Чи знаєте ви, що таке пажитник?

Пажитник (фенугрек) та страви з цією чудовою пряністю


Пажитник (фенугрек) - це надзвичайно популярна в Греції та Єгипті пряність.Він надає приємного стійкого аромату картопляним та грибним супам, а також входить до складу відомих приправ Каррі та Хмелі-сунелі.
 

Пажитник - рослина з сімейства бобових, він має чимало назв - гуньба сінна, грецьке сіно, шамбала, фенугрек, окладник, буркотина, чаман, грибна трава.


Плоди пажитника неправильної форми, жовтого кольору, вони розміщені у стручку.

На смак солодкаві з гірчинкою, якщо посмажити , отримують присмак паленого цукру.

Ця рослина має насичений аромат.


Пажитник росте у Східній Європі, зокрема в Україні, на Кавказі, в горах Туреччини, Іраку, Ірану і Середньої Азії, зустрічається у Єгипті та Ефіопії. Культивується всюди, де помірний та теплий клімат і  глинисті грунти.





Також пажитник можна вирощувати і вдома, в горщику, спробуйте - це цікаво!


Насіння пажитника смажать та розтирають у порошок.







Цією спецією ароматизують деякі сорти сиру.















Терте насіння є основою для багатьох сумішей приправ : хмелі-сунелі, карі та інших.

Порошок з верхівки рослини додають до страв з картоплі, цибулі, грибів.

Молоді листки використовують у салати, супи, соуси, при сироварінні, до м'ясних страв.









На Сході з моченого насіння готують соус хельба.


Пажитник використовують також  у кондитерських виробах.





У Індійській кухні насіння пажитника незамінне для багатьох страв, наприклад, його додають у суп дал.



Пажитник містить велику кількість галактоманнана, відомого під назвою "камедь пажитника", який використовується як харчова добавка Е417 . 



Пажитник має властивості афродизіака. Насіння шамбали містять сапоніни, які, як вважається, стимулюють вироблення чоловічих статевих гормонів, у тому числі тестостерону.

У аюрведичній медицині приправу пажитник використовують для лікування виразкової хвороби, зміцнення жіночого здоров’я. Спектр медичного застосування рослини широкий, тому що вона володіє сильними протизапальними властивостями, діє на людину заспокійливо, сприяє загоєнню ран.

Пажитник  – це чудовий засіб для ослабленої хворобою людини, особливо при проблемах нервової, дихальної або репродуктивної системи.

Вживання плодів пажитника у вигляді кашки стимулює лактацію у  жінок, які годують немовлят, а також  сприяє прискоренню росту волосся.

Пасту, приготовану з плодів пажитника, накладають на фурункули, виразки і  рани, що важко загоюються, оскільки ці боби містять рослинну слиз і клейкі речовини. Нанесення такої пасти на рани швидко заспокоює подразнення та знімає запалення. Подібним чином паста пажитника діє і при вживанні у їжу.

У поєднанні з відваром валеріани пажитник буде заспокійливим засобом.

Пажитник в суміші каррі  сприяє покращенню травлення. 




Пророщене насіння пажитника – лікувальний харчовий продукт, який застосовується при проблемах травлення або послабленій функції печінки.


В якості тоніка пажитник можна приймати щодня, одну столову ложку порошку, розігрітого в чашці молока.




Вживання препаратів на основі пажитника допомагає знизити кількість холестерину та цукру в крові. 

Пийте настій з бобів, додавайте їх у різні страви і зробите хорошу послугу своєму серцю, зменшите відкладення холестерину в судинах, а, отже, зможете в майбутньому уникнути серйозних недуг.


А ось декілька рецептів страв, в яких застосовується ця чудова спеція.

Овочевий суп з пажитником 

 



Складники: 

  • 1/2 невеликого качана капусти (цвітної або білокачанної) ,
  • 4 картоплини,
  • 4-5 помідорів,
  • 1 чайна ложка плодів пажитника,
  • 2 столові ложки рослинної олії (краще оливкової),
  • 2 столові ложки манної крупи,
  • 1 склянка молока,
  • дрібка перцю чилі, куркуми, асафетиди та коріандру,
  • сіль за смаком.

1. Помити і дрібно нарізати невеликий качан цвітної (можна білокачанної) капусти, картоплю та очищені від шкірки помідори.

2. Картоплю і капусту залити водою, поставити на вогонь. Після доведення до кипіння додати в овочевий бульйон одну склянку молока. Залишити  на малому вогні.

3. Плоди пажитника підсмажити на рослинній олії, додати щіпку чилі, куркуми, асафетиди, коріандру. Простежте, щоб пажитник підсмажився злегка, інакше смак стане гірким.

4. Через одну хвилину додайте помідори, перемішайте все, потім вилийте ароматну заправку в бульйон з картоплею і капустою і посоліть.

5. Підсмажте на сковороді 2 ст. л. манки. Коли капуста стане м’якою, додайте у ваш суп   манку. Нехай покипить ще 5 хвилин. Готову страву прикрасьте зеленню.

Суп можна подрібнити блендером і перетворити його на суп-пюре.

 Чай з пажитника

 


1. Залийте 1 чайну ложку насіння 1 склянкою води, залиште настоюватися на всю ніч.

2. Вранці доведіть чай до кипіння, процідіть, щоб видалити боби, додайте 1 чайну ложку  меду.

Такий тонізуючий чай дуже корисний для зміцнення нервової системи і поліпшення травлення. Він також допомагає дихальній системі і репродуктивним органам.


Печена картопля з пряною пастою 

 


1. Картоплю запекти.

 2. 2 чайні ложки пажитника змішати зі 1 склянкою сметани та сіллю до смаку, розтерти масу з 50г тертого твердого сиру до однорідної пасти. Пряну пасту подати до гарячої картоплі.


Курка пікантна

 



Складники:
    • 1 курка (1кг),
    • 1 цибулина,
    • 1 морквина,
    • 1 лимон,
    • 1-2 гілочки селери,
    • 2 чайні ложки сушеної петрушки,
    • 1/2 чайної ложки гвоздики,
    • 1/4 літра води,
    • 1/2 чайної ложки пажитника,
    • 1/4 чайної ложки тим'яну,
    • 100 мл яблучного оцту,
    • 1 чайна ложка солі,
    • 110г оливкової олії.

      Приготування:

      1. Курку випотрошити, вимити і розділити на 8 частин.

      2. Шматки обсмажити в оливковій олії в сотейнику, потім полити оцтом, змішати з сіллю та гарячою водою, додати цибулю, нарізану кружальцями, моркву, нарізану соломкою, і прянощі, зав'язані в марлевий мішечок.

      3. Закрити кришкою і протушити протягом 30 хвилин.

      4. Курку витягнути з сотейника в глибоку миску, полити соком, який утворився. Зверху покласти дольки лимону, страву охолодити, накрити кришкою і відкласти в холодильник на 6 годин.

      Таку пікантну курку можна подавати як холодну страву.

      Спробуйте і ви приготувати страви з чудовою спецією - пажитником. Я вас запевняю, не пожалкуєте! ;)

      Немає коментарів: