Лимон та лайм
Лимон та лайм - королі нашої кухні, без яких ми не можемо собі уявити приготування їжі, випічки, напоїв. Вони освіжаючі, яскраві, енергійні! А скільки різних вітамінів та мікроелементів вони містять в собі! Екзотичні, але в магазинах протягом всього року і завжди під рукою. Мабуть, вони відомі, але ви впевнені? Читайте!
Що містить лимон? Наш герой лимон Citrus Limon - екзотичний прибулець із Середньої Азії.
Лимон - це невисоке тернисте деревце з глянцевим світло-зеленим листям.
Йому не подобаються тропіки, він росте в субтропічному кліматі. Буває, що в таких умовах лимонні дерева цвітуть і плодоносять круглий рік!
Цвіте білими ароматними квітами, з яких потім формуються плоди, які в ботанічній класифікації -... ягоди.
Зовнішня оболонка плоду складається з двох шарів - кольорового flavedo і альбедо - білого пінистого.
Під шкірою знаходиться дуууже соковита м'якоть, чудова за своїм складом та властивостями.
Перш за все, в лимоні та лаймі багато:
- органічних кислот, зокрема лимонної кислоти,
- вітаміну В1, В2 і С,
- багато пектину,
- флавоноїдів,
- гірких сполук
- ... і тільки 4% цукру.
Лимонний сік використовується, в основному, в свіжому виді - тоді не втрачаються вітаміни! Додається до салатів, супів, м'яса, риби, десертів, тортів, морозива ... на що вистачає нашої фантазії!
В шкірці лимону є ефірні масла, влучно названі Oleum Citri.
Головний і найбільш цінний компонент є лімонен, є й інші сполуки з сильними антибактеріальними і протигрибковими властивостями.
Лимонне масло додається до багатьох лікарських засобів, воно використовується також у випічці, для виробництва спиртів та косметики.
На жаль, я повинна додати ложку дьогтю в цю бочку меду - завжди, завжди, завжди пам'ятайте, що цедра лимонів, які ми купуємо в магазинах, містить цілий букет хімічних речовин, які дозволяють тривале зберігання і транспортування фруктів. Від цих речовин важко позбутися , важко змити - краще відмовитися від вживання шкірки в їжу (на жаль ...). Можна вживати шкірку тільки тих лимонів, які ростуть у вас в саду або вдома в горщику і про які ви точно знаєте все - чим поливані, чим підживлені і т.д.
З Азії до Європи і далі, тобто трохи географії та історії.
Предком лимону, ймовірно, є памела, очевидно,схрещена з помаранчами ... існує багато здогадок і достеменно не відомо, але справа в тому, що ми на даний час не зустрічаємо лимона в дикій природі - він є тільки в штучно вирощених садах.
Лимон пройшов довгий шлях - від регіону передгір'я Гімалаїв і в дванадцятому столітті потрапив у середземноморські країни, де вирощується і сьогодні.
Чи можна в це повірити, але наш герой не відразу завоював популярність як рослина з їстівними плодами! Він був оцінений як декоративне дерево з чудовим запахом ароматних квітів, а також - як джерело деревини.
Французи стверджують, що це , власне, у них і лише в сімнадцятому столітті! - почали використовувати лимони для кулінарних цілей. Скільки тут правди - не відомо. Можливо, лимон використовували ще раніше, в арабській та китайській кухнях, можливо, спочатку це зробили італійці, ще перед французами та голландцями ... і знову ці здогадки і загадки ...
Лайм - брат лимона.
Лайм, aurantifolia - під такими назвами, можна зустріти цю витончену рослину з темно-зеленими, блискучими, меншими, ніж лимон, фруктами.
Лайм походить з малайського архіпелагу, звідки він потрапив до Індії, а потім в Аравію і Єгипет. Потім він був завезений в Америку - на даний час Мексика є світовим лідером у вирощуванні лайма.
Чи варто запрошувати лайм на вашу кухню? Звичайно!
Соковиті, невеликі плоди містять багато:
- кальцію,
- фосфору,
- калію,
- вітаміну С.
Більш кислий, ніж лимон, лайм містить тільки 0,8% цукрів. Без лимона (лайма, звичайно, теж) не можна собі уявити приготування їжі, і багато рецептів втратять свою родзинку, якщо в них не використати ці плоди. І добре! Тому що це здорові та смачні екзотичні гості, які надовго оселилися в сучасній кухні.
Використовуймо їх досхочу, в різних видах і до різних страв! ;)
Немає коментарів:
Дописати коментар