Якщо у вашому меню до цього часу нема апетитного супу-пюре, ситуацію потрібно терміново виправляти. Адже такі супи готувати так само легко, як і традиційні рідкі. Вони виділяються особливим ніжним смаком та поживністю. Можна використовувати практично будь-які овочі: картоплю, гарбуз, моркву, буряк, помідори, шпинат, селеру і навіть авокадо.
Такий суп — чудовий варіант для тих, хто дотримується дієти, а також для тих, хто не любить певні продукти — наприклад, цибулю, адже в процесі всі овочі ретельно протираються і стають зовсім непомітними. Готуйте на здоров’я і дивуйте близьких та знайомих!
Грибний суп-пюре з вершками
Складники:
- 15 г сушених білих грибів,
- 600 мл бульйону,
- 200 г печериць чи заморожених білих грибів,
- 2 червоні цибулини,
- 1 зубчик часнику,
- 2 ст. л. олії,
- сіль, мелений чорний перець,
- 50 г вершків.
Приготування:
1. Сушені гриби перебрати, залити 150 мл гарячого бульйону і залишити на 60 хвилин. Печериці почистити, протерти вологою тканиною і мілко нарізати. Ріпчасту цибулю та часник очистити і мілко нарізати. В каструлі с товстими стінками розігріти рослинне масло і підрум’янити цибулю з часником. Додати печериці і обсмажувати протягом 5 хвилин. Посолити і поперчити.
2. Замочені гриби відкинути на сито, бульйон зібрати. Гриби викласти в каструлю з цибулею і часником та злегка обсмажити. Потім додати весь бульйон, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин.
Зняти з вогню і зробити з супу пюре. Додати вершки, посолити, поперчити і розлити в тарілки. Можна посипати молотим каєнським перцем і прикрасити листками петрушки.
Крем-суп з цибулею-пореєм
- 300 г зеленої сочевиці,
- 4 цибулини,
- 2 стеблини цибулі-порею,
- 3 картоплини,
- 1 лавровий лист,
- 50 г вершкового масла,
- 20 г зелені м’яти,
- сіль, мелений білий перець за смаком.
Приготування:
1. Сочевицю добре промийте, залийте 1 л гарячої води, додайте лавровий лист і варіть 1 годину.
2. Цибулини очистіть і поріжте. Цибулю-порей наріжте кусочками, картоплю — кубиками.
3. В сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте цибулю, цибулю-порей і смажте, помішуючи, 5 хвилин. Додайте картоплю, закрийте сотейник кришкою і тримайте на маленькому вогні ще 7 хвилин. Посоліть, поперчіть, залийте 400 мл гарячої води і варіть з закритою кришкою на маленькому вогні 15 хвилин.
4. Суп протріть через сито чи подрібніть в блендері. З сочевиці виберіть лавровий лист і додайте її до пюре, яке утворилося.
5. М’яту вимийте, обсушіть і мілко наріжте.
Готовий крем-суп розлийте в тарілки, в кожну покладіть нарізану м’яту та подайте на стіл.
Картопляний суп з лососиною
Складники:
На 4 порції
- 300 г картоплі,
- 1 морква,
- 1 стеблина цибулі-порею (довжиною 10 см),
- 100 г кореневої селер,
- 1 цибулина,
- 20 г вершкового масла,
- 1 л овочевого бульйону,
- 8 ст. л. сметани,
- тертий мускатний горіх,
- 100 г копченої лососини,
- 3 гілочки кропу.
Приготування:
1. Картоплю і моркву нарізати кубиками, цибулю-порей — кільцями. Селеру і ріпчасту цибулю мілко порізати.
2. Всі овочі (крім картоплі) обсмажити у вершковому маслі. Додати картоплю, влити бульйон і варити 15—20 хвилин.
3. Суп протерти (при необхідності додати трохи води). Розігріти, додати 4 стол. ложки сметани. Посолити, поперчити і приправити мускатним горіхом.
4. Лососину нарізати смужками.
Суп розлити в тарілки, викласти з лососини «трояндочку» і прикрасити зеленню.
Овочевий суп-пюре з креветками
Складники:
- 3 моркви,
- 1 цибулина,
- 300 г цвітної капусти,
- 70 г вершкового масла,
- 1 кабачок,
- 2 картоплини,
- 2 зубчики часнику,
- 100 мл вершків,
- 200 г очищених креветок,
- 1/3 ч. л. куркуми,
- 1/2 пучка зелені кропу,
- сіль, мелений чорний, перець за смаком.
Приготування:
1. Моркву вимити, почистити і нарізати кружальцями. Цибулю очистити і порізати. Цвітну капусту розібрати на суцвіття. Кабачок і картоплю очистити і нарізати кусочками.
2. В сотейнику розтопити вершкове масло, додати моркву і смажити 3 хвилини. Добавити цибулю і кабачок, смажити ще 3 хвилини. Покласти цвітну капусту, картоплю, влити 1,5 л води і варити на маленькому вогні 15 хвилин.
3. Часник очистити і пропустити через прес. Добавити в сотейник з овочами, влити вершки, довести до кипіння і варити 2 хвилини.
4. Окремо зварити креветки в киплячій підсоленій воді і відкинути на друшляк. Гарячі овочі разом з рідиною подрібнити в блендері. Приправити куркумою, сіллю і меленим чорним перцем.
5. Зелень вимити, обсушити і мілко порізати.
Суп розлити в тарілки, в кожну додати креветки, зелень і подати на стіл.
Суп-пюре з сочевиці
Складники:
- 300 г сочевиці,
- 1 цибулина,
- 1 морква,
- 1/3 кореня селери,
- 3 помідори,
- 2 ст. л. оливкової олії,
- 1/3 ч. л. мускатного горіха,
- 4 кусочки хліба з висівками,
- 20 г порізаної зелені кропу.
Приготування:
1. Сочевицю промийте, перекладіть в каструлю, залийте 1,5 л холодної води, доведіть до кипіння і варіть 30 хвилин. Цибулю очистіть і мілко наріжте. Моркву і селеру вимийте, очистіть і наріжте соломкою. Овочі покладіть у воду с сочевицею і варіть ще 15 хвилин.
2. За допомогою блендера зробіть пюре. Помідори опустіть на 30 с в киплячу воду, потім очистіть від шкірки і протріть м’якоть в блендері.
3. З’єднайте з пюре з овочів і сочевиці, добавте оливкову олію, мускатний горіх, злегка збийте і розлийте в тарілки. В кожну добавте зелень.
Хліб підсушіть в тостері і подайте окремо.
Суп-пюре з моркви
Складники:
- 1 цибулина,
- 3 великі морквини,
- 1 корінь петрушки,
- 2 великі картоплини,
- 100 г вершкового масла,
- 300 г молока,
- 2 жовтки,
- по 20 г зелені петрушки і кропу,
- сіль, мелений чорний перець за смаком.
Приготування:
1. Цибулю порізати, моркву і корінь петрушки натерти на крупній терці. Картоплю очистити і нарізати невеликими кубиками.
2. Овочі пасерувати на вершковому маслі (10 хвилин). Влити 300 мл гарячої води, 250 мл молока, приправити за смаком і варити 15 хвилин.
3. Жовтки розтерти с рештою молока, добавити до супу, довести до кипіння і зняти з плити. Суп протерти за допомогою блендера.
4. Петрушку та кріп перебрати, мілко нарізати.
Суп посипати зеленню перед подачею на стіл.
Суп-пюре з авокадо

- 2 спілих авокадо,
- 2 ст. л. лимонного соку,
- 1 червона цибулина,
- 1 зубчик часнику,
- 2 ст. л. соку лайма,
- 700 мл овочевого бульйону,
- 1 ст. л. соєвого соусу,
- 50 г порізаної кінзи,
- цедра 1 лайма,
- 4-5 помідорів-чері для оздоблення,
- зелень,
- сіль, мелений червоний перець.
Приготування:
1. Авокадо очистіть, видаліть кісточки, м’якоть наріжте і скропіть лимонним соком. Цибулю мілко наріжте. Часник пропустіть через прес.
2. Всі інгредієнти покладіть в блендер, влийте гарячий овочевий бульйон, сік лайма, соєвий соус, додайте кінзу, цедру лайма, сіль, мелений перець і зробіть пюре.
3. Готовий суп-пюре прикрасьте кусочками помідорів-чері та м’ятою.
Готуйте вдома. Смачного! ;)