Супи-пюре


Якщо у вашому меню до цього часу нема апетитного супу-пюре, ситуацію потрібно терміново виправляти. Адже такі супи готувати так само легко, як і традиційні рідкі. Вони виділяються особливим ніжним смаком та поживністю. Можна використовувати практично будь-які овочі: картоплю, гарбуз, моркву, буряк, помідори, шпинат, селеру і навіть авокадо.




Такий суп — чудовий варіант для тих, хто дотримується дієти, а також для тих, хто не любить певні продукти — наприклад, цибулю, адже в процесі всі овочі ретельно протираються і стають зовсім непомітними. Готуйте на здоров’я і дивуйте близьких та знайомих!






Грибний суп-пюре з вершками

 

Складники:


  • 15 г сушених білих грибів,
  • 600 мл бульйону,
  • 200 г печериць чи заморожених білих грибів,
  • 2 червоні цибулини,
  • 1 зубчик часнику,
  • 2 ст. л. олії,
  • сіль, мелений чорний перець,
  • 50 г вершків.


Приготування:
 

1. Сушені гриби перебрати, залити 150 мл гарячого бульйону і залишити на 60 хвилин. Печериці почистити, протерти вологою тканиною і мілко нарізати. Ріпчасту цибулю та часник очистити і мілко нарізати. В каструлі с товстими стінками розігріти рослинне масло і підрум’янити цибулю з часником. Додати печериці і обсмажувати протягом 5 хвилин. Посолити і поперчити.

2. Замочені гриби відкинути на сито, бульйон зібрати. Гриби викласти в каструлю з цибулею і часником та злегка обсмажити. Потім додати весь бульйон, довести до кипіння і варити 10-15 хвилин.

Зняти з вогню і зробити з супу пюре. Додати вершки, посолити, поперчити і розлити в тарілки. Можна посипати молотим каєнським перцем і прикрасити листками петрушки. 


Крем-суп з цибулею-пореєм


Складники:

  • 300 г зеленої сочевиці,
  • 4 цибулини,
  • 2 стеблини цибулі-порею,
  • 3 картоплини,
  • 1 лавровий лист,
  • 50 г вершкового масла,
  • 20 г зелені м’яти,
  • сіль, мелений білий перець за смаком.




Приготування:


1. Сочевицю добре промийте, залийте 1 л гарячої води, додайте лавровий лист і варіть 1 годину.

2. Цибулини очистіть і поріжте. Цибулю-порей наріжте кусочками, картоплю — кубиками.

3. В сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте цибулю, цибулю-порей і смажте, помішуючи, 5 хвилин. Додайте картоплю, закрийте сотейник кришкою і тримайте на маленькому вогні ще 7 хвилин. Посоліть, поперчіть, залийте 400 мл гарячої води і варіть з закритою кришкою на маленькому вогні 15 хвилин.

4. Суп протріть через сито чи подрібніть в блендері. З сочевиці виберіть лавровий лист і додайте її до пюре, яке утворилося.

5. М’яту вимийте, обсушіть і мілко наріжте.

Готовий крем-суп розлийте в тарілки, в кожну покладіть нарізану м’яту та подайте на стіл.

Картопляний суп з лососиною

 

Складники:
На 4 порції
  • 300 г картоплі,
  • 1 морква,
  • 1 стеблина цибулі-порею (довжиною 10 см),
  • 100 г кореневої селер,
  • 1 цибулина,
  • 20 г вершкового масла,
  • 1 л овочевого бульйону,
  • 8 ст. л. сметани,
  • тертий мускатний горіх,
  • 100 г копченої лососини,
  • 3 гілочки кропу.

Приготування: 

1. Картоплю і моркву нарізати кубиками, цибулю-порей — кільцями. Селеру і ріпчасту цибулю мілко порізати.

2. Всі овочі (крім картоплі) обсмажити у вершковому маслі. Додати картоплю, влити бульйон і варити 15—20 хвилин.

3. Суп протерти (при необхідності додати трохи води). Розігріти, додати 4 стол. ложки сметани. Посолити, поперчити і приправити мускатним горіхом.

4. Лососину нарізати смужками.

Суп розлити в тарілки, викласти з лососини «трояндочку» і прикрасити зеленню.

 Овочевий суп-пюре з креветками


Складники:
  • 3 моркви,
  • 1 цибулина,
  • 300 г цвітної капусти,
  • 70 г вершкового масла,
  • 1 кабачок,
  • 2 картоплини,
  • 2 зубчики часнику,
  • 100 мл вершків,
  • 200 г очищених креветок,
  • 1/3 ч. л. куркуми,
  • 1/2 пучка зелені кропу,
  • сіль, мелений чорний, перець за смаком.

Приготування: 


1. Моркву вимити, почистити і нарізати кружальцями. Цибулю очистити і порізати. Цвітну капусту розібрати на суцвіття. Кабачок і картоплю очистити і нарізати кусочками.

2. В сотейнику розтопити вершкове масло, додати моркву і смажити 3 хвилини. Добавити цибулю і кабачок, смажити ще 3 хвилини. Покласти цвітну капусту, картоплю, влити 1,5 л води і варити на маленькому вогні 15 хвилин.

3. Часник очистити і пропустити через прес. Добавити в сотейник з овочами, влити вершки, довести до кипіння і варити 2 хвилини.

4. Окремо зварити креветки в киплячій підсоленій воді і відкинути на друшляк. Гарячі овочі разом з рідиною подрібнити в блендері. Приправити куркумою, сіллю і меленим чорним перцем.

5. Зелень вимити, обсушити і мілко порізати.

Суп розлити в тарілки, в кожну додати креветки, зелень і подати на стіл.


Суп-пюре з сочевиці

 

Складники:

  • 300 г сочевиці,
  • 1 цибулина,
  • 1 морква,
  • 1/3 кореня селери,
  • 3 помідори,
  • 2 ст. л. оливкової олії,
  •  1/3 ч. л. мускатного горіха,
  • 4 кусочки хліба з висівками,
  • 20 г порізаної зелені кропу.


Приготування:


1. Сочевицю промийте, перекладіть в каструлю, залийте 1,5 л холодної води, доведіть до кипіння і варіть 30 хвилин. Цибулю очистіть і мілко наріжте. Моркву і селеру вимийте, очистіть і наріжте соломкою. Овочі покладіть у воду с сочевицею і варіть ще 15 хвилин.

2. За допомогою блендера зробіть пюре. Помідори опустіть на 30 с в киплячу воду, потім очистіть від шкірки і протріть м’якоть в блендері.

3. З’єднайте з пюре з овочів і сочевиці, добавте оливкову олію, мускатний горіх, злегка збийте і розлийте в тарілки. В кожну добавте зелень.

Хліб підсушіть в тостері і подайте окремо.

Суп-пюре з моркви

 


Складники: 


  • 1 цибулина,
  • 3 великі морквини,
  • 1 корінь петрушки,
  • 2 великі картоплини,
  • 100 г вершкового масла,
  • 300 г молока,
  • 2 жовтки,
  • по 20 г зелені петрушки і кропу,
  • сіль, мелений чорний перець за смаком.


Приготування: 


1. Цибулю порізати, моркву і корінь петрушки натерти на крупній терці. Картоплю очистити і нарізати невеликими кубиками.

2. Овочі пасерувати на вершковому маслі (10 хвилин). Влити 300 мл гарячої води, 250 мл молока, приправити за смаком і варити 15 хвилин.

3. Жовтки розтерти с рештою молока, добавити до супу, довести до кипіння і зняти з плити. Суп протерти за допомогою блендера.

4. Петрушку та кріп перебрати, мілко нарізати.

Суп посипати зеленню перед подачею на стіл.


Суп-пюре з авокадо

 

Складники на 2 особи:
  • 2 спілих авокадо,
  • 2 ст. л. лимонного соку,
  • 1 червона цибулина,
  • 1 зубчик часнику,
  • 2 ст. л. соку лайма,
  • 700 мл овочевого бульйону,
  • 1 ст. л. соєвого соусу,
  • 50 г порізаної кінзи,
  • цедра 1 лайма,
  • 4-5 помідорів-чері для оздоблення,
  • зелень,
  • сіль, мелений червоний перець.

 Приготування:

1. Авокадо очистіть, видаліть кісточки, м’якоть наріжте і скропіть лимонним соком. Цибулю мілко наріжте. Часник пропустіть через прес.

2. Всі інгредієнти покладіть в блендер, влийте гарячий овочевий бульйон, сік лайма, соєвий соус, додайте кінзу, цедру лайма, сіль, мелений перець і зробіть пюре.

3. Готовий суп-пюре прикрасьте кусочками помідорів-чері та м’ятою.

Готуйте вдома. Смачного! ;)