Час їсти суп. Що таке супінг, чому він потрібен взимку, і як суп допоможе схуднути.
У когось «супова дієта» викликає асоціації з лікарняними перетертим харчуванням, яке призначають, коли організм занадто ослаблений, щоб засвоювати тверду їжу. У інших — з улюбленим бабусиним борщем або курячим супом з локшиною, а ще в когось — з бульйоном і пиріжком, які допомагали перебитися в студентські роки. Що ж таке супова дієта, або «супінг» (souping), і що насправді про неї думають фахівці?
Суп дозволяє насититися без відчуття тяжкості, зігріває і підтримує організм в холоди, і при цьому не надто калорійний — ці властивості відзначають як любителі супів, так і дієтологи. «Суп може бути здоровим і смачним способом створити баланс після сезону важких страв або вихідних з великою кількістю смачної їжі. Він дозволяє травній системі перезапуститися і позбутися від зайвої рідини», — стверджує Робін Фороутан, дієтолог і представник Академії харчування та дієтології (Academy of Nutrition and Dietetics), яку цитує CNN.
Зв'язування води з частинками їжі уповільнює вивільнення шлунка й допомагає залишатися ситим, вважає Барбара Роллс, професор наук про харчування в Університеті штату Пенсильванія, автор досліджень супу і його впливу на ситість і автор книги про дієту «волюметрикс» (Ultimate Volumetrics Diet). «Вода в супі додає вагу і об'єм, так що ви можете отримати достатню кількість їжі без великої кількості калорій», — додає вона те саме, що говорили нам наші мами.
Переваги супу для схуднення привели до ідеї чисток організму за допомогою супу — тренд, який стає все більш популярним в останні роки. Адепти ЗСЖ також вважають, що з часом супова дієта може прийти на зміну дієті на свіжих соках. Згідно Pinterest, «супінг» став одним з 10 головних фуд-трендів 2018 року.
На відміну від приготування свіжовичавленого соку, коли видаляється клітковина з фруктів, суп може допомогти стабілізувати рівень цукру в крові для отримання більш сталої енергії, особливо якщо в нього входить значна кількість багатих на клітковину овочів, білка і корисних жирів, вважає Фороутан.
«Супи — це, передусім, все ще цільна їжа, в них клітковина залишається неушкодженою, але її легше перетравлювати, тому що вона приготована», — вважає Фороутан. І хоча в свіжовичавленому соку багато фітонутрієнтів і антиоксидантів, якщо він зроблений лише з фруктів, в ньому може бути високий вміст цукру (хоча це і натуральний цукор), і це може викликати стрибки і зниження рівня цукру в крові, що, в свою чергу, може викликати почуття втоми в цілому, пояснює дієтолог.
Таким чином, вживаючи суп раз на день як повноцінний прийом їжі, ви підтримаєте себе взимку в прекрасній формі, вважають дієтологи.
Немає коментарів:
Дописати коментар