Супінг. Що це таке?

Час їсти суп. Що таке супінг, чому він потрібен взимку, і як суп допоможе схуднути.



В останні два роки мода їсти супи завойовує серця і шлунки шанувальників здорового способу життя. Чи справді це корисно і може бути використане як дієта для схуднення?


У когось «супова дієта» викликає асоціації з лікарняними перетертим харчуванням, яке призначають, коли організм занадто ослаблений, щоб засвоювати тверду їжу. У інших — з улюбленим бабусиним борщем або курячим супом з локшиною, а ще в когось — з бульйоном і пиріжком, які допомагали перебитися в студентські роки. Що ж таке супова дієта, або «супінг» (souping), і що насправді про неї думають фахівці?

Суп дозволяє насититися без відчуття тяжкості, зігріває і підтримує організм в холоди, і при цьому не надто калорійний — ці властивості відзначають як любителі супів, так і дієтологи. «Суп може бути здоровим і смачним способом створити баланс після сезону важких страв або вихідних з великою кількістю смачної їжі. Він дозволяє травній системі перезапуститися і позбутися від зайвої рідини», — стверджує Робін Фороутан, дієтолог і представник Академії харчування та дієтології (Academy of Nutrition and Dietetics), яку цитує CNN.


Регулярне вживання супу також може бути здоровим способом допомогти організмові скинути зайві кілограми. Кілька досліджень показали, що коли суп їдять перед щільною їжею, він насичує і допомагає вам з'їсти менше калорій за весь прийом їжі. В одному дослідженні, коли люди вживали суп для перекусу замість чіпсів і кренделів, вони втрачали на 50% більше ваги — навіть при тому, що і суп, і закуски, а також загальний денний раціон мали однакову кількість калорій.

Супи в пошані у медиків вже понад століття. Саме морквяний суп на початку ХХ століття допоміг докторові Ернсту Моро знизити дитячу смертність. Сьогодні перед фахівцями стоїть менш героїчне завдання: з'ясувати, в чому секрет схуднення за допомогою споживання супу.

Зв'язування води з частинками їжі уповільнює вивільнення шлунка й допомагає залишатися ситим, вважає Барбара Роллс, професор наук про харчування в Університеті штату Пенсильванія, автор досліджень супу і його впливу на ситість і автор книги про дієту «волюметрикс» (Ultimate Volumetrics Diet). «Вода в супі додає вагу і об'єм, так що ви можете отримати достатню кількість їжі без великої кількості калорій», — додає вона те саме, що говорили нам наші мами.

Переваги супу для схуднення привели до ідеї чисток організму за допомогою супу — тренд, який стає все більш популярним в останні роки. Адепти ЗСЖ також вважають, що з часом супова дієта може прийти на зміну дієті на свіжих соках. Згідно Pinterest, «супінг» став одним з 10 головних фуд-трендів 2018 року.



На відміну від приготування свіжовичавленого соку, коли видаляється клітковина з фруктів, суп може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові для отримання більш сталої енергії, особливо якщо в нього входить значна кількість багатих на клітковину овочів, білка і корисних жирів, вважає Фороутан.

«Супи — це, передусім, все ще цільна їжа, в них клітковина залишається неушкодженою, але її легше перетравлювати, тому що вона приготована», — вважає Фороутан. І хоча в свіжовичавленому соку багато фітонутрієнтів і антиоксидантів, якщо він зроблений лише з фруктів,  в ньому може бути високий вміст цукру (хоча це і натуральний цукор), і це може викликати стрибки і зниження рівня цукру в крові, що, в свою чергу, може викликати почуття втоми в цілому, пояснює дієтолог.


За останні два роки в США з’явилися кілька компаній, що забезпечують повноцінний раціон за допомогою супів. Splendid Spoon пропонує меню з п'яти супів для дня чистки. Далі слід раціон на кілька днів з смузі і боул на сніданок і ланч. Soupure пропонує 3-денні раціони для чищення організму, що складаються повністю з супів, причому в меню включені як овочеві супи, так і курячий і кістковий бульйони. При цьому постійні клієнти сервісу просто замінюють один прийом їжі супом.



Ефект супінгу для схуднення пояснюється, перш за все, тим, що суп містить менше калорій, ніж тверді страви того ж обсягу. В середньому це до 300 ккал на порцію, таким чином, цілий день супінгу забезпечить близько 900−1000 ккал, що істотно нижче за норму витрати за день середньої рухливості, чим і пояснюється внесок супінгу в схуднення. Якщо цієї кількості недостатньо і ви відчуваєте дратівливість через голод, дієтологи радять просто збільшити порції. При цьому значення має не тільки кількість, але і якість калорій. Важливо включати різноманітні продукти: використовуйте в супах різноманітні овочі, бобові, такі як сочевиця і сир тофу, пряні трави і спеції, а також курячий, рибний і кістковий бульйони.

Таким чином, вживаючи суп раз на день як повноцінний прийом їжі, ви підтримаєте себе взимку в прекрасній формі, вважають дієтологи.

Немає коментарів: