом дня.

Немає сенсу переходити на пісний раціон, і продовжувати переїдати. Наприклад, жінка з нормальним метаболізмом і вагою 65 кг витрачає в стані спокою близько 1400 ккал. Якщо ви не займаєтеся спортом, додамо ще 200 ккал і отримаємо 1600. Тобто, для підтримки ваги вам необхідно з'їдати 1600 ккал в день, а якщо ви хочете схуднути, є сенс складати меню на 1300 ккал.

І не думайте, що якщо ви заміните м'ясо картоплею і хлібом, то схуднете. Картоплю краще взагалі прибрати з меню до травня: в ній немає жодної користі, тільки зайві калорії.

Цільнозерновий хліб також слід вживати в міру.

 Часто ті, хто постить, їдять багато жирного насіння і горіхів і насичених простими цукрами сухофруктів. Їсти їх можна і треба, але розраховуйте раціон так, щоб ви не перевищували вашу калорійність.

Дуже важливе правило: їжте більше натуральних, свіжих, насичених вітамінами, макро і мікроелементами продуктів. Це, в першу чергу, сезонні коренеплоди, овочі і фрукти. Якщо організм буде отримувати повноцінне харчування, всі необхідні йому речовини, він не буде голодувати і вас не буде тягнути на солодке і калорійні продукти.

На олії не варто  смажити – використовувати тільки антипригарну сковороду. Краще всі страви готувати на грилі, запікати або на пару. Якщо тушити і варити, то без олії. Ложку оливкової можна додати у вже готову страву, так вона збереже всі свої корисні властивості.

Вранці найкраще їсти крупи (70 грамів сухої крупи) з невеликою кількістю насіння і горіхів або столовою ложкою оливкової олії. В ідеалі вівсянку, гречку або кіноа.

Все, що пов'язано з пшеницею (пшенична крупа, булгур, манка, кускус), краще не вживати. Для схуднення вони не підходять, це все одно, що їсти пшеничний хліб.

На обід – бобові з овочами. Вечеряти краще великою порцією салату зі свіжих коренеплодів із сиром тофу. Також протягом дня їжте різноманітні овочеві супи, можна робити пісні голубці і плови на основі бурого або чорного рису.

В необмеженій кількості – свіжі овочі, коренеплоди, зелень. Обов'язково використовуйте рослинні олії (в ідеалі – три ложки оливкової олії в день, але для схуднення не пізніше 17:00).

Якщо хочете позбутися від зайвих кілограмів, солодкі фрукти і сухофрукти краще їсти в першій половині дня. Потім на перекус – несолодкі, на кшталт грейпфрутів, несолодких яблук.

Ну, і вживайте побільше води. Вона в принципі потрібна для нормальної роботи кишечника, але особливо – коли ви їсте багато клітковини.

Як би там не було, не забувайте, що піст – це не дієта, не час, коли ви стійко відмовляєтеся від улюблених ласощів, а шлях до змін, і набагато важливіших, ніж харчові звички. Коли ви їсте помірно, причому вживаєте просту, наповнену вітамінами їжу, свідомість прояснюється, розкривається глибокий внутрішній потенціал.

Ви ясно бачите свій шлях, свої можливості, розумієте, куди йдете, що вам на благо, а що заважає, кого б хотіли бачити поруч із собою на цьому шляху, а з ким краще попрощатися. Це масштабне генеральне прибирання, очищення внутрішнього і зовнішнього простору. Всім, хто дотримується і не дотримується посту, бажаю світла й радості! Нехай майбутні півтора місяці стануть початком нового прекрасного життя!

Немає коментарів: