То що ж таке булгур і як його готувати?
Булгур іноді плутають із дробленою пшеницею, що не пройшла термічну обробку, чи з кус-кусом.
Калорійність крупи – 350 ккал на 100г. Після приготування калорійність булгуру знижується до 83 ккал. В гарнірі міститься до 1,3 % жирів, 12 % білка і вуглеводи.
Користь булгуру для здоров’я визначається хімічним складом. В злаку присутні необхідні для повноцінної роботи організму мінеральні речовини. У крупі багато цинку, марганцю, заліза, магнію, калію, кальцію і фосфору. Булгур містить вітаміни В1, В2, В5, В6 і В9, Е, К і РР.
Корисні властивості крупи.
За корисними властивостями булгур нічим не поступається гречці та рису. Завдяки невисокій калорійності, булгур можна назвати їжею для спортсменів, тим паче, що ця крупа багата складними вуглеводами у вигляді крохмалю, клітковини та інших з’єднань.
Булгур має низький глікемічний індекс, тому рекомендований при діабеті. Крупу вживають при дієтичному харчуванні для схуднення, так як продукт складається з повільних (які довго засвоюються) вуглеводів.
Правила приготування .
Дієтичний гарнір можна приготувати за 15-20 хвилин.
Покрокове приготування страви в мультиварці:
- виставити режим смаження і викласти на дно ємності кілька шматочків вершкового масла, насипати в чашу булгур;
- зерна просмажити протягом 7-8 хвилин, постійно помішуючи, до тих пір, поки вони не стануть золотистими, і не набудуть приємного горіхового аромату;
- через 8 хвилин влити в ємність воду в обсязі, що перевищує кількість крупи у два рази, і виставити режим варіння круп;
- після завершення циклу готування, гарнір посолити до смаку.
- каструлю з товстим дном поставити на середній вогонь, додавши в неї оливкової олії для змащування дна;
- коли олія розігрілася, засипати в каструлю склянку непромитої крупи булгуру , і , постійно помішуючи, обсмажити зерна;
- через декілька хвилин, коли з’явиться ароматний запах, а крупинки набудуть золотистого відтінку, влити в каструлю воду, об'єм якої перевищує об'єм крупи в два рази;
- вміст ємності посолити і накрити кришкою, не збавляючи рівень вогню;
- вариться каша протягом 15-20 хвилин, ознакою того, що страва готова, стане розсипчастий вигляд крупи;
- в готову кашу за бажанням додати овочі або фрукти, молоко, горіхи чи мед.
Рецепти страв з булгуру.
Крім каші, з булгуру можна приготувати різноманітні інші страви. Деякі з них пропоную розглянути.
Булгур з м'ясом та спеціями від Олени Жаботинської, бренд-шефа мережі "23 ресторани"
Складники на 4 порції:
- м'ясо - 500 г (може бути куряча грудинка),
- цибуля ріпчаста - 100г,
- морква - 100г,
- булгур 500г,
- олія - 50г,
- вода - 1л,
- спеції: перець мелений, сіль, карі, чорні родзинки, майоран, лавровий лист.
1. М'ясо нарізати кубиками, обсмажити на сковороді.
2. В каструлі пропасерувати цибулю, також нарізану кубиками.
3. Коли цибуля стане прозорою, докласти моркву (також у формі кубиків), смажити ще 3-4хв.
4. Далі додати м'ясо, спеції і все добре перемішати.
5. Потім всипати крупу булгур і уже все разом смажити 1 хв., постійно перемішуючи.
6. Додати 1л води, перемішати, накрити кришкою і на маленькому вогні варити 20 хв. Кожні 10хв перемішувати.
Залишити на 20хв, щоб страва "дійшла", при подачі, за бажанням, можна посипати свіжою зеленню (петрушкою, кінзою)
Суп з булгуру
У Туреччині суп з булгуру — традиційна страва, яку вміє готувати кожна господиня.
Спосіб приготування:
1. Обсмажену протягом декількох хвилин на сковороді крупу залити водою в пропорції 1:2 і відправити варитися на середній вогонь до готовності.
2. Очистити овочі, нарізати 1 морквину, 1 цибулину і 1 болгарський перець кубиками, підготовлені овочі засипати в розігріту сковороду і обсмажити на 1 столовій ложці оливкової олії, поступово додаючи інші інгредієнти.
3. До овочів додати 1 ст. ложку томатної пасти, 2 порізані кубиками помідори, сіль, перець і сушену м’яту;
3. Зварену крупу засипати в сковороду і обсмажити разом з овочами до готовності всіх інгредієнтів.
4. Готову заправку до супу пересипати в каструлю, залити на 2-3 см поверх всіх складників вже готовим бульйоном або водою; суп довести до кипіння і накрити кришкою, погасивши вогонь.
Спосіб приготування:
2. Нарізати червону цибулю, огірки, помідор, редиску та зелень.
3. Остудити булгур, заправити соком з половинки лимона і змішати з іншими овочами.
4. Салат посолити, поперчити до смаку і заправити оливковою олією.
Такий салат можна вживати як основну страву на сніданок або вечерю.
Немає коментарів:
Дописати коментар