Cупи-пюре

  Додаю ще декілька рецептів супів-пюре, які можна готувати і весняної пори, коли ще немає городніх овочів, а тільки тепличні. Замість свіжих овочів можна використовувати заморожені - вийде нітрохи не гірше.

Гострий томатний суп-пюре з перцем чилі


Складники:

  •  2 цибулини, 
  • 3 зубчики часнику,
  •  1 перець чилі,
  •  4 ст. л. оливкової олії,
  • 3 зубчики часнику,
  • по 1/2 ч. л. куркуми, зіри (спеції з яскравим , трохи горіховим смаком та ароматом, ще - римський кмин) і меленої паприки,
  • 800 г стиглих або негострих маринованих помідорів, або 0,5л томатного соку чи томатного пюре,
  • 1/2 ст. ложки цукрового піску,
  • 1/2 ст. ложки виноградного чи яблучного оцту,
  • 1 л овочевого бульйону, 
  • листочки базиліка для прикраси, 
  •  сіль, мелений чорний перець.


Приготування: 

  1. Цибулю очистити і дрібно нарізати.  
  2. Часник очистити і посікти.  
  3. Перець чилі вимити, обсушити і дрібно нарізати.  
  4. У сотейнику розігріти оливкову олію, покласти цибулю з часником і смажити 5 хв.  
  5. Додати перець чилі і смажити ще 3 хв.  
  6. Влити 2 ст. ложки води, покласти спеції і тушкувати під кришкою ще 5 хв. 
  7. Помідори надрізати навхрест, опустити на 30 сек. в киплячу воду. Викласти на друшляк, зняти шкірку, м'якоть дрібно посікти. Викласти в сотейник до овочів, додати цукор, оцет і томити під кришкою 7 хв. 
  8. Влити овочевий бульйон, трохи посолити поперчити і варити ще 7 хв.  
  9. Зняти суп з вогню і в гарячому вигляді подрібнити його  блендером. 
Суп розлити в тарілки, прикрасити зеленню і подати на стіл.Якщо замість помідорів використовуєте томатний сік, то для густоти до супу можна додати відварений до готовності рис (чверть склянки), збити блендером і ще раз довести до кипіння.

Суп-пюре з кабачків

 

 Складники:

  •  300 г кабачків,можна заморожених,
  • 4 цибулини-шалот, 
  • 2 зубчики часнику, 
  • 150 мл сухого білого вина,
  • 2 ст. л. вершків,
  • 1 л нежирного курячого бульйону,
  • сіль, зелень, мелений чорний перець,
  •  рослинна олія.

Приготування: 


  1. Кабачки вимити, очистити і нарізати шматочками. 
  2. Цибулю-шалот очистити і нарізати, часник також очистити і подрібнити. 
  3. У каструлі з товстим дном розігріти олію. Покласти овочі і обсмажити до прозорості цибулю. Влити бульйон, вино, посолити, поперчити. Довести до кипіння і варити під кришкою 20 хв. 
  4. Зелень вимити і нарізати. Суп трохи охолодити і подрібнити блендером, додати вершки і довести до кипіння, але не кип'ятити. 
   Суп розлити в тарілки, в кожну покласти зелень і подати на стіл.
    Якщо ви хочете щоб суп був менш калорійним, то можна готувати без вершків.

 Суп-пюре зі шпинатом і картоплею

 

 Складники
 на 4 особи:

  •  1 стебло цибулі-порею,
  • 3  картоплини,
  •  2 зубчики часнику, 
  • 2 ст. л. оливкової олії, 
  • 400 мл овочевого бульйону, 
  • 400 г свіжого або замороженого шпинату, 
  • 125 мл натурального йогурту,
  • зелень цибулі-порею для прикраси, 
  • сіль, мелений білий перець.



Приготування:


  1. Цибулю почистити, вимити і нарізати скибочками.   
  2. Картоплю очистити, нарізати кубиками і відварити до напівготовності. Відвар можна використати в якості овочевого бульйону.
  3. Часник очистити і посікти.
  4.  У сотейнику розігріти оливкову олію і злегка підрум'янити цибулю-порей та картоплю.
  5.  Шпинат вимити і висушити. 
  6. У сотейник влити 400 мл овочевого бульйону, довести до кипіння, покласти шпинат і варити 3 хв.
  7.  Подрібнити блендером, посолити і поперчити. 
  8.  Додати йогурт і перемішати.
        Суп розлити в тарілки, прикрасити зеленню цибулі-порею. Можна подати з пшеничними грінками.


 Буряковий суп-пюре

 

Складники:

  • 2 великі буряки, 
  • 1/3 кореня селери, 
  • 1 цибулина,
  •  1 зубчик часнику, 
  • 2 ст. л. рослинної олії, 
  • 1 неповна ст.. ложка цукру,
  •  2 ст. л. соку лимону
  • 200 мл вершків 10% жирності, 
  • 70 г зеленої цибулі, 
  • 100 г бринзи,
  •  сіль, мелений чорний перець.

Приготування:


  1. Буряк і селеру ретельно вимити теплою проточною водою за допомогою щітки, потім очистити і нарізати невеликими кубиками.  
  2. Цибулю з часником очистити і дрібно посікти. 
  3. У каструлі нагріти рослинну олію, покласти підготовлені цибулю з часником і підрум'янити до легкого золотистого кольору.  
  4. Додати буряк, селеру і , помішуючи, тримати на вогні 3 хв.
  5. До смажених овочів всипати цукор, влити сік лимону і 150 мл теплої води (можна бульйону). Потім довести до кипіння і тушкувати на маленькому вогні, прикривши кришкою, близько 15 хв. 
  6. Каструлю зняти з вогню, овочам дати трохи охолонути і подрібнити блендером разом з рідиною. Потім протерти через сито, щоб вийшла однорідна маса . 
  7. В овочеве пюре, яке отримали, влити гарячі вершки, посолити і поперчити за смаком.
  8.  Каструлю знову поставити на вогонь і при постійному помішуванні швидко довести до кипіння. 
  9. Цибулю перебрати, вимити, добре обсушити на паперовому рушнику і крупно нарізати. Бринзу подрібнити. 
  Суп розлити по тарілках чи піалах, посипати бринзою, прикрасити цибулею і подати на
стіл.


 Суп-пюре з беконом на пиві



Складники

на 4 порції:


  •  1/8 ч.л. каєнского перцю, 
  • 1/2 ч. л. меленої солодкої паприки, 
  • 1/8 ч.л. чорного меленого перцю, 
  • 4-5 скибочок бекону, 
  • 200 г свіжих грибів,
  •  1 цибулина, 
  • 1 морквина, 
  • 1 велика картоплина,
  •  сіль за смаком,
  •  зелень для прикраси.


Приготування:



  1. Бекон нарізати, обсмажити на вершковому маслі, відкласти в тарілку. 
  2. Цибулю очистити, дрібно нарізати і обсмажити на сковороді з рослинною олією до золотистого кольору. Цибулю відкласти в тарілку до бекону.  
  3. Печериці вимити, обсушити, нарізати тонкими акуратними пластинами і смажити до готовності. Частину грибів викласти в каструлю, а іншу перекласти до бекону і цибулі. 
  4. У каструлю влити 0,5 літра води і поставити на вогонь. Коли вода з грибами закипить, посолити.  
  5. Картоплю і моркву очистити, нарізати кубиками. Грибний бульйон прокип'ятити 5 хвилин , викласти в каструлю овочі, а також обсмажені гриби, цибулю і бекон, нехай прокипить 2 хв, а потім влити в каструлю пиво. 
  6. Після того, як осяде піна, можна додати спеції. Далі зменшуємо вогонь до такого рівня, щоб суп тільки злегка кипів  і накриваємо каструлю кришкою. Варимо суп не менше півгодини. Важливо, щоб суп продовжував варитися ще деякий час, навіть якщо картопля вже повністю готова. Від тривалості варіння залежить смак супу. 
  7. Суп трохи остудити і подрібнити блендером, прикрасити зеленню.
Щоб суп був пісним, можна не додавати бекон.  

 Гороховий суп-пюре з копченою корейкою




Складники:


  • 250 г сушеного гороху,
  • 2 картоплини,
  • 1 стебло цибулі-порею,
  • 1 корінь петрушки,
  • 2 стебла селери,
  • 2 зубчики часнику,
  • 200 г копченої корейки,
  • 50 г сала або шпику,
  • 150 г копченої ковбаси, (краківська або мисливські ковбаски), 
  • сіль, перець, лавровий лист, зелень кропу.

Приготування:


  1. Горох замочити в холодній воді на 4 ч, а краще на ніч. Воду злити, залити горох свіжою водою і варити, знімаючи піну, 30 хв.  
  2. Додати сало і корейку цілими шматками, зменшити вогонь, варити 1 годину. 
  3. Всі овочі і коріння очистити, зелень вимити. У цибулі-порею відрізати білу частину, нарізати кільцями, корінь петрушки і селеру - шматочками, картоплю - кубиками. Часник подрібнити. Все викласти в суп і варити 25 хв. 
  4. Сало і корейку вийняти, дрібно нарізати, повернути в суп. Ковбаску нарізати кружечками, додати в суп. Варити ще 5-10 хв. Подавати, прикрасивши посіченою петрушкою і перчиком чилі.
  Як дієтичний і пісний, такий суп можна готувати без бекону, сала та ковбасок, а пропасерувавши кільця цибулі-порею на рослинній олії.

Курячий крем-суп зі шпинатом і сметаною

 


Складники:


  •  300 г курячого філе,
  •  2 цибулини, 
  • 50 г кореню селери,
  •  200 г замороженого шпинату, 
  • 300 мл води, 
  • 200 г сметани, 
  • сіль за смаком.



Приготування:


  1. Куряче філе відварити до готовності, вийняти і розібрати на волокна.  
  2. У бульйон додати сіль, 1 нарізану цибулину і нарізаний корінь селери. Варити до розм'якшення овочів. Додати куряче філе. Суп подрібнити блендером. 
  3. В іншу каструлю покласти нарізаний шпинат, залити водою, додати сметану, сіль і варити 15 хв. Суп протерти блендером.
   Якщо наливати в тарілку суп по черзі то з однієї каструлі, то з другої по колу, або одночасно з двох  з двох каструль, - тоді утворяться різнокольорові кола. А зваривши всі інгредієнти в одній каструлі, отримаємо суп одного кольору. Також можна готувати такий суп на овочевому відварі, додавши замість сметани цибулю, пасеровану на рослинній олії. 

Немає коментарів: