Джерело вітамінів навесні

 Трохи призабутий шпинат

   


    Після перших теплих весняних днів хочеться справжнього літа, хоча би в стравах. Наше бажання частково може здійснити страва зі шпинату. Але не всі люблять, та, зрештою, і не всі знають, які страви можна приготувати з нього. Але про страву - пізніше.



А тепер трохи про цю рослину. 


    Шпинат — однорічна трав’яниста рослина, перші проби культивування якої були зроблені в Ірані (в ті часи — Древня Персія). Сьогодні основні світові виробники шпинату — Китай і США. 

   Однак ця корисна рослина прекрасно вирощується і в городніх умовах, і поширена в дикому середовищі, переважно на Кавказі, в Афганістані та Туркменії.

   Своєму поширенню в Європі шпинат зобов’язаний безглуздій помилці. При його вивченні швейцарським професором Густавом фон Бунге були опубліковані дані про небувалий вміст заліза в рослині — 35 мг на 100 г! Шпинат тут же потрапив у всі аристократичні будинки і почав активно використовуватися в дитячому харчуванні. Лише пізніше неточність розкрилася, та й не помилкою вона була, а неточністю: вчений досліджував склад сухого шпинату, а не свіжого. У свіжому ж продукті заліза у багато разів менше - від 3,5 до 13 мг на 100г. Після оприлюднення реального складу рослини інтерес до неї, особливо з боку лікарів, згас, і попит на шпинат помітно впав.


 Як і у всіх видах весняної зелені, поживна цінність шпинату в рослинних білках  (2,9 г / 100 г). Вміст жирів і вуглеводів низький.

 А ось вітамінний склад рослини просто разючий! 
  •  Вітамін  А і бета-каротин   100 г шпинату покриває 90% добової потреби. 
  • Вітаміном К (філохінон) шпинат забезпечить на 4 дні наперед.
  • Вітаміну С в ньому більше половини денної норми, а крім того, він забезпечить організм практично всіма вітамінами групи В (В1, В2, В5, В6 і В9), вітамінами Е і РР. 
  • Окремо слід сказати про фолієву кислоту. Ця речовина вперше була виділена якраз зі шпинату. І хоча в100г шпинату її кількість 80 мкг, що становить 1/5 денної норми, шпинат може по праву вважатися лідером за його вмістом серед зелені, а, в порівнянні з іншими продуктами, його випереджають тільки арахіс, печінка і бобові.  

Шпинат - ліки і страва


   1.     Шпинат не дарма був названий французами «королем овочів» та «мітлою кишечника». Він містить велику кількість харчових волокон, які не перетравлюються. Насичуючись шлунковим соком, вони розбухають і, подібно щітці, змітаючи різні відкладення на його стінках, виводяться з організму.

2.    Головна роль  вітаміну К, якого так багато в шпинаті, — участь у синтезі білків, що відповідає за згортання крові. Це уберігає людину від великих крововтрат при пошкодженні тканин, в тому числі при операційному втручанні і в період менструальних кровотеч. Друга важлива функція вітаміну К — синтез транспортних білків, які забезпечують доставку поживних речовин органам і тканинам, в тому числі білка остеокальцину, що бере участь у формуванні кісток. Регулярне вживання шпинату сприяє зміцненню опорно-рухового апарату.

3.  Великий вміст каротиноїдів підтримує здоров’я очей і нормальну функцію зору.  У шпинаті каротиноїдів багато, але слід пам’ятати, що ступінь їх засвоюваності залежить від декількох факторів. Зважаючи на свою жиророзчинність, каротин краще засвоюється спільно з жирами (страви зі шпинату корисно заправляти рослинною олією або сметаною), а каталізаторами, що підсилюють процес, є вітаміни Е і С, яких в шпинаті також є достатньо.

4.    Низький відсоток цукру разом з фолієвою кислотою роблять шпинат відмінним продуктом для діабетичного харчування. Крім невисокої калорійності і здатності виводити шлаки, шпинат сприяє зміцненню нервової системи, що має велике значення для діабетиків.

5.    Шпинат — незамінний продукт для майбутніх мам. Крім фолієвої кислоти, яку зазвичай виписують в таблетках вагітним для правильного розвитку плоду і його системи кровотворення, шпинат протидіє запорам, насичує організм важливими вітамінами і знімає болі в поперековому відділі спини.

6.    Вивчення шпинату показало його протипухлинну активність, а також ефективність при туберкульозі. Якщо немає у наявності свіжого листя, придатного для вживання в їжу в натуральному вигляді, можна скористатися подрібненим замороженим шпинатом, який часто зустрічається в супермаркетах. Половину столової ложки шпинату заварюють склянкою окропом і настоюють 2 години. Проціджений настій слід приймати по півсклянки (50-70 мл) тричі на день.

7.    Поєднання великої кількості магнію з вітаміном В6 — це відмінний комплекс для зняття спазмів м’язів, зменшення нервової збудливості і тривожності, лікування порушень сну. У цьому сенсі шпинат є органічною заміною популярного препарату «Магне В6». Краще засвоєння корисних речовин можна забезпечити завдяки стравам зі шпинату (листя варити не більше 1 хвилини) з додаванням вершкового масла.

8.    Відомий рецепт використання шпинату для лікування і профілактики геморою. Для цього слід приготувати емульсію, що складається зі свіжого соку шпинату і мигдалевого масла в співвідношенні 1: 1 і вживати по 30-50 г кілька разів на день, попередньо струшуючи склад до однорідної консистенції.

Що ще потрібно знати про шпинат

1.    Ні в якому разі не можна готувати страви зі шпинатом про запас, їх необхідно вживати відразу ж.

    При зберіганні і наступному розігріві в шпинаті утворюється велика кількість солей азотної кислоти, а просто кажучи — нітратів. Потрапляючи в кишечник, нітрати вступають у зв’язку з продуктами білкового обміну, утворюючи нітрозаміни, що викликають рак.

2.   Шпинат потрібно вживати з обережністю  людям з сечокам’яною хворобою через великий вміст щавлевої кислоти, що сприяє утворенню каменів. Дію кислоти можна нейтралізувати  молоком або, приготувавши страву з використанням вершків

3. Такі ж застереження при гастриті, панкреатиті, виразкових захворюваннях шлунка, підвищеному згортанні крові і різних видах тромбозу.

Крем-суп зі шпинату

   


   Нелюбов декого до шпинату даремна! Шпинат не такий "страшний", як його уявляють! Я вже раніше описувала декілька рецептів супів-пюре зі шпинатом. А ось ще один з них.
   Густий крем-суп зі шпинатом, який я пропоную приготувати, - це  поезія смаку з вишуканим, привабливим ароматом.  
    Насичений крем-суп зі шпинату можна приготувати всього за півгодини, так що свій вільний час ви зможете присвятити ще якомусь хобі або сім'ї.
   Апетитний крем-суп подається з хрусткими грінками та ложечкою сметани, йогурту чи вершків.

   Складники на 6 порцій: 
  • 3 столові ложки оливкової олії,
  • 3 середні цибулини,
  • сіль та перець до смаку,
  • 2250мл води або курячого бульйону,
  • 750г свіжого листя шпинату,
  •  1,5 чайної ложки молотого каєнського перцю,
  • 1,5 столової ложки лимонного соку 
Приготування:

1.  На сковороді або в сотейнику розігріти оливкову олію, додати нарізану кубиками цибулю.  Цибулю обсмажити до світло-коричневого кольору (приблизно 7 хвилин). Для того, щоб не  цибуля не згоріла, слід додати 1-2 столових ложки води.
 2. Воду або курячий бульйон довести до кипіння. Додати промитий і нарізаний шпинат і кайенский перець, ще раз закип'ятити і варити протягом 5 хвилин.
3. За допомогою блендера подрібнити суп до однорідної кремоподібної суміші.  

4. Приправити сіллю, перцем і лимонним соком.

     Можна подавати з грінками, якщо любите - додати 1-2 чайні ложки сметани, вершків чи несолодкого йогурту.


   Додайте власні пропозиції з покращення цього рецепту.
  Готуйте з любов'ю і фантазією, не витрачайте зайвого часу на приготування їжі, а використовуйте "швидкі", але вишукані рецепти. 

Немає коментарів: