Новини зі світу сирів

Мода на різноманітність: пробуємо сир Bavaria blu





Сирна експертка спільноти ProCheese Оксана Чернова розповідає про тонкощі подачі сиру Bavaria Blu — відомого німецького сиру з двома видами плісняви.

Їсти багато — шкідливо, їсти мало — нудно. Найцікавіше їсти в міру — смачно і красиво. А коли йдеться про Bavaria Blu, то це ще легко і швидко. Головне — знати нюанси подачі, які допоможуть повністю розкрити смак і аромат цього вишуканого сиру.

Дозвольте представити

Bavaria Blu — м’який вершковий сир, який виробляється німецькою компанією Bergader в регіоні Верхня Баварія. Його виготовляють вручну з пастеризованого молока високої якості, яке отримують від корів, які пасуться на мальовничих альпійських луках
Баварії.

Сир з’явився не так давно. Сталося це завдяки інновації процесу приготування, яку в 1972 році провела дочка засновника компанії Шарлотта Штеффель і навіть отримала за це спеціальну премію. Адже це був перший сир з двома видами плісняви. Так почалася нова епоха блакитних сирів.

Що всередині


Дозрівання Bavaria Blu відбувається на дубових полицях протягом 4−6 тижнів. І, не дивлячись на такий недовгий процес, сир не містить лактози. Також, в ньому немає глютену. Ви напевно подумаєте: «а що, в сирах взагалі він може бути?». Може. При додаванні штучної плісняви можуть бути знайдені залишки глютену.

В результаті виходять сирні головки, вкриті зовні шовковистим шаром білої плісняви, яка надає сирам грибний смак і горіховий аромат. Це Penicillium Candidum, вживання якої є відмінною профілактикою виразки шлунка. Ніжна м’якоть Bavaria Blu має характерний ванільний колір з вкрапленнями блакитної плісняви Penicillium roqueforti, що підсилює горіхові нотки сиру.



Блакитна мрія гурмана


Сирні гурмани цінують Bavaria Blu за унікальний насичений вершковий смак, який формується завдяки поєднанню молока і вершків. У нього вплітаються горіхово-грибні та фруктові ноти. Післясмак у Bavaria Blu маслянистий, ніжний і тривалий.

Важливий нюанс. У блакитних сирів дуже ніжна текстура, тому їх найкраще нарізати спеціальним ножем-лірою, або ж ножем з тонким лезом. При такій нарізці не пошкоджується малюнок плісняви, індивідуальний для кожного сорту блакитного сиру. Перед подачею на стіл, як і будь-який інший сир, Bavaria Blu повинен бути кімнатної температури. Оскільки цей сир виготовлений у формі кола, його дуже зручно нарізати і подавати. Нерозпечатаний сир може зберігатися в холодильнику 3 тижні при температурі не більше 6 градусів.

Ідеальна пара

Давайте разом знайдемо для Bavaria Blu ідеальну пару. Пропоную вам поекспериментувати. Отже…



Дует із сливами й інжиром. Тільки подивіться, як естетично поєднується насичений ліловий колір слив з блакитними візерунками на зрізі Bavaria Blu. А як апетитно стигла м’якоть слив підкреслює тягучість цього сиру! Такий вишуканий дует радує око, збуджує апетит, покращує настрій. Маленьке свято, що не вимагає особливого приводу і зайвих зусиль.



Поєднуємо Bavaria Blu з джемами. Персиковий або інжировий? А, може, вишневий або полуничний? Позбудьтеся від мук вибору — в поєднанні з Bavaria Blu будь-який з них приведе вас в гастрономічний захват. Наріжте сир невеликими порціями, додайте трохи джему, помилуйтеся на ці яскраві смачні ласощі і вирушайте на побачення з новими відтінками смаку.



Насолоджуємося сиром і вином. Римувати сир і вино — класика гастрономічного жанру. Обставте все красиво — це займе всього кілька миттєвостей, але принесе море задоволення. Винні келихи, дерев’яна дошка зі скибочками Bavaria blu… Залишилося вибрати вино.

Складний і ніжний смак Bavaria blu відмінно підкреслять червоні вина з низьким вмістом танінів, такі як Blauer Burgunder, сухе шампанське, світле пиво або сидр. Але найбільшою популярністю користуються червоні вина з багатим букетом: Pinot Gris, Eiswein, Ausbruch. Відмінний вибір для тих, хто хоче у всіх тонкощах оцінити вершкову ніжність Bavaria blu з його горіховими і грибними нотками.



Смакуйте! Вибирайте найкраще! Пам'ятайте - краще менше, але якісніше!

Немає коментарів: