Сім продуктів, які покращать вашу пам’ять

Сім продуктів, які покращать вашу пам’ять Досить забувати пін-коди та паролі


Ягоди можуть значно покращити вашу пам’ять (Фото:Erol Ahmed/Unsplash)

Ягоди можуть значно покращити вашу пам’ять (Фото:Erol Ahmed/Unsplash)

Можливо, ви стали частіше забувати ключі, не можете згадати вимкнули ви праску або забули назву фільму, який подивилися минулого тижня, вся ця забудькуватість і розсіяність може бути пов’язана з низкою фактором, від навколишнього середовища до дієти.

Акцент на харчуванні робиться не просто так, адже чи ви знали, що існує раціон для підтримки пам’яті, який сприяє хорошому припливу крові до мозку?

Дослідження показують, що середземноморська дієта може допомогти зберегти гостроту старіючого мозку, а кількість доказів пов’язують продукти, що входять до складу середземноморської дієти, з поліпшеннями когнітивними функціями пам’яттю і пильністю. Тому в цій статті розглянемо, як певні продукти впливають на вашу пам’ять.

1. Лосось

Щоб підтримувати свої розумові здібності, важливо вживати продукти, що містять омега-3 жирні кислоти, такі як лосось, тунець, горіхи та насіння.

Дослідження Harvard Health показало, що існує обнадійливий зв’язок між споживанням поліненасичених жирів та зміцненням пам’яті.

Дослідники виявили, що жирні кислоти омега-3, що містяться в жирній рибі, збільшують приплив крові до областей мозку, допомагають контролювати пам’ять та навчання, що руйнуються при неврологічному розладі.

2. Темний шоколад

Темний шоколад містить какао, який багатий на антиоксаданти флавоноїди, вони особливо важливі для здоров’я мозку, тому що він дуже сприйнятливий до окисного стресу, що сприяє віковому зниженню когнітивних функцій та захворюванням головного мозку.

Флавоноїди какао корисні для мозку. Згідно з оглядом вони можуть стимулювати зростання нейронів та кровоносних судин у частинах мозку, які відповідають за пам’ять та навчання, вони також можуть стимулювати кровотік у головному мозку.

Згідно з дослідженнями, люди похилого віку, які споживають продукти з високим вмістом флавоноїдів, включаючи шоколад, показують кращі результати в стандартизованих когнітивних тестах.

Шоколад також містить трохи кофеїну, відомого стимулятора роботи мозку, який у малих дозах покращує як розумову, так і фізичну працездатність.

3. Кава

Кава — відомий засіб для концентрації уваги, багато хто п'є її, щоб підбадьоритися і бути більш сконцентрованим.

Крім підвищення пильності, дослідження припускає, що кофеїн також може збільшити здатність мозку обробляти та сприймати інформацію.

Крім того, є деякі докази того, що вона допомагає запобігти таким захворюванням, як хвороба Альцгеймера, і поліпшити певні типи пам’яті.

4. Брокколі

Крім того, що броколі є низькокалорійним джерелом харчових волокон, він може бути корисним для мозку.

Брокколі багатий на сполуки, звані глюкозинолатами. Коли організм розщеплює їх, вони виробляють ізотіоціанати, які можуть зменшити окисний стрес і знизити ризик нейродегенеративних захворювань.

Брокколі також містить вітамін С та флавоноїди, і ці антиоксиданти можуть ще більше покращити здоров’я мозку людини.

5. Куркума

Куркума є цінною пряною добавкою до таких страв, як карі, плов чи суп, а також надає страві яскравого кольору. Вона є смачним доповненням до яєць, заправок для салатів та коктейлів. Але все не закінчується лише на смакових рецепторах, вона також зміцнює пам’ять.

Згідно з дослідженнями, пам’ять багатьох пацієнтів із хворобою Альцгеймера значно покращилася після введення куркуми у вигляді добавки.

На сьогодні більшість досліджень сходяться на думці, що куркума має протизапальні властивості, які ефективні у боротьбі з деменцією.

6. Чорниця

Чорниця чудово поєднується практично з усіма стравами, в смузі, на млинцях, у фруктовому салаті. Те саме можна сказати і про деякі інші ягоди. Це не тільки корисні та смачні ласощі, вони також можуть допомогти покращити вашу пам’ять.

Дослідження, в якому брали участь молоді та літні люди показало, що у тих, хто їв чорниці, спостерігалося збільшення припливу крові до ключових областей мозку, поліпшення пам’яті та уваги до необхідних завдань.

Ягоди, особливо темні, такі як ожина, чорниця і навіть вишня, також можуть значно покращити вашу пам’ять. Це тому, що вони містять антоціани та інші флавоноїди, які були ретельно вивчені та пов’язані з функцією пам’яті.

7. Яйця

Ви знали, що регулярне вживання яєць вранці може позитивно вплинути на вашу пам’ять?

З’являється все більше даних про те, що холін, поживна речовина, що міститься в яйцях, може мати важливі переваги для когнітивних функцій у людей похилого віку.

Вчені з’ясували, що помірне споживання яєць має позитивний зв’язок із певними областями когнітивних функцій у людей середнього та похилого віку.

Немає коментарів: