Експерименти зі звичайними продуктами

П'ять незвичних рецептів зі звичних продуктів. Блог Євгена Клопотенка



Для відкриттів потрібно зовсім небагато – перестати вірити в те, що продукти можна використовувати тільки в одній страві.


Кожна кухня світу має свої особливості.
Це стосується, наприклад, поєднання продуктів в різних стравах. Ви, напевно, помічали, що є такі класичні поєднання і в нашій кухні. Наприклад, яблука часто готують з корицею, до гречки прийнято додавати вершкове масло, супи складно уявити без зажарки, а плов -  без куркуми або каррі.

Насправді, нічого поганого в таких канонах немає. Руйнувати їх – означає руйнувати вікову традицію нашої кухні. Але і зациклюватися на них теж не можна. Потрібно відкривати для себе нові можливості і нові поєднання продуктів.

Для відкриттів потрібно зовсім небагато – перестати вірити в те, що продукти можна використовувати тільки в одній страві.

Наша підсвідомість спочатку не буде вірити в те, що можна поєднати, наприклад, карамель і м'ясо. Але якщо ви переступите через це переконання і спробуєте приготувати – у вас вийде чудова страва.

Це ж правило стосується термічної обробки продуктів. Якщо взяти традиційні рецепти салатів і овочі не смажити, а запекти – ви вже отримаєте нову, більш насичену і ароматну страву. Або ж не смажити м'ясо, а приготувати його за допомогою техніки конфі (її дуже легко повторити навіть вдома). Для цього вам знадобляться тільки м'ясо, спеції і час. Вся суть полягає в тому, що м'ясо треба готувати при низькій температурі. Вам достатньо помістити м'ясо у воду, підтримуючи при цьому одну і ту ж температуру рідини (менше 100 градусів). Ви здивуєтеся наскільки ніжною і делікатною може бути структура будь-якого м'яса.

Для того, щоб створити смачну їжу, потрібно почати пробувати. Хочу поділитися з вами своїм власним списком таких прикладів, які я просто обожнюю.

Картопля з корицею.



Найчастіше ми готуємо картоплю з  грибами, зеленню або м'ясом. Але чи знали ви, що молода відварна картопля просто дивовижно поєднується з корицею і мускатним горіхом? Тим більше, що сезон молодої картоплі вже не за горами – так що, такий рецепт просто must-have. Щоб приготувати цю страву, відваріть картоплю і заправте її корицею, можна додати трохи часнику або паприки.

Ватрушки з сиром дор блю.



До класичного рецепту ватрушок я додав трохи сиру дор блю і сам здивувався тому, що вийшло. Адже солодка випічка ідеально поєднується з помірно солоним і пряним смаком дор блю. Тим більше, його вершкова структура робить ватрушки ще більш ніжними.

Гречка зі спеціями.



Цю кашу ми незаслужено обділяємо увагою, додаючи туди тільки масло, перець і сіль. Розкрити крупу по-новому вам допоможе кориця, аніс або перець-чилі, які потрібно додати у  вже готову крупу. Такий варіант гречки дуже приємно здивує і поверне любов до неї.


Свинина з любистком.



Для маринаду м'яса використовують абсолютно все, що завгодно, але тільки не українські інгредієнти.

Але любисток змінить ваше уявлення про свинину.

Його маринад дуже пряний, спочатку солодкуватий, а потім з легкою гіркуватістю.

Додайте до м'яса любисток, будь-які улюблені спеції, трохи оливкового масла і, за бажанням, сік лайма.

Залиште маринуватися м'ясо на кілька годин і приступайте до приготування.

Такий рецепт дуже актуальний навесні і влітку, адже ви можете додати любисток до маринаду шашликів і отримаєте абсолютно інший смак цієї страви.

Яйця в маринаді з чаю.



Ця закуска популярна в світі, проте не дуже поширена у нас. Мариновані в чаї яйця набагато ароматніші і смачніші, ніж звичайні варені.

Для маринаду потрібен сам чай, бальзамічний оцет і соєвий соус (можна додати і спеції – корицю, бадьян або аніс). Такі мариновані яйця можна їсти, як повноцінну страву або ж додавати до салатів.

Мариновані яйця – оригінальна і смачна страва, яка прикрасить як святковий, так і буденний стіл. Маринуванню піддаються і курячі , і перепелині яйця, а рецептів маринаду настільки багато, що кожен вибере відповідний для себе.

Мариновані яйця, це смачно ?

Те, що яйця можна маринувати – знає не кожен. Це досить незвичайний спосіб приготування даного продукту. Не варто заздалегідь робити поспішних висновків про смак цієї страви, адже, жодного разу не спробувавши, складно мати про неї уявлення.

Маринують яйця вже дуже давно і практично скрізь: в Європі, в Америці, в Азії та Росії. Це прекрасна альтернатива звичайним стравам з яєць, які вже встигли набриднути в повсякденному житті. Швидше за все, яйця стали маринувати задля їх збереження. Однак, смак цієї страви здивував і для багатьох став улюбленим.

Мариновані яйця – це відмінна закуска не тільки до пива. Залежно від спецій і маринаду, такі яйця можна подавати до вина і навіть більш міцних вишуканих напоїв.

Різні культурні звичаї створили безліч різних варіацій маринування яєць і ті, що готують в Європі,  істотно відрізняються від азіатських.

Маринад – це завжди особиста творчість. Придумати свій власний маринад здатний кожен. Кожен раз, додаючи в нього новий інгредієнт, ви сприяєте появі нового смаку.

Мариновані яйця – це, звичайно ж, смачно. Гострі і пікантні спеції проникають у верхній шар яйця і прекрасно доповнюють його смак. Варто зауважити, що маринувати можна абсолютно будь-які яйця: курячі, качині, перепелині. Між іншим, мариновані перепелині яйця – справжній делікатес, який здивує будь-кого за святковим столом.


  • Перед маринуванням яйця потрібно обов’язково зварити в круту.
Перед тим, як занурити їх у воду, переконайтеся в тому, що вони чисті.
  • Краще класти яйця в холодну воду і після закипання варити десять хвилин.
  • Зварені яйця  відразу ж слід занурити в холодну воду. Це допоможе легше очистити їх.
  • Поки яйця остигають, можна приготувати  маринад. 
  •  Для нього вам знадобиться набір простих інгредієнтів: вода, звичайний столовий оцет і улюблені спеції.
  • Дві ложки оцту змішують приблизно з одним літром води. Після цього в теплому розчині розчинити 3 столові ложки солі і одну - цукру.
  • Маринад варто проварити  протягом трьох хвилин, додаючи до нього спеції за смаком: часник або кмин, перець, паприку, суміш італійських трав, базилік, лавровий листочок і ще все, що захочете.
  • Маринад, трохи остудити.
  • Зварені яйця очистити від шкаралупи і скласти в банку, заливши маринадом. Залишити  на два-три дні в холодильнику.

Як маринувати перепелині яйця, рецепт приготування

Перепелині яйця смачні в будь-якому вигляді. Через те, що вони набагато менші курячих, маринувати їх потрібно менше часу.
  • Відваріть яйця в киплячій воді не довше п’яти хвилин і відразу ж відправте в холодну воду.
  • Поки яйця остигають, приготуйте необхідний маринад: підігрійте півлітра води, додайте в нього пару столових ложок оцту і ретельно перемішайте.
  •   У даний маринад непогано додати декілька зубчиків часнику і якусь ароматну спецію, наприклад, гілочку розмарину або естрагону.
  • Солі в даний маринад багато не потрібно, орієнтуйтеся на свій смак, а ось цукру - не менше двох чайних ложок.
  • Яйця розкладають в банки. У них же ви можете покласти кілька горошин запашного перцю і маленький лавровий листочок. Залийте яйця теплим маринадом і залиште в холодильнику на 1,5 – 2 доби.

Рецепт маринованих яєць по-китайськи.

 


Для приготування цієї страви вам знадобляться перепелині яйця.
Мариновані в такий спосіб яйця мають приємний гострий солонувато-солодкий смак, що так характерно для китайської кухні.
  • Відваріть яйця в киплячій воді і залиште остигати,  акуратно очистіть від шкаралупи.
  • У окремому посуді змішайте 50мл соєвого класичного соусу і 50мл міцної заварки чорного чаю. Цю суміш слід довести до кипіння
  • Зі спецій вам знадобляться: часник (приблизно два зубчики, але можна і більше), імбир (пів-чайної ложки свіжого тертого імбиру – не більше!) І гострий гіркий перець . Всі ці інгредієнти дрібно посічіть або потріть на тертці і додайте до соєвого соусу.
  • Далі в маринад додайте чайну ложечку будь-якого рідкого меду.
  • Помістіть яйця в теплий маринад,  залишіть в холодильнику мінімум на три дні.

Спробуйте приготувати по маленькій порції кожного з цих поєднань. Головне, не слухайте свою підсвідомість, яка жахатиметься ваших ідей.
Завдяки таким експериментам ви більше ніколи не будете задавати собі питання про те, що приготувати на сніданок або вечерю. Адже ви не будете обмежувати себе абсолютно ні в чому, а ваша їжа з кожним днем ​​ставатиме все більш різноманітною і смачною.

Головне – пробуйте!

Немає коментарів: