Трохи про зелений чай


Чи відомо вам, що зелений та чорний чаї виготовляються з однієї і тієї  ж рослини?
Характерні властивості цих видів чаю залежать від обробки сировини.



На відміну від чорного, при виготовленні зеленого чаю  листочки не піддаються окисленню,  а просто сушаться, в них зберігаються усі корисні речовини, якими так славиться зелений чай.  



 Цей напій має специфічний терпкий смак, який подобається далеко не усім. Зате аромат нікого не залишає  байдужим. 













Існує безліч сортів популярного напою.

Для отримання одних  потрібні виключно бруньки і молоді верхні листочки, для інших годиться зріла зелень.













Чайний кущ невеликий, приблизно метр в діаметрі, півтора метра заввишки.

 Ця рослина примхлива і вимагає належного догляду.

При створенні відповідних умов швидко росте, дозволяючи збирати урожай листя два рази на місяць.

Якісні сорти чаю виготовляють виключно з листя першого урожаю. У зеленому напої наступних зборів міститься менше корисних речовин.




Найкорисніші зелені чаї виробляються в Китаї і Японії . Їм істотно поступається продукція Цейлону , Яви та Індії .








Регулюючи тривалість ферментації, тобто окислення, можна отримати червоний , білий та жовтий  різновиди напою.

Щоб зупинити окислювальні процеси , рослинну масу обробляють парою протягом 2-3 хвилин. В результаті чайне листя стає м'яким та податливим, підготовленим до подальшого скручування.

Після завершення обробки парою рослинна сировина деякий час витримується на повітрі для усунення надлишку вологи.





Скручування виконується на спеціальному обладнанні. Вважається, що чим більше скручені чаїнки, тим довше зберігаються природні властивості чаю, тим міцнішим буде напій.









Майже не скручені сорти називаються "унчи". Вони виглядають, як трава.

Скрутка поперек волокон надає продукту вигляд лусочок або кульок, це так звані "перлинні" сорти чаю.

Скручування поздовж волокон надає чаїнкам форму спіральок або паличок.





Завершальним етапом є остаточне висушування листя, що дозволяє стабілізувати аромат і зберегти корисні речовини. Видалення залишків вологи виконується просушуванням або просмажуванням.

Під час просушування сировину не перемішують. У готового продукту темно-зелений колір та м'який смак.

При просмажуванні маса постійно перемішується, стає яскраво-зеленою, з насиченим ароматом і чудовими смаковими якостями.

Готовий чай краще зберігається в непрозорій герметичній упаковці.





В залежності від розміру чаїнок розрізняють великолистковий чай, який є якісним та дорогим;
дрібнолистковий , більш доступний за ціною, але менш смачний і ароматний.








Також існує порошковий чай, який вживається разом з рідиною.

Такий вид чаю - для гурманів.

Для заварювання порошок кладуть у чашку, заливають гарячою водою і збивають до утворення на поверхні піни.











Ще є плитковий чай , різновидом якого можна з натяжкою назвати Пуер .

 Він дозріває під дією різних зовнішніх факторів, включаючи діяльність мікроорганізмів. З віком смак чаю Пуер поліпшується, але потрібно  мінімум 2-3 роки.

Кращі смакові характеристики проявляються через 10-20 років відповідного зберігання.



Тонізуюча та стимулююча дія зеленого чаю пов'язана з наявністю в ньому кофеїну або, як його ще називають, таїну .

У чаї містяться катехіни , дубильні речовини, які є також сильними антиоксидантами.
Танін , ізомер одного з катехінів, має властивість пригнічувати діяльність патогенних мікроорганізмів.

Встановлено, що даний різновид катехіну руйнує вільні радикали, зберігаючи клітини неушкодженими, діє як протипухлинний засіб.

Зелений чай містить вітаміни А, групи В, Р, РР,  вони зберігаються практично в повному обсязі після технологічної обробки. Є також такі мікроелементи, як мідь , йод , калій .



Відомий американський дієтолог  і автор книг про здорове харчування Кері Глассман зазначила, що зелений чай, корисні властивості якого доведені вченими, можуть зменшуватися через додавання ароматизаторів, пише My Domaine.

 Глассман повідомила, що слід звернути увагу на деякі фактори при виборі і приготуванні зеленого чаю, які можуть як посилити його корисні властивості, так і зменшити їх.

«Користь зеленого чаю зменшується при додаванні ароматизаторів і будь-яких інших добавок і підсолоджувачів. Тому я б рекомендувала відмовитися від використання таких популярних у наші дні гранатового або журавлинного концентрату. Потрібно вибирати якісний і натуральний зелений чай без додаткових непотрібних інгредієнтів», - говорить вона.
Глассман зазначає, що при бажанні в зелений чай можна додати фрукти, м'яту, а також журавлину або будь-які інші добавки, але лише виключно в натуральний зелений чай без ароматизаторів. Також слід вибирати зелений чай з великими листками - це, на думку дієтолога, є індикатором його якості.

Вона також рекомендує пити гарячий зелений чай – таким чином організм отримує максимальну користь від напою, на відміну від чаю з льодом, корисні властивості якого зменшуються.

Звичайно, як і в усьому іншому, при вживанні зеленого чаю треба знати міру! А також пам'ятайте, що міцний зелений чай містить набагато більше кофеїну, ніж кава!

Немає коментарів: