Секрети м'ясних страв

    Продукти, які зроблять м'ясо м'яким та соковитим

 

   Як зробити так, щоб шматок жорсткої свинини або яловичини став м'яким та ніжним?
 Звичайно, соковитого стейку з такого м'яса не вийде, а ось відмінний гуляш, рагу, смажене або запечене м'ясо - цілком. Розповім, як врятувати ситуацію!



  
   Існує ряд продуктів-помічників, які здатні розм'якшити волокна навіть найжорсткішого  м'яса, додаючи йому соковитості і пікантних ноток. 
  
Цибуля

   Майже ні одна м'ясна страва не обходиться без цибулі та цибулевого соку.  

   Можна нарізати цибулю півкільцями, дрібно нашаткувати, перемолоти в м'ясорубці чи блендером або навіть натерти на тертці (ось вона, профілактика ГРЗ ), потім змішати з м'ясом 1: 1 і залишити на декілька годин під гнітом.
 


  Гірчиця


   Цей продукт - відмінний компаньйон м'яса!

   Гірчиця гостра та діжонська
 у вигляді порошку, соусу, а також  в зернах не тільки відмінно розм'якшує м'ясні волокна, але і додає пікантний аромат і легку пекучість.  

    Гірчицею можна натерти цілий шматок м'яса або кусочки необхідної величини, витримати 15-20 хвилин, потім смажити, готувати гуляш, рагу чи запікати в духовці.

   Для запікання  м'яса можна використати термостійку форму, додати  трохи води, а потім періодично поливати м'ясо утвореним соусом. Чим більше ви додасте води, тим більше буде соусу, який ви потім зможете використати для поливання гарнірів та відрізаної порції м'яса. 

   Спочатку потрібно дати м'ясу запектися 20 хв. при 230С, а потім температуру знизити до 200С а форму накрити кришкою(якщо така є), фольгою чи пергаментом і продовжувати запікання до 1,5 годин.
  





Я деколи загортаю замаринований шмат м'яса у фольгу і печу  при 
200 С 1 -1,5 години.





Алкоголь 


Сухе вино (червоне або біле), пиво, горілка.

 У вині м'ясо замочують попередньо, а горілку (приблизно 50 г) доливають в  печеню або рагу, які готуються.

 Пиво (мова про живе пиво)- чудовий варіант для маринування цілого шматка свинини або яловичини. 

Побоювання щодо алкоголю є зайвими: він повністю випаровується під час теплової обробки. 


Лимонний, гранатовий, ананасовий сік 


Всі ці соки - відмінні пом'якшувачі, однак, використовуючи такий маринад, необхідно слідкувати, щоб м'ясо маринувалося не надто довго (достатньо 30 хвилин) - є небезпека, що воно, навпаки, стане "гумовим".   


 Розсіл 



   Капустяний або огірковий
 розсіл - відмінний варіант, до речі!  

 







  Надає пікантних ноток і солити страву вже не потрібно.











 
Мінеральна вода



 Це перевірений спосіб пом'якшення м'яса, рекомендований  кухарями зі стажем.

Краще вибирати мінеральну воду лікувально-профілактичного типу: «Єсентуки»,  «Боржомі», "Лужанську", "Поляну квасову", "Миргородську" , тобто з солонуватим смаком. 


Крохмаль 


Спробуйте вимочити жорстке м'ясо у воді з розведеним у ній картопляним крохмалем - результат вас здивує!  

Соковиті шматочки з хрусткою скоринкою гарантовані. 






Кефір та натуральний йогурт


Якщо змішати кисломолочні продукти з улюбленими ароматними прянощами і залити цією сумішшю м'ясо на декілька годин, то воно стане м'яким та соковитим! 








Соєвий соус 


Замариноване в соєвому соусі (про те, як вибрати якісний соєвий соус, я розкажу іншим разом) м'ясо за 1-1,5 години набуває м'якості, насиченого темного кольору та характерного присмаку.  

Рекомендую! 



 

Поекспериментувавши з різними маринадами, ви обов'язково підберете варіант, який підходить саме вам.  
  
А також можна поєднувати ці компоненти з прянощами, приправами, оліями.

І ще один важливий момент : ніколи  не соліть м'ясо заздалегідь! Сіль витягує з нього всі соки ще до початку приготування.  

Запишіть ці рекомендації!  
Тепер приготовані вами шашлик,  гуляш, запечене чи смажене м'ясо стануть неймовірно смачними і соковитими! ;)

Немає коментарів: