Приправи на нашій кухні

 Лимон та лайм


   Лимон та лайм -  королі нашої кухні, без яких ми не можемо собі уявити приготування їжі, випічки, напоїв. Вони освіжаючі, яскраві, енергійні! А скільки різних вітамінів та мікроелементів вони містять в собі! Екзотичні, але в магазинах протягом всього року і завжди під рукою. Мабуть, вони відомі, але ви впевнені? Читайте!




   Що містить лимон?   Наш герой лимон Citrus Limon - екзотичний прибулець із Середньої Азії.  

 Лимон - це невисоке тернисте деревце з глянцевим світло-зеленим листям. 
   Йому не подобаються тропіки, він росте в субтропічному кліматі. Буває, що в таких умовах лимонні дерева цвітуть і плодоносять круглий рік!  









  
  Цвіте білими ароматними квітами, з яких потім формуються плоди, які в ботанічній класифікації -... ягоди.  

  Зовнішня оболонка плоду складається з двох шарів - кольорового flavedo і альбедо - білого пінистого. 
  Під шкірою знаходиться дуууже соковита м'якоть, чудова за своїм складом та властивостями.
  

 Перш за все, в лимоні та лаймі багато:
  •  органічних кислот, зокрема лимонної кислоти, 
  •  вітаміну В1, В2 і С, 
  • багато пектину, 
  •  флавоноїдів, 
  •  гірких сполук
  •  ... і тільки 4% цукру.

 


 Лимонний сік використовується, в основному, в свіжому виді  - тоді не втрачаються вітаміни! Додається до салатів, супів, м'яса, риби, десертів, тортів, морозива ... на що вистачає нашої фантазії! 







  В шкірці лимону є ефірні масла, влучно названі Oleum Citri.
   Головний і найбільш цінний компонент є лімонен, є й інші сполуки з сильними антибактеріальними  і протигрибковими властивостями.  
   Лимонне масло додається до багатьох лікарських засобів, воно використовується також у випічці, для виробництва спиртів та косметики. 


  На жаль, я повинна додати ложку дьогтю в цю бочку меду - завжди, завжди, завжди пам'ятайте, що цедра лимонів, які ми купуємо в магазинах, містить цілий букет хімічних речовин, які дозволяють тривале зберігання і транспортування фруктів. Від цих речовин важко позбутися , важко змити - краще відмовитися від вживання шкірки в їжу (на жаль ...). Можна вживати шкірку тільки тих лимонів, які ростуть у вас в саду  або вдома в горщику і про які ви точно знаєте все - чим поливані, чим підживлені і т.д.

З Азії до Європи і далі, тобто трохи географії та історії.

 

   
   Предком лимону, ймовірно, є памела, очевидно,схрещена з помаранчами ...  існує багато здогадок і достеменно не відомо, але справа в тому, що ми на даний час не зустрічаємо лимона в дикій природі - він є  тільки в штучно вирощених садах.

   Лимон пройшов довгий шлях - від регіону  передгір'я Гімалаїв  і  в дванадцятому столітті потрапив у середземноморські країни, де вирощується і сьогодні.  

  
  Чи можна в це повірити, але наш герой не відразу завоював популярність як рослина з їстівними плодами! Він був оцінений як декоративне дерево з чудовим запахом ароматних квітів, а також -  як джерело деревини.
 
   Французи стверджують, що це , власне, у них і лише в сімнадцятому столітті! - почали використовувати лимони  для кулінарних цілей. Скільки тут правди  - не відомо. Можливо, лимон використовували ще раніше,  в арабській  та китайській кухнях, можливо, спочатку це зробили італійці, ще перед  французами та голландцями ... і знову ці здогадки і загадки ...

Лайм - брат лимона.

 

  Лайм,  aurantifolia - під такими назвами, можна зустріти цю витончену рослину з темно-зеленими, блискучими, меншими, ніж лимон, фруктами.
  

 Лайм походить з малайського архіпелагу, звідки він потрапив до Індії, а потім в Аравію і Єгипет. Потім він був завезений в Америку - на даний час Мексика є світовим лідером у вирощуванні лайма.  

    Чи варто запрошувати лайм на вашу кухню? Звичайно!  

   Соковиті, невеликі плоди містять багато:
  •  кальцію, 
  • фосфору,
  •  калію, 
  • вітаміну С. 

   Більш кислий, ніж лимон, лайм містить тільки 0,8% цукрів.   Без лимона (лайма, звичайно, теж) не можна собі уявити приготування їжі, і багато рецептів втратять свою родзинку, якщо в них не використати ці плоди. І добре! Тому що це здорові та смачні екзотичні гості, які надовго оселилися  в сучасній кухні.
  
   Використовуймо їх досхочу, в різних видах і до різних страв! ;)

Немає коментарів: