Додаю ще декілька рецептів супів-пюре, які можна готувати і весняної пори, коли ще немає городніх овочів, а тільки тепличні. Замість свіжих овочів можна використовувати заморожені - вийде нітрохи не гірше.
Гострий томатний суп-пюре з перцем чилі
Складники:
- 2 цибулини,
- 3 зубчики часнику,
- 1 перець чилі,
- 4 ст. л. оливкової олії,
- 3 зубчики часнику,
- по 1/2 ч. л. куркуми, зіри (спеції з яскравим , трохи горіховим смаком та ароматом, ще - римський кмин) і меленої паприки,
- 800 г стиглих або негострих маринованих помідорів, або 0,5л томатного соку чи томатного пюре,
- 1/2 ст. ложки цукрового піску,
- 1/2 ст. ложки виноградного чи яблучного оцту,
- 1 л овочевого бульйону,
- листочки базиліка для прикраси,
- сіль, мелений чорний перець.
Приготування:
- Цибулю очистити і дрібно нарізати.
- Часник очистити і посікти.
- Перець чилі вимити, обсушити і дрібно нарізати.
- У сотейнику розігріти оливкову олію, покласти цибулю з часником і смажити 5 хв.
- Додати перець чилі і смажити ще 3 хв.
- Влити 2 ст. ложки води, покласти спеції і тушкувати під кришкою ще 5 хв.
- Помідори надрізати навхрест, опустити на 30 сек. в киплячу воду. Викласти на друшляк, зняти шкірку, м'якоть дрібно посікти. Викласти в сотейник до овочів, додати цукор, оцет і томити під кришкою 7 хв.
- Влити овочевий бульйон, трохи посолити поперчити і варити ще 7 хв.
- Зняти суп з вогню і в гарячому вигляді подрібнити його блендером.
Суп-пюре з кабачків
Складники:
- 300 г кабачків,можна заморожених,
- 4 цибулини-шалот,
- 2 зубчики часнику,
- 150 мл сухого білого вина,
- 2 ст. л. вершків,
- 1 л нежирного курячого бульйону,
- сіль, зелень, мелений чорний перець,
- рослинна олія.
Приготування:
- Кабачки вимити, очистити і нарізати шматочками.
- Цибулю-шалот очистити і нарізати, часник також очистити і подрібнити.
- У каструлі з товстим дном розігріти олію. Покласти овочі і обсмажити до прозорості цибулю. Влити бульйон, вино, посолити, поперчити. Довести до кипіння і варити під кришкою 20 хв.
- Зелень вимити і нарізати. Суп трохи охолодити і подрібнити блендером, додати вершки і довести до кипіння, але не кип'ятити.
Суп-пюре зі шпинатом і картоплею
Складники
на 4 особи:
- 1 стебло цибулі-порею,
- 3 картоплини,
- 2 зубчики часнику,
- 2 ст. л. оливкової олії,
- 400 мл овочевого бульйону,
- 400 г свіжого або замороженого шпинату,
- 125 мл натурального йогурту,
- зелень цибулі-порею для прикраси,
- сіль, мелений білий перець.
Приготування:
- Цибулю почистити, вимити і нарізати скибочками.
- Картоплю очистити, нарізати кубиками і відварити до напівготовності. Відвар можна використати в якості овочевого бульйону.
- Часник очистити і посікти.
- У сотейнику розігріти оливкову олію і злегка підрум'янити цибулю-порей та картоплю.
- Шпинат вимити і висушити.
- У сотейник влити 400 мл овочевого бульйону, довести до кипіння, покласти шпинат і варити 3 хв.
- Подрібнити блендером, посолити і поперчити.
- Додати йогурт і перемішати.
Буряковий суп-пюре
Складники:
- 2 великі буряки,
- 1/3 кореня селери,
- 1 цибулина,
- 1 зубчик часнику,
- 2 ст. л. рослинної олії,
- 1 неповна ст.. ложка цукру,
- 2 ст. л. соку лимону
- 200 мл вершків 10% жирності,
- 70 г зеленої цибулі,
- 100 г бринзи,
- сіль, мелений чорний перець.
Приготування:
- Буряк і селеру ретельно вимити теплою проточною водою за допомогою щітки, потім очистити і нарізати невеликими кубиками.
- Цибулю з часником очистити і дрібно посікти.
- У каструлі нагріти рослинну олію, покласти підготовлені цибулю з часником і підрум'янити до легкого золотистого кольору.
- Додати буряк, селеру і , помішуючи, тримати на вогні 3 хв.
- До смажених овочів всипати цукор, влити сік лимону і 150 мл теплої води (можна бульйону). Потім довести до кипіння і тушкувати на маленькому вогні, прикривши кришкою, близько 15 хв.
- Каструлю зняти з вогню, овочам дати трохи охолонути і подрібнити блендером разом з рідиною. Потім протерти через сито, щоб вийшла однорідна маса .
- В овочеве пюре, яке отримали, влити гарячі вершки, посолити і поперчити за смаком.
- Каструлю знову поставити на вогонь і при постійному помішуванні швидко довести до кипіння.
- Цибулю перебрати, вимити, добре обсушити на паперовому рушнику і крупно нарізати. Бринзу подрібнити.
стіл.
Суп-пюре з беконом на пиві
Складники
на 4 порції:
- 1/8 ч.л. каєнского перцю,
- 1/2 ч. л. меленої солодкої паприки,
- 1/8 ч.л. чорного меленого перцю,
- 4-5 скибочок бекону,
- 200 г свіжих грибів,
- 1 цибулина,
- 1 морквина,
- 1 велика картоплина,
- сіль за смаком,
- зелень для прикраси.
Приготування:
- Бекон нарізати, обсмажити на вершковому маслі, відкласти в тарілку.
- Цибулю очистити, дрібно нарізати і обсмажити на сковороді з рослинною олією до золотистого кольору. Цибулю відкласти в тарілку до бекону.
- Печериці вимити, обсушити, нарізати тонкими акуратними пластинами і смажити до готовності. Частину грибів викласти в каструлю, а іншу перекласти до бекону і цибулі.
- У каструлю влити 0,5 літра води і поставити на вогонь. Коли вода з грибами закипить, посолити.
- Картоплю і моркву очистити, нарізати кубиками. Грибний бульйон прокип'ятити 5 хвилин , викласти в каструлю овочі, а також обсмажені гриби, цибулю і бекон, нехай прокипить 2 хв, а потім влити в каструлю пиво.
- Після того, як осяде піна, можна додати спеції. Далі зменшуємо вогонь до такого рівня, щоб суп тільки злегка кипів і накриваємо каструлю кришкою. Варимо суп не менше півгодини. Важливо, щоб суп продовжував варитися ще деякий час, навіть якщо картопля вже повністю готова. Від тривалості варіння залежить смак супу.
- Суп трохи остудити і подрібнити блендером, прикрасити зеленню.
Гороховий суп-пюре з копченою корейкою
Складники:
- 250 г сушеного гороху,
- 2 картоплини,
- 1 стебло цибулі-порею,
- 1 корінь петрушки,
- 2 стебла селери,
- 2 зубчики часнику,
- 200 г копченої корейки,
- 50 г сала або шпику,
- 150 г копченої ковбаси, (краківська або мисливські ковбаски),
- сіль, перець, лавровий лист, зелень кропу.
Приготування:
- Горох замочити в холодній воді на 4 ч, а краще на ніч. Воду злити, залити горох свіжою водою і варити, знімаючи піну, 30 хв.
- Додати сало і корейку цілими шматками, зменшити вогонь, варити 1 годину.
- Всі овочі і коріння очистити, зелень вимити. У цибулі-порею відрізати білу частину, нарізати кільцями, корінь петрушки і селеру - шматочками, картоплю - кубиками. Часник подрібнити. Все викласти в суп і варити 25 хв.
- Сало і корейку вийняти, дрібно нарізати, повернути в суп. Ковбаску нарізати кружечками, додати в суп. Варити ще 5-10 хв. Подавати, прикрасивши посіченою петрушкою і перчиком чилі.
Курячий крем-суп зі шпинатом і сметаною
Складники:
- 300 г курячого філе,
- 2 цибулини,
- 50 г кореню селери,
- 200 г замороженого шпинату,
- 300 мл води,
- 200 г сметани,
- сіль за смаком.
Приготування:
- Куряче філе відварити до готовності, вийняти і розібрати на волокна.
- У бульйон додати сіль, 1 нарізану цибулину і нарізаний корінь селери. Варити до розм'якшення овочів. Додати куряче філе. Суп подрібнити блендером.
- В іншу каструлю покласти нарізаний шпинат, залити водою, додати сметану, сіль і варити 15 хв. Суп протерти блендером.
Немає коментарів:
Дописати коментар