Мода на різноманітність: пробуємо сир Bavaria blu
Сирна експертка спільноти ProCheese Оксана Чернова розповідає про тонкощі подачі сиру Bavaria Blu — відомого німецького сиру з двома видами плісняви.
Їсти багато — шкідливо, їсти мало — нудно. Найцікавіше їсти в міру — смачно і красиво. А коли йдеться про Bavaria Blu, то це ще легко і швидко. Головне — знати нюанси подачі, які допоможуть повністю розкрити смак і аромат цього вишуканого сиру.
Дозвольте представити
Баварії.
Сир з’явився не так давно. Сталося це завдяки інновації процесу приготування, яку в 1972 році провела дочка засновника компанії Шарлотта Штеффель і навіть отримала за це спеціальну премію. Адже це був перший сир з двома видами плісняви. Так почалася нова епоха блакитних сирів.
Що всередині
Дозрівання Bavaria Blu відбувається на дубових полицях протягом 4−6 тижнів. І, не дивлячись на такий недовгий процес, сир не містить лактози. Також, в ньому немає глютену. Ви напевно подумаєте: «а що, в сирах взагалі він може бути?». Може. При додаванні штучної плісняви можуть бути знайдені залишки глютену.
В результаті виходять сирні головки, вкриті зовні шовковистим шаром білої плісняви, яка надає сирам грибний смак і горіховий аромат. Це Penicillium Candidum, вживання якої є відмінною профілактикою виразки шлунка. Ніжна м’якоть Bavaria Blu має характерний ванільний колір з вкрапленнями блакитної плісняви Penicillium roqueforti, що підсилює горіхові нотки сиру.
Блакитна мрія гурмана
Сирні гурмани цінують Bavaria Blu за унікальний насичений вершковий смак, який формується завдяки поєднанню молока і вершків. У нього вплітаються горіхово-грибні та фруктові ноти. Післясмак у Bavaria Blu маслянистий, ніжний і тривалий.
Важливий нюанс. У блакитних сирів дуже ніжна текстура, тому їх найкраще нарізати спеціальним ножем-лірою, або ж ножем з тонким лезом. При такій нарізці не пошкоджується малюнок плісняви, індивідуальний для кожного сорту блакитного сиру. Перед подачею на стіл, як і будь-який інший сир, Bavaria Blu повинен бути кімнатної температури. Оскільки цей сир виготовлений у формі кола, його дуже зручно нарізати і подавати. Нерозпечатаний сир може зберігатися в холодильнику 3 тижні при температурі не більше 6 градусів.
Ідеальна пара
Складний і ніжний смак Bavaria blu відмінно підкреслять червоні вина з низьким вмістом танінів, такі як Blauer Burgunder, сухе шампанське, світле пиво або сидр. Але найбільшою популярністю користуються червоні вина з багатим букетом: Pinot Gris, Eiswein, Ausbruch. Відмінний вибір для тих, хто хоче у всіх тонкощах оцінити вершкову ніжність Bavaria blu з його горіховими і грибними нотками.
Смакуйте! Вибирайте найкраще! Пам'ятайте - краще менше, але якісніше!
Немає коментарів:
Дописати коментар